24ον ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΟ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στις 11,12,13 του Μάρτη στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αρχής Κρατικής Εκθεσης πραγματοποιείται το 24ον Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΕΟ.

 

 

 

24ον ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΟ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

 

Στις 11,12,13 του Μάρτη στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αρχής Κρατικής Εκθεσης πραγματοποιείται το 24ον Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΕΟ.

 

Στο Συνέδριο θα παρευρεθούν πάνω από 1000 αντιπρόσωποι από δεκάδες χώρους εργασίας από ολόκληρη την Κύπρο οι οποίοι θα εκλεγούν από τους εργαζόμενους στις τοπικές συνελεύσεις.

 

 

Το Συνέδριο μας πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καθοριστική στιγμή για τον τόπο μας.

 

 

Μπροστά μας βρίσκεται σε εξέλιξη μια ιδιαίτερα λεπτή προσπάθεια από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών και επίλυση του κυπριακού προβλήματος πριν την 1η Μαϊου.

 

 

Ως εργαζόμενοι προσβλέπουμε σ’ αυτή τη διαδικασία με την προσδοκία να εξευρεθεί μια βιώσιμη λειτουργική λύση βασισμένη στο σχέδιο του Γ.Γ. η οποία να επανενώνει την Κύπρο σε μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Καταθέσαμε ως εργαζόμενοι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μέσα από το Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ, την απαίτηση μας η λύση να είναι τέτοια που να διασφαλίζει το δικαίωμα κάθε Κύπριου να εργάζεται ελεύθερα όπου θέλει, να απολαμβάνει το ίδιο βιοτικό επίπεδο, τα ίδια εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Θέλουμε λύση η οποία να μπορεί να αντέξει στο χρόνο και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις συμβίωσης και συνύπαρξης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

 

 

Αυτές τις δύσκολες ώρες ως ΠΕΟ στεκόμαστε δίπλα στον Πρόεδρο και την πολιτική ηγεσία του τόπου και στηρίζουμε τους χειρισμούς του έτσι που πραγματικά να οδηγηθούμε σε ένα καλό αποτέλεσμα. Ευχή και αναμονή μας η Τουρκία πράγματι να αλλάξει στάση και να είναι έτοιμη ουσιαστικά και εποικοδομητικά να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις.

 

 

Η περίοδος που ανασκοπεί η Έκθεση Δράσης προς το συνέδριο μας ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος για τους εργαζόμενους.

 

 

Ως αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση και της πολιτικής υπόσκαψης και παραβίασης των συλλογικών συμβάσεων που ακολουθούσε μεγάλη μερίδα του εργοδοτικού κόσμου το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων δέκτηκε σοβαρές πιέσεις ενώ ιστορικές κατακτήσεις όπως η ΑΤΑ έχουν υποσκαφτεί.

 

 

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες αγωνιστήκαμε πολλές φορές και με απεργιακές κινητοποιήσεις για εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων ενάντια στις προσπάθειες για εισαγωγή της αρρύθμιστης ευέλικτης εργασίας, δώσαμε μάχη για διατήρηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των Ημικρατικών Οργανισμών, για  προάσπιση της ΑΤΑ, του κοινωνικού ρόλου του Τ.Κ.Α., για δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση. Πετύχαμε σ’ αυτή την δύσκολη περίοδο εισαγωγή νέων πρωτοποριακών  ωφελημάτων για τους εργαζόμενους όπως τα Ταμεία Ευημερίας, τα επιδόματα τέκνων  κ.α.

 

 

Καταθέτοντας τον απολογισμό μας στους εργαζόμενους και την κοινωνία νοιώθουμε ότι καταφέραμε με επιτυχία να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε στο βαθμό που οι συνθήκες μας επέτρεπαν το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.

 

 

Η πραγματοποίηση του συνεδρίου μας σφραγίζεται από την ένταξη της Κύπρου την 1η Μαϊου 2004, στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναμφίβολα η ένταξη δημιουργεί καινούργια δεδομένα και συνθήκες τις οποίες ως συνδικαλιστικό κίνημα οφείλουμε να λάβουμε υπόψη και στην διαμόρφωση των στόχων μας και στην διαμόρφωση της πολιτικής μας.

 

 

Στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση και σε πλήρη σύμπλευση με το μεγάλο κεφάλαιο οι εργαζόμενοι υπέστησαν όλη την πίεση από μια μονόπλευρη πολιτική εναρμόνισης:

 

–          Αυξήσεις στις φορολογίες, καμία στήριξη των παραγωγικών τομέων της οικονομίας, εναρμόνιση μόνο στα αρνητικά, έλλειψη επαρκών δομών εφαρμογής του κεκτημένου στον εργασιακό τομέα, καθόλου προενταξιακή οικονομική βοήθεια.

 

 

Είναι λοιπόν φυσικό η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνάρτηση με τις συνεχείς και εντεινόμενες προσπάθειες των εργοδοτών για συμπίεση των εργατικών κατακτήσεων και απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων να δημιουργούν ένα αίσθημα ανησυχίας στους εργαζόμενους σε σχέση με την επικείμενη ένταξη.

 

 

Το αίσθημα αυτό δεν είναι βέβαια τυχαίο. Είναι η αντικειμενική πραγματικότητα ότι οι δυνάμεις που έχουν τον πρώτο λόγο στην Ε.Ε. ενδιαφέρονται κύρια για τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών και των ισχυρών οικονομικών κύκλων και όχι για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Γι’ αυτό και οι πολιτικές της Ε.Ε. για τα κοινωνικά και εργασιακά θέματα είναι πολιτικές νεοφιλελεύθερες και αφήνουν μεγάλα περιθώρια για αξιοποίηση από τους εργοδότες σε βάρος των συμφερόντων και του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.

 

 

Η ΠΕΟ όπως πάντα λέει την αλήθεια στους εργαζόμενους. Ούτε ωραιοποιεί ούτε δαιμονοποιεί την κατάσταση στην οποία θα βρεθούμε. Για μας η Ε.Ε. είναι ένα νέο πεδίο αγώνων μέσα από το οποίο πρέπει:

 

 

–          Να παλαίψουμε για την προστασία και διατήρηση όλων των θετικών στοιχείων του δικού μας κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου,

–          Να αντισταθούμε στις προσπάθειες πισωγυρίσματος στον εργασιακό και κοινωνικό τομέα, και να αντιπαλαίψουμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εκπορεύονται από τους κυρίαρχους κύκλους της Ε.Ε.

–          Να αξιοποιήσουμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα όποια θετικά στοιχεία μπορούν να αξιοποιηθούν μέσα από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο.

 

 

Το κλειδί για να δώσουμε νικηφόρες τις μάχες που μας περιμένουν είναι στα δικά μας χέρια. Βρίσκεται στην διατήρηση και ενίσχυση της οργανωτικότητας. Η ΠΕΟ προς αυτή την κατεύθυνση θα διεκδικήσει ενίσχυση των νομοθετικών και θεσμικών ρυθμίσεων έτσι που να προστατευτεί το δικαίωμα της οργάνωσης και να ενισχυθεί η συνδικαλιστική ασυλία.

 

 

Εξίσου σημαντικός παράγοντας για υπεράσπιση και επέκταση των κατακτήσεων μας είναι η προστασία και επέκταση του συστήματος των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και του ρόλου της συλλογικής σύμβασης ως των βασικών μέσων διαμόρφωσης των όρων και των συνθηκών απασχόλησης των εργαζομένων.

 

 

 

Ταυτόχρονα θα εργαστούμε έτσι που: 

 

 

–          Να εισαχθούν εκείνες οι νομοθεσίες είτε να τροποποιηθούν υφιστάμενες με στόχο την κατοχύρωση ελάχιστων επιπέδων προστασίας στο εργασιακό και κοινωνικό πεδίο ιδιαίτερα για τις κοινωνικά και συνδικαλιστικά αδύνατες ομάδες εργαζομένων. Τέτοιες ρυθμίσεις αφορούν την νομοθετική κατοχύρωση του 13ου μισθού, της εισφοράς των Ταμείων Προνοίας, την περαιτέρω προστασία στα ζητήματα πλεονασμού κ.α.

–          Να εφαρμοσθεί πλήρως και αποτελεσματικά με την δημιουργία ισχυρών μηχανισμών επιθεώρησης και ελέγχου το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε στα πλαίσια της εναρμόνισης και το οποίο εισάγει αναβαθμισμένα επίπεδα προστασίας στους τομείς της Ασφάλειας και Υγείας, της ισότητας ανδρών και γυναικών.

–          Να υπερασπίσουμε την σταθερότητα και μονιμότητα της εργασίας με ρυθμισμένους όρους απασχόλησης.

 

 

Η εκπλήρωση των στόχων που θέτουμε μπροστά μας στόχων που πηγάζουν από τις συνθήκες όπως η ένταξη στην Ε.Ε. τις διαμορφώνει προϋποθέτει την ύπαρξη μιας μαζικής μαχητικής οργάνωσης των εργαζομένων η οποία να συσπειρώνει να εμπνέει και να καθοδηγεί τους εργαζόμενους.

 

 

Στην περίοδο που ανασκοπεί το συνέδριο μας κάναμε σημαντικά βήματα στις κατευθύνσεις αυτές, αναδιοργανώσαμε και ενισχύσαμε τις δομές μας έτσι που να καλύψουμε νέους κλάδους και επαγγέλματα αναβαθμίσαμε την επαφή όλων των στελεχών της ΠΕΟ με τους χώρους εργασίας, ενισχύσαμε την συλλογικότητα στην λειτουργία μας, δώσαμε βάρος στην επιστημονική τεκμηρίωση των θέσεων μας και στην επιμόρφωση των στελεχών μας.

 

 

Αυτή η σκληρή δουλειά όλων μας έφερε θετικά αποτελέσματα. Η ΠΕΟ με βάση στοιχεία επιστημονικής δημοσκόπησης είναι η πρώτη συνδικαλιστική δύναμη του τόπου, η οργάνωση που είναι πιο κοντά στον εργαζόμενο και στα προβλήματα του.

 

Θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση διατηρώντας την αγωνιστική ταξική φυσιογνωμία και παράδοση μας ενισχύοντας και αναβαθμίζοντας την επαφή με τους εργαζόμενους, εισάγοντας συνεχώς την επιστημονική γνώση στην δράση μας πάντα στη πρώτη γραμμή των αγώνων με τους εργαζόμενους για τους εργαζόμενους.

 

 

Στην προσπάθεια για προάσπιση και βελτίωση των κατακτήσεων των κυπρίων εργαζομένων είναι θετικό το γεγονός ότι έχουμε μια διακυβέρνηση που δεν διακατέχεται από νεοφιλελεύθερες προσεγγίσεις και έχει ένα φιλολαϊκό κοινωνικό πρόγραμμα.

 

 

Σημειώνουμε τα θετικά βήματα αυτής της διακυβέρνησης και υπογραμμίζουμε ότι ως ΠΕΟ θα στηρίξουμε την κυβέρνηση στην υλοποίηση του προγράμματος της. Ταυτόχρονα όμως θα είμαστε κριτικοί σε τυχόν ενέργειες που δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση και δεν θα διστάσουμε σε τέτοια περίπτωση να εκφράσουμε και με δυναμικό τρόπο την αντίδραση μας. Γνώμονας της στάσης μας θα είναι πάντα το συμφέρον των εργαζομένων.

 

Συναδέλφισσες – οι

 

 

Πραγματοποιούμε το συνέδριο μας σε μια περίοδο όπου στο μέτωπο των εργασιακών ζητημάτων υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα. Έχουν ήδη αρχίσει οι διαπραγματεύσεις σε κάποιους κλάδους για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων και είναι φανερό από τον κατάλογο των αντιαιτημάτων που υποβάλλουν οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι ότι θα έχουμε σκληρές διαπραγματεύσεις. Υπογραμμίζουμε ακόμη μια φορά ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτούμε παγοποίηση των συλλογικών συμβάσεων. Οι εργαζόμενοι με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας και την ανάπτυξη του εθνικού εισοδήματος δικαιούνται το μερίδιο τους.

 

 

Το θέμα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας είναι ένα ακόμα ανοικτό κεφάλαιο. Μαζί με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους συνδέσμους καταναλωτών διαμορφώνουμε μια σειρά από προτάσεις με στόχο την ενεργητική παρέμβαση μας σ’ αυτά τα ζητήματα. Καλούμε την κυβέρνηση να ενισχύσει τους μηχανισμούς και τις δομές προστασίας του καταναλωτή και του ανταγωνισμού έτσι που ο πολίτης να νοιώθει ότι γίνεται αποτελεσματικός έλεγχος από το κράτος.

 

 

Βαδίζουμε στο 24ον Συνέδριο της ΠΕΟ με αισιοδοξία ότι με σκληρή δουλειά με οργάνωση και αγώνες θα προστατέψουμε το παρόν και θα ανοίξουμε νέους δρόμους για το μέλλον. Καλούμε τους εργαζόμενους να μετατρέψουν την προσυνεδριακή περίοδο σε μια περίοδο ανοικτού ζωντανού διαλόγου μέσα από τον οποίο θα διαμορφώσουμε την πολιτική και τους στόχους μας.

 

 

Προσβλέπουμε σ’ ένα ζωντανό συνέδριο εργαστήρι συλλογικού προβληματισμού το οποίο θα αποτελέσει εφαλτήριο για νέες επιτυχίες.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Βελτιωμένη πρόταση με αυξήσεις και βελτιώσεις στα δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων

📌Βελτιωμένη πρόταση με αυξήσεις και βελτιώσεις στα δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων 📌Μετά από μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων και την απόρριψη δύο μεσολαβητικών προτάσεων, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία...