ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΥΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα κατέληξε η συνάντηση που είχε η ΕΚΥΣΥ με τον Υπουργό Συγκοινωνιών  κ. Τάσο Μητσόπουλλο την Δευτέρα 2/12/2013.

  

ΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΥΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

                      

Χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα κατέληξε η συνάντηση που είχε η ΕΚΥΣΥ με τον Υπουργό Συγκοινωνιών  κ. Τάσο Μητσόπουλλο την Δευτέρα 2/12/2013.

 

Η αντιπροσωπεία της ΕΚΥΣΥ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της Οργάνωσης  Κώστα Σκαρπάρη, τόνισαν στον Υπουργό Συγκοινωνιών ότι η κατάργηση της πλήρους δωρεάν μεταφοράς των συνταξιούχων από τις 17/06/2013 δυστυχώς δεν είναι η μόνη που επηρεάζει αρνητικά το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων, το οποίο έχει πληγεί μέχρι και 30%,  ιδιαίτερα για όσους έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.

 

Προηγήθηκαν όπως τόνισε εμφαντικά η  αντιπροσωπεια της ΕΚΥΣΥ και άλλα μέτρα:

 

–      Μειώθηκε το όριο της φτώχειας με αποτέλεσμα μερικές χιλιάδες συνταξιούχοι να μείνουν εκτός σχεδίου ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα.

–      Διαφοροποιήθηκαν οι κατηγορίες εισοδημάτων των χαμηλοσυνταξιούχων και το ύψος του μηνιαίου εισοδήματος με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά για την συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων το μηνιαίο επίδομα  και ως εκ τούτου οι φτωχοί συνταξιούχοι έγιναν φτωχότεροι.  (Έχουμε συγκεκριμένα παραδείγματα από νοικοκυριά συνταξιούχων που είχαν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας τα οποία  έχασαν από €2000 μέχρι  και €3800 το χρόνο)

–      Σχεδόν καταργήθηκε το πασχαλινό επίδομα (με τη μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων).

–      Καταργήθηκε η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

–      Επιβλήθηκε φορολογία και για το σπίτι ακόμη των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ αυξάνονται και τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, το ΦΠΑ και ο φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα με νέες αλυσιδωτές επιπτώσεις.

Για να αντιληφθούμε το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε αναφέρουμε πιο κάτω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα το οποίο αφορά χιλιάδες συνταξιούχους.  Υπάρχουν και πολλά άλλα παραδείγματα με περισσότερο ή και λιγότερο επηρεασμό, ωστόσο όλοι οι συνταξιούχοι με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας επηρεάζονται αρνητικά.

 

Η κατώτατη σύνταξη σήμερα είναι                             €352,88

Έπαιρνε ειδική χορηγία                                           103,30

Σύνολο (Μηνιαία)                                                456,18               

Μετά τις νέες αποφάσεις της κυβέρνησης             Απώλεια    

νέο ποσό χορηγίας (€46,57)                                      56,73     

απώλεια από πασχαλινό επίδομα (το μήνα)                        22,50

κόστος διακίνησης (το μήνα)                                    20,00

φορολογία σπιτιού €5 – €10                                    10,00

ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (25 – 50)                 50,00

                                                                                159,23         

Τι μένει στο συνταξιούχο                                      296,95

 

Με βάση τα πιο πάνω η ΕΚΥΣΥ ζήτησε από τον Υπουργό οι συνταξιούχοι ιδιαίτερα αυτοί που έχουν  εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας να έχουν πλήρη δωρεάν μεταφορά, διότι όπως τόνισε   εκτιμούμε ότι είναι δικαίωμα τους και υποχρέωση του κράτους να την παρέχει, άλλωστε δεν αντέχουν τα πιο πάνω δυσβάστακτα μέτρα κατέληξε η αντιπροσωπεία της ΕΚΥΣΥ.

 

 

4 Δεκεμβρίου 2013

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ