Τα σοβαρά και χρόνια προβλήματα των συνταξιούχων έθεσε η ΕΚΥΣΥ στον Υπουργό Εργασίας

Τα σοβαρά και χρόνια προβλήματα των συνταξιούχων έθεσε η ΕΚΥΣΥ στον Υπουργό Εργασίας

Συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου είχε αντιπροσωπεία της ΕΚΥΣΥ με επικεφαλής τον ΓΓ Κώστα Σκαρπάρη την Τετάρτη 24 Μαΐου.

Η συνάντηση δυστυχώς δεν είχε κανένα θετικό και συγκεκριμένο αποτέλεσμα ωστόσο έγινε σε ένα εποικοδομητικό κλίμα όπου η ΕΚΥΣΥ έθεσε τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι και στα οποία δεν ανταποκρίθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση και παραμένουν άλυτα εδώ και χρόνια.

Ως εκ τούτου, η ΕΚΥΣΥ κάλεσε τον νέο Υπουργό Εργασίας να καταθέσει τις θέσεις της νέας κυβέρνησης πάνω στα αιτήματα της Οργάνωσης των συνταξιούχων σε μια νέα συνάντηση η οποία, όπως συμφωνήθηκε, είναι αναγκαία και χρήσιμη.

Κατά προτεραιότητα η ΕΚΥΣΥ έθεσε το αίτημά της για κατάργηση του πέναλτι 12% που επιβάλλεται σε όσους συνταξιοδοτούνται στα 63 εφόσον έχουν εργαστεί πάρα πολλά χρόνια και έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες εισφορές, όπως προβλέπονται από τις υφιστάμενες προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. Η αντιπροσωπεία τόνισε πως αυτή είναι απαίτηση όχι μόνο της ΕΚΥΣΥ και της ΠΕΟ  αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα.

Στη συνάντηση σημειώθηκε η βελτίωση που παρουσιάζεται στην εξέταση των αιτήσεων που αφορούν τους συνταξιούχους. Συγκεκριμένα, με βάση την τελευταία ανακοίνωση που εξέδωσε το ΤΚΑ στις 18 Μαΐου, για θεσμοθετημένη σύνταξη εξετάζονταν οι αιτήσεις ατόμων που αποκτούν δικαίωμα τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2023, για την κοινωνική σύνταξη εξετάζονται οι αιτήσεις του Ιανουαρίου του 2023 ενώ  για τη σύνταξη χηρείας  οι αιτήσεις Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2023. Οι 2 πλευρές τόνισαν την ανάγκη όπως  το χρονικό περιθώριο στην εξέταση των αιτήσεων πρέπει να μειωθεί  περεταίρω .

Σε ότι αφορά το μεγάλο πρόβλημα που αφορά στην εξέταση αιτήσεων ατόμων που εργάστηκαν στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η ΕΚΥΣΥ πρότεινε στον Υπουργό ο οποίος αποδέχτηκε  να προχωρήσει σε επαφές με τον ομόλογό του στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό ώστε τα δύο Υπουργεία να συνεργαστούν για να επιλυθεί το σοβαρό πρόβλημα που παρουσιάζεται με αιτήσεις να βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια.

Επιπρόσθετα, τέθηκε από την ΕΚΥΣΥ το Συνταξιοδοτικό, όπου τονίστηκε πως στα πλαίσια της μεταρρύθμισης του χρειάζεται να αυξηθούν οι συντάξεις και να μειωθεί η μεγάλη διαφορά  μεταξύ ανδρών και γυναικών. Επίσης τονίστηκε πως χρειάζεται να γίνει αναθεώρηση επιδομάτων όπως π.χ. το επίδομα κηδείας ώστε να ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα.

Η ΕΚΥΣΥ έθεσε ακόμα τη διάκριση που υφίσταται μερίδα ανδρών χήρων επισημαίνοντας πως θα πρέπει σύντομα  η κυβέρνηση  να καταθέσει ολοκληρωμένο νομοσχέδιο που να επιλύει το σοβαρό πρόβλημα όσων έφυγε από την ζωή η σύζυγός τους πριν από την 1η Ιανουάριου 2018 και δεν δικαιούνται σύνταξη χηρείας.

Ταυτόχρονα, η αντιπροσωπεία της ΕΚΥΣΥ ζήτησε να επανέλθει το δικαίωμα για δωρεάν μεταφορά σε όλους τους συνταξιούχους και να βελτιωθούν τα δικαιώματα από την κοινωνική κάρτα όπως π.χ.  να παρέχονται εκπτώσεις στους λογαριασμούς της ΑΗΚ, ΑΤΗΚ., Υδατοπρομήθειας  και ειδική μεταχείριση για το κόστος που παρατηρείται από την αγορά φαρμάκων μέσω του ΓεΣΥ.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που πρέπει άμεσα να τεθεί σε τροχιά επίλυσης είναι το μεγάλο χρέος του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η δημιουργία πραγματικού αποθεματικού του ταμείου. Το ζήτημα αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας, τόνισε η ΕΚΥΣΥ, για τη διασφάλιση της  μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του Τ.Κ.Α. και  της δυνατότητας να ανταποκρίνεται στο ρόλο του. Γι’ αυτό  επισημάνθηκε η ανάγκη  άμεσα να γίνει προγραμματισμός για την σταδιακή αποπληρωμή του και βελτίωση της επενδυτικής του πολιτικής αρχίζοντας από την καταβολή εκ μέρους του κράτους συμφωνημένου επιτοκίου. Χρειάζεται ακόμη να ληφθούν αποφάσεις για αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και άλλων μέτρων ούτως ώστε το Τ.Κ.Α. να ανταποκρίνεται στο κοινωνικό του ρόλο.

Τέλος, η ΕΚΥΣΥ ζήτησε αντισταθμιστικές παροχές προς τους συνταξιούχους ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν στο περιβάλλον αβάσταχτης ακρίβειας που υπάρχει εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων, του ηλεκτρισμού και του υγραερίου, οι οποίες δυστυχώς συνεχίζονται και έχουν προκαλέσει δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος σε χιλιάδες νοικοκυριά τόσο των συνταξιούχων όσο και των υπόλοιπων πολιτών.

26 MAIOY 2023

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ