ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΞΙ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΗΝΕΣ

Ένα πραγματικό μαρτύριο έχει καταντήσει η αναμονή της εξέτασης των αιτήσεων που υποβάλλονται στα Γραφεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στην Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, κυρίως για τους συνταξιούχους. Η δε επικοινωνία μαζί με κάποιο λειτουργό φαντάζει αδύνατη.

 

Το πρόβλημα επικοινωνίας με τις υπηρεσίες αυτές παρατηρείται τα τελευταία 3-4 χρόνια και πάρα πολλές φορές η ΕΚΥΣΥ το έθεσε στην Υπουργό Εργασίας, χωρίς ωστόσο να επιλυθεί.

Το Υπουργείο δίνει κάποια τηλέφωνα στη δημοσιότητα με τα οποία μπορεί ο πολίτης να επικοινωνήσει, ωστόσο είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο.

Σε δηλώσεις του ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ  ανέφερε  ότι οι συνταξιούχοι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν 6-7 μήνες μέχρι να εξεταστεί η αίτησή τους για θεσμοθετημένη ή κοινωνική σύνταξη ή σύνταξη ανικανότητας  ή σύνταξη χηρείας. Πώς είναι δυνατό να επιβιώσουν αυτοί οι άνθρωποι όλο αυτό το διάστημα που δεν θα έχουν κανένα εισόδημα από πουθενά; «Η κατάσταση πολλών νέων συνταξιούχων είναι δραματική στη διάρκεια όλων αυτών των μηνών που αναμένουν τη σύνταξή τους με τα έξοδα και τις ανάγκες να τρέχουν.  Πολύ ποιο σοβαρό είναι το πρόβλημα για άτομα που είναι και για αρκετό χρόνο άνεργα. Είναι βάναυσο αυτό που γίνεται από την κυβέρνηση με την καθυστέρηση στην εξέταση και έγκριση των αιτήσεων»,

Δίνοντας ως παράδειγμα την πιο πρόσφατη ενημέρωση του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αυτή τη στιγμή εξετάζονται ακόμα οι αιτήσεις των ατόμων που απέκτησαν δικαίωμα θεσμοθετημένης σύνταξης τον Δεκέμβριο του 2020 .

Παρόλα αυτά, η ΕΚΥΣΥ διαπιστώνει τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνουν οι λειτουργοί τόσο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων όσο και της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας αλλά λόγω της υποστελέχωσης και άλλων προβλημάτων που παρουσιάζονται στις υπηρεσίες αυτές, το πρόβλημα δεν επιλύεται αλλά συνεχώς διογκώνεται και ο αριθμός των αιτήσεων που συσσωρεύεται αυξάνεται συνεχώς.

«Πέραν των προβλημάτων αυτών, πρέπει να αναφέρουμε ότι παρουσιάζεται και ακόμη ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που αφορά άτομα τα οποία εργάστηκαν ή πιθανόν να εργάστηκαν στο εξωτερικό. Αυτοί οι συνταξιούχοι αναμένουν μέχρι και δύο  ή και περισσότερα χρόνια για να εξεταστούν οι αιτήσεις τους, ιδιαίτερα αν εργάστηκαν στην Ελλάδα ή στην Αγγλία, αφού η εξασφάλιση και η επιβεβαίωση των στοιχείων τους από τις ανάλογες Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων των χωρών αυτών γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα να μην προχωρά η εξέταση των αιτήσεών τους», ανεφερε ο Γ.Γ.της ΕΚΥΣΥ . Για το θέμα αυτό η ΕΚΥΣΥ εκτιμά ότι χρειάζεται να γίνει παρέμβαση της Υπουργού Εργασίας προς τους αντίστοιχους ομολόγους της στις χώρες αυτές για να βρεθεί ένας σωστός τρόπος συνεργασίας των συγκεκριμένων ταμείων ώστε να δίνεται η σωστή πληροφόρηση έγκαιρα.

ΕΚΥΣΥ

18.6.2021

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ