ΓΓ ΠΕΟ: Τα «μέτρα» της κυβέρνησης δεν απαντούν σε κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας

«Τα ούτως καλούμενα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση επιβεβαιώνουν ξεκάθαρα ότι βλέπει το ζήτημα της ακρίβειας απλά μέσα από έναν επικοινωνιακό φακό», δήλωσε στο «Ε.Β.» η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους σχολιάζοντας τις σχετικές εξαγγελίες της κυβέρνησης στις 19 Ιουνίου.

Επικρίνοντας την τακτική της κυβέρνησης να εξαγγέλλει κάθε ένα με δύο μήνες «μέτρα», η Γ.Γ. της ΠΕΟ επεσήμανε πως δεν απαντούν σε κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί σήμερα ανάμεσα στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας.

«Η παράταση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος και της μείωσης του ΦΠΑ είναι μια σταγόνα σε όλο αυτό το οποίο έχει επισυμβεί και έχει επηρεάσει το βιοτικό επίπεδο και την ποιότητα ζωής του κόσμου τα τελευταία χρόνια», είπε.

Η Σ. Χαραλάμπους επεσήμανε πως ενώ η Κύπρος έχει έναν από τους πιο ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με τα δημοσιονομικά πλεονάσματα να αυξάνονται εξαιτίας των αυξημένων ποσών φορολογιών που εισπράττει το κράτος, κατά κύριο λόγο από την κατανάλωση των πολιτών. «Αποδεδειγμένα τα τελευταία 11 χρόνια «έφυγαν» από το εισόδημα της εργασίας και πήγαν στα κέρδη 11 δις ευρώ», τόνισε και συμπλήρωσε πως την ίδια στιγμή τα δανειστικά επιτόκια εξακολουθούν να είναι ψηλά ενώ αποδεδειγμένα έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης και παραμένει η άνιση κατανομή του εθνικού εισοδήματος με το χάσμα να διευρύνεται.

«Με αυτά τα δεδομένα, το να συνεχίζει η κυβέρνηση τις ίδιες πολιτικές, απλά επιβεβαιώνει την απροθυμία της να πάρει μέτρα που να οδηγούν σε κοινωνική ισορροπία και ουσιαστικά στηρίζει τους λίγους και όχι τους πολλούς», ξεκαθάρισε.

Η Σ. Χαραλάμπους τόνισε πως η ΠΕΟ θεωρεί ότι χρειάζεται η άσκηση μιας ολιστικής πολιτικής που να περιλαμβάνει τους εξής άξονες:

-Βελτίωση των εισοδημάτων μέσα από τους μισθούς. «Για αυτό το λόγο εμείς δίνουμε μάχη μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ώστε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης να εφαρμόζεται από όλους τους εργοδότες. Στο θέμα αυτό η κυβέρνηση θα κριθεί σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζει τη διαφορά που υπάρχει στην υπό ανανέωση Σύμβαση στην Οικοδομική Βιομηχανία», είπε.

-Δικαιότερο φορολογικό σύστημα που να φορολογεί τους προνομιούχους. «Θα μπορούσε η κυβέρνηση να εφαρμόσει μια δίκαιη φορολογική πολιτική και τα έσοδα που θα έχει να τα αξιοποιήσει για διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής. Όταν μιλάμε για διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής, αναφερόμαστε στην στεγαστική πολιτική, αφού τα περισσότερα σχέδια που εξήγγειλε δεν έχουν εφαρμοστεί και αυτό επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι κάνει επικοινωνιακή παρά ουσιαστική πολιτική. Θα πρέπει να επιδοτείται το ενοίκιο, κάτι που δεν γίνεται. Θα πρέπει να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των τραπεζών και όχι να παρακαλούν τις τράπεζες για μείωση επιτοκίων», ανέφερε.

-Προοδευτική κοινωνική πολιτική, πολιτική μισθών η οποία να στηρίζει κυρίως τους εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα. Μέσα από τη διεύρυνση του θεσμού της ΑΤΑ και μέσα από βελτιώσεις γενικά των μισθών.

– Πιο γενναιόδωρα μέτρα σε ότι αφορά την ακρίβεια όπως πχ η μείωση ΦΠΑ στα καύσιμα.

«Αυτά τα μέτρα τα εισηγηθήκαμε πάρα πολλές φορές αλλά η κυβέρνηση δεν δείχνει καμιά διάθεση για διάλογο με τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ούτε και διάθεση να πάρει ουσιαστικά και ριζοσπαστικά μέτρα», τόνισε η Γ.Γ. της ΠΕΟ.

Υπενθυμίζουμε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στις 19 Ιουνίου παράταση στην επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα με κουτσουρεμένο κονδύλι, αλλά και διατήρηση του αυξημένου φορολογικού συντελεστή στα πετρελαιοειδή. Εκτός του πακέτου έμειναν συνταξιούχοι, ευάλωτοι και δανειολήπτες, οι οποίοι ασφυκτιούν λόγω των αυξήσεων στα επιτόκια και τις δόσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ακρίβεια καλπάζει και η κυβέρνηση κόβει και τα ελάχιστα στοχευμένα...

Η κυβέρνηση αποφάσισε τον τερματισμό των στοχευμένων μέτρων επιδότησης της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος και του μηδενικού ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, με το επιχείρημα ότι...
Exit mobile version