ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΚΥΣΥ

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΚΥΣΥ

Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά, την παγκόσμια μέρα αγώνα και αλληλεγγύης των εργαζομένων. Τιμούμε τους πρωτοπόρους αγωνιστές του Σικάγο του 1886 που με τη θυσία τους έγιναν σύμβολο αγώνα για την παγκόσμια εργατική τάξη.

Τιμούμε παράλληλα τους πρωτοπόρους του εργατικού κινήματος του τόπου μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, οι οποίοι με σκληρούς ταξικούς αγώνες, πέτυχαν τις μέχρι σήμερα κατακτήσεις και δικαιώματα για την εργατική τάξη της Κύπρου και τους συνταξιούχους μας.

Τα προβλήματα που έχουν προκύψει ύστερα από το σοβαρό πλήγμα που έχει υποστεί το βιοτικό επίπεδο των ηλικιωμένων μας τα τελευταία χρόνια, η απραξία ή απροθυμία της κυβέρνησης να τους στηρίξει είτε με αντισταθμιστικές παροχές είτε λαμβάνοντας άλλα μέτρα για αντιμετώπιση του μεγάλου κόστους που έχει δημιουργήσει η ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών όλων ανεξαίρετα των βασικών προϊόντων που είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν για τις καθημερινές τους ανάγκες, είτε για διατροφή είτε για φάρμακα είτε για θέρμανση που ήταν αναγκαία μέχρι πρόσφατα λόγω του παρατεταμένου κρύου, δημιουργούν πολύ μεγάλες δυσκολίες ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα και σοβαρά προβλήματα υγείας

Διακηρυγμένη θέση και απαίτηση της ΕΚΥΣΥ σε πρώτο στάδιο είναι η επανάκτηση και επαναφορά όλων των δικαιωμάτων των συνταξιούχων στο σημείο που ήταν πριν τις αποκοπές καθώς και να μην υπάρχουν συνταξιούχοι φτωχοί που να υποφέρουν.

Με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς η ΕΚΥΣΥ επαναβεβαιώνει τη θέση της και απαιτεί από την κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη την απαίτηση των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αυτοεργοδοτουμένων και γενικά ευρύτερα της κοινωνίας για κατάργηση του πέναλτι-μείωση κατά 12% της σύνταξης σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν ή θα συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους.

Επίσης, χωρίς άλλη καθυστέρηση πρέπει να διευθετηθεί το θέμα της σύνταξης χηρείας και δικαιούχοι να είναι όλοι οι χήροι ανεξάρτητα από το πότε έχει αποβιώσει η σύζυγός τους.
Ακόμη ως ΕΚΥΣΥ επαναφέρουμε την απαίτηση για επίλυση προβλημάτων που παρουσιάζονται με την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Συγκεκριμένα όπως έχουμε τονίσει και προς το Υπουργείο Υγείας, οι συνταξιούχοι, οι χρόνια ασθενείς , οι αιχμάλωτοι , οι παθόντες κτλ., συγκρίνοντας το κόστος που είχαν προηγουμένως ως κάτοχοι της δωρεάν κάρτας νοσηλείας σε ότι αφορά τα φάρμακα, τώρα με το ΓεΣΥ αναγκάζονται να πληρώνουν περισσότερα χρήματα. Επίσης αρκετά φάρμακα που είναι απαραίτητα για τους ηλικιωμένους δεν καλύπτονται, όπως τα αντιγριπικά, το σιρόπι βήχα, τα παυσίπονα, οι αντιφλεγμονώδεις φαρμακευτικές κρέμες, οι βιταμίνες οι οποίες είναι αναγκαίες, οι ενέσεις ή τα χάπια οστεοπόρωσης κ.α. Επιπρόσθετα, αρκετά φάρμακα που έπαιρναν οι συνταξιούχοι για χρόνια προηγουμένως από τα κρατικά φαρμακεία, τώρα αυτά είναι εκτός ΓεΣΥ και υποχρεώνονται να τα αγοράζουν από τα ιδιωτικά φαρμακεία στην κανονική τους τιμή.

Τέλος, η ΕΚΥΣΥ καλεί τους συνταξιούχους να δώσουν μαζικά το παρών τους στις Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνει φέτος την Κυριακή 1 Μαΐου η ΠΕΟ σε όλες τις πόλεις και σε αρκετές κοινότητες στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν θα δεχθούν σε καμιά περίπτωση να φορτωθούν ξανά στους ώμους των συνταξιούχων και των εργαζομένων οι επιπτώσεις που επιφέρει η συνεχιζόμενη κρίση από την πανδημία και οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Ουκρανία , τονίζοντας για ακόμη μια φορά ότι «συνεχίζουμε να κρατάμε ψηλά τα λάβαρα της πρωτομαγιάς διεκδικώντας βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής των συνταξιούχων μας και για αξιοπρεπή διαβίωσή τους».

ΕΚΥΣΥ
29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ