Συσκέψεις ΕΚΥΣΥ: Οι συνταξιούχοι ζητούν αξιοπρεπή διαβίωση και σεβασμό από την κυβέρνηση

Συσκέψεις στον Συνοικισμό Αγίου Ελευθερίου στα Λατσιά, στο Ακάκι, στην Κοκκινοτριμιθιά και στον Συνοικισμό Ανθούπολης πραγματοποίησε η ΕΚΥΣΥ τις προηγούμενες μέρες στις οποίες παρευρέθηκαν ο Γ.Γ. της Οργάνωσης Κώστας Σκαρπάρης και ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΕΚΥΣΥ Λευκωσίας Μάρκος Τσιηφτές.

Στις συσκέψεις ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι και τα αιτήματα της Οργάνωσης, σύμφωνα και με τις αποφάσεις των Επαρχιακών Συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Οκτώβρη.

Συγκεκριμένα ο Κ. Σκαρπάρης ανέφερε πως η ΕΚΥΣΥ διεκδικεί:

-Επίλυση των προβλημάτων των συνταξιούχων, ιδιαίτερα των  χαμηλοσυνταξιούχων, λήψη μέτρων και παραχώρηση αντισταθμιστικών παροχών για αντιμετώπιση της ακρίβειας. 

-Κατάργηση του πέναλτι 12% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν ή θα        συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες εισφορές όπως προβλέπονται από τις  υφιστάμενες προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.

-Σύνταξη χηρείας σε όλους τους άντρες χήρους.

-Δωρεάν μεταφορά όλων των συνταξιούχων.

-Επαναφορά του πασχαλινού επιδόματος και επιδόματος μάνας.

-Αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται με την εφαρμογή του ΓεΣΥ και ιδιαίτερα από το κόστος στα φάρμακα.

-Επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας και του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η επίλυση του προβλήματος επικοινωνίας με τις πιο πάνω υπηρεσίες.

-Άμεση εξέταση των αιτήσεων των ηλικιωμένων που ζητούν φροντίδα, οι οποίες παραμένουν στα συρτάρια για μήνες ή και χρόνια.

-Άμεσος προγραμματισμός σταδιακής αποπληρωμής  του μεγάλου  χρέους του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η δημιουργία πραγματικού αποθεματικού του Ταμείου.

-Άμεση λήψη  πρόσθετων μέτρων για αντιμετώπιση του προβλήματος  που παρουσιάζεται από την υπερβολικά πολύ μεγάλη καθυστέρηση   που παρατηρείται  στην εξέταση αιτήσεων ατόμων που εργάστηκαν και στο εξωτερικό  και η οποία φθάνει  μέχρι και 5 χρόνια.

-Μέριμνα για την φροντίδα των ηλικιωμένων σε στέγες. Συγκεκριμένα:

-Προώθηση των ενεργειών για την άμεση εγκατάσταση ανελκυστήρων με δυνατότητα εξυπηρέτησης ατόμων σε αναπηρικά καροτσάκια σε όλα τα κυβερνητικά και δημόσια κτήρια και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους.

Από την πλευρά τους οι συνταξιούχοι που παρευρέθηκαν στις συσκέψεις τόνισαν πως διεκδικούν αξιοπρεπή διαβίωση και σεβασμό από την κυβέρνηση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ