ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Προσπάθεια ξενοδόχων να απορυθμίσουν τις εργασιακές σχέσεις

Άμεση απόσυρση  του Διατάγματος για την Εθνική Στρατηγική Απασχόλησης

Η ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ εκφράζει  την ικανοποίηση της για το γεγονός ότι μερίδα  ξενοδόχων εφάρμοσε τα συμφωνηθέντα (Μνημόνιο Συμφωνίας 17/10/2022)  και με το μισθολόγιο Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου κατέβαλαν προς τους εργαζόμενους τις προβλεπόμενες αυξήσεις στους μισθούς καθώς και το τιμαριθμικό επίδομα (ΑΤΑ).

Την ίδια στιγμή, καλούμε  τους  Συνδέσμους των Ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ να σταματήσουν να κρύβονται  και να καλέσουν τα μέλη τους που δεν εφάρμοσαν μέχρι σήμερα τα συμφωνηθέντα, να ολοκληρώσουν την διαδικασία με το μισθολόγιο Μαρτίου και να συμμορφωθούν καταβάλλοντας προς τους εργαζόμενους τα αυτονόητα.

Η υπομονή των εργαζομένων έχει εξαντληθεί και οι Συντεχνίες έχουν κινήσει τις διαδικασίες για τις εργατικές διαφορές προς τα τοπικά τμήματα Εργασιακών Σχέσεων  όπως προνοεί και ο κώδικας εργασιακών σχέσεων.

Επίσης, σε αρκετούς χώρους εργασίας ο διάλογος με την εργοδοσία έχει εξαντληθεί αφού προβάλλουν ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Δηλώνουμε την αποφασιστικότητα μας για δυναμικές κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες στα ξενοδοχεία που θα συνεχίσουν να παραβιάζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις και την νομοθεσία.

Σε μια περίοδο όπου οι προοπτικές για την τουριστική κίνηση το 2023 είναι ευοίωνες, δεν μπορεί η ξενοδοχειακή βιομηχανία να παραμένει όμηρος  των ξενοδόχων. Με τις συμπεριφορές αυτές είναι ξεκάθαρο ότι γίνεται προσπάθεια να εξοστρακιστεί το ντόπιο εξειδικευμένο προσωπικό για να αποτείνονται στο Τμήμα Εργασίας για εισαγωγή εργαζομένων από Τρίτες Χώρες χρησιμοποιώντας τους ως φτηνή εργατική δύναμη. Αυτή η προσπάθεια ξενοδόχων γίνεται πριν καν επιστρέψουν οι εργαζόμενοι πίσω από την αναστολή εργασίας της χειμερινής περιόδου.

Είναι για αυτό το λόγο που το Συνδικαλιστικό Κίνημα αντέδρασε με την εξαγγελία της Εθνικής Στρατηγικής Απασχόλησης  από την Κυβέρνηση αφού την θεωρούμε προβληματική και ότι προήλθε χωρίς καμιά διαβούλευση με τις Συντεχνίες. Ήδη το συνδικαλιστικό κίνημα κάλεσε τον νέο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων  να αποσύρει  το σχετικό Διάταγμα και να πραγματοποιηθεί ένας γόνιμος διάλογος.

Από τις πληροφορίες που λαμβάνουμε συνεχώς είναι ότι το Τμήμα Εργασίας εγκρίνει αιτήσεις σε δεκάδες εργοδότες  χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις θέσεις των Συντεχνιών .

Δηλώνουμε αποφασιστικά ότι τις επόμενες μέρες αν δεν αποσυρθεί η Εθνική Στρατηγική Απασχόλησης  και συνεχίζονται να εγκρίνονται άδειες εργασίας από το Τμήμα Εργασίας του Αρμόδιου Υπουργείου τότε οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ