Τα προβλήματα των συνταξιούχων έθεσε στην Υφυπουργό Πρόνοιας η ΕΚΥΣΥ

Τα προβλήματα των συνταξιούχων έθεσε στην Υφυπουργό Πρόνοιας η ΕΚΥΣΥ

Συνάντηση με την Υφυπουργό Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου είχε αντιπροσωπεία της ΕΚΥΣΥ με επικεφαλής των Γ.Γ. Κώστα Σκαρπάρη, την  Πέμπτη 6 Απριλίου, στην οποία η ΕΚΥΣΥ έθεσε τις θέσεις των συνταξιούχων με βάση υπόμνημα που της απέστειλε προηγουμένως.

Στη συνάντηση η ΕΚΥΣΥ ενημέρωσε την Υφυπουργό για τα πολλά διαβήματα που έχει κάνει προς την προηγούμενη κυβέρνηση για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων των συνταξιούχων αλλά παρόλα αυτά, τα προβλήματα συνεχίζουν να παραμένουν άλυτα εδώ και 10 ολόκληρα χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετές χιλιάδες ηλικιωμένοι να ταλαιπωρούνται και πάρα πολλοί να έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας, να υποφέρουν και να βασανίζονται.

Για το λόγο αυτό η Οργάνωση επανέλαβε την απαίτησή της για την επίλυση των προβλημάτων, ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων, τη λήψη μέτρων και την παραχώρηση αντισταθμιστικών παροχών για αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Η αντιπροσωπεία της ΕΚΥΣΥ έθεσε επίσης τα ζητήματα της επαναφοράς του δικαιώματος για  πασχαλινό επίδομα και επίδομα μάνας με βάση τα κριτήρια που υπήρχαν πριν από την οικονομική κρίση, της επίσπευσης της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας και την επίλυση του προβλήματος επικοινωνίας με τις εν λόγω υπηρεσίες και της άμεσης εξέτασης των αιτήσεων των ηλικιωμένων που ζητούν φροντίδα, οι οποίες παραμένουν στα συρτάρια για μήνες ή και για χρόνια.

Σε ότι αφορά το Πασχαλινό επίδομα η απαίτηση της ΕΚΥΣΥ ήταν έντονη αφού δεν δικαιολογείται να μην παραχωρείται σε όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους και ζήτησε, έχοντας υπόψη ότι υπάρχει χρόνος μέχρι το Πάσχα, να αναθεωρήσει την απόφαση.

Σε ότι αφορά τις στέγες ηλικιωμένων, επισημάνθηκε η ανάγκη αυστηρότερου και πιο συχνού ελέγχου ώστε να τηρείται η σχετική νομοθεσία, η οποία χρήζει βελτιώσεων. Ταυτόχρονα, πρέπει να αυξηθεί η χορηγία για άτομα που χρειάζονται φροντίδα και που διαμένουν στις στέγες και περαιτέρω οικονομική στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ενίσχυση των προγραμμάτων που λειτουργεί, μετά και το κλείσιμο κρατικών στεγών ηλικιωμένων καθώς και η λειτουργία προγραμμάτων μακροχρόνιας φροντίδας ηλικιωμένων και Κέντρων Αποκατάστασης.

Επίσης ζήτησε ενημέρωση για την τηλεφροντίδα και το κόκκινο κουμπί.

Επιπρόσθετα, η αντιπροσωπεία της ΕΚΥΣΥ επεσήμανε το πρόβλημα των ατόμων που βρίσκονται σε διάσταση με τον/την σύζυγο και καθυστερούν τα αιτήματά τους καθώς και για την αδικαιολόγητη απόρριψη αιτήσεων.

Σε ότι αφορά το σχέδιο ενίσχυσης συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, παρόλο ότι πρόσφατα διαφοροποιήθηκε, έπειτα από 9 χρόνια διαβημάτων της ΕΚΥΣΥ, εντούτοις χρειάζεται  περαιτέρω βελτίωση ώστε να καλύψει και επαναπατρισθέντες χαμηλοσυνταξιούχους που δεν δικαιούνται σύνταξη από το Τ.Κ.Α. Επίσης τέθηκε και το θέμα των ληπτών ΕΕΕ που μπαίνουν σε συντάξιμη ηλικία ώστε να εντάσσονται άμεσα στο Σχέδιο Χαμηλοσυνταξιούχων. Χρειάζεται επίσης, τόνισε η ΕΚΥΣΥ, αύξηση του ορίου της φτώχειας.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε θετική κατάληξη κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η αντιπροσωπεία της ΕΚΥΣΥ και η Υφυπουργός Πρόνοιας, συμφώνησαν να συνεργαστούν για την επίλυση των πιο πάνω προβλημάτων.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ