ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΥΣΥ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δεν ξεκαθάρισε το τοπίο σε ότι αφορά τον τρόπο εξέτασης αιτήσεων χαμηλοσυνταξιούχων οι οποίοι από το 2018 και μετά υπέβαλαν αίτηση για να επανακτήσουν την μικρή επιταγή, η οποία τους αποκόπηκε από τον Νοέμβριο του 2014.

 Η ΕΚΥΣΥ σε συνάντηση που είχε με την Υπουργό Εργασίας στις 11 Δεκεμβρίου έθεσε ξανά την απαίτηση για υλοποίηση της δέσμευσής της κατά την προηγούμενη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές πριν από ένα χρόνο για να εξεταστούν και να εγκριθούν οι αιτήσεις, χωρίς να θεωρείται αποξένωση περιουσιακών στοιχείων η σημαντικότατη  μείωση του επιτοκίου στις καταθέσεις όπως η υπηρεσία διαχείρισης επιδομάτων τις θεωρεί μέχρι σήμερα.

Στην απαίτηση της ΕΚΥΣΥ η Υπουργός Εργασίας ζήτησε χρόνο για να απαντήσει ξεκάθαρα για το πώς θα χειριστεί το πρόβλημα που προκύπτει.

Στη συνάντηση η ΕΚΥΣΥ επέκρινε το Υπουργείο Εργασίας ότι δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να πληρώσει τα τιμητικά επιδόματα σε στρατιώτες του 1974 που υπηρέτησαν πρόσθετη θητεία στην εθνική φρουρά την περίοδο του πολέμου και που σήμερα παίρνουν την κοινωνική σύνταξη. Ταυτόχρονα, η ΕΚΥΣΥ έθεσε ξανά το ζήτημα της μη πληρωμής ατόμων που υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις αιτήσεις τους κάτι που έπραξε και κατά την προηγούμενη συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας τον Δεκέμβριο του 2019. Να σημειωθεί ότι η εισήγηση της ΕΚΥΣΥ και της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, έγινε δεκτή από την κυβέρνηση ωστόσο μέχρι σήμερα εκκρεμεί η πληρωμή τους.

Σε  ότι αφορά την απαίτηση της ΕΚΥΣΥ να εφαρμοστεί η περσυνή  απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με την έγκριση κονδυλίου ύψους 19 εκατομμυρίων  το οποίο εγκρίθηκε και από την Βουλή  ,για να βελτιωθεί το σχέδιο των χαμηλοσυνταξιούχων, η Υπουργός απάντησε ότι θα πληρωθούν αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι σήμερα και η πληρωμή θα γίνει στις 21 Δεκεμβρίου.

  Αναφορικά  με  την συνεχιζόμενη απαράδεκτα μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξέταση των αιτήσεων των χαμηλοσυνταξιούχων αλλά και των αιτήσεων νέων συνταξιούχων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων,  η ΕΚΥΣΥ επέκρινε το Υπουργείο Εργασίας αναφέροντας ότι τώρα μέσα στην περίοδο των γιορτών παραμένουν απλήρωτοι δικαιούχοι σύνταξης από τον Ιούνιο του 2020.

Τέλος, η  ΕΚΥΣΥ εξέφρασε  την ικανοποίησή της για τον προγραμματισμό που έγινε από το Υπουργείο Εργασίας  για τις πληρωμές του Δεκεμβρίου που  αφορούν συντάξεις, 13η σύνταξη, Χριστουγεννιάτικο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και μικρές επιταγές έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός των ηλικιωμένων έξω από τις τράπεζας, εξαιτίας των μέτρων για αποφυγή της μετάδοσης του κορονοϊού.

15 Δεκεμβρίου 2020

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ