ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΜΑΥΡΙΚΙΟΥ ΣΤΟ 25ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΟ

Σας φέρνουμε εδώ το συντροφικό χαιρετισμό της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Χαιρετίζουμε τα αδέρφια μας της Κύπρου, χαιρετίζουμε όλους εσάς που με τους αγώνες σας ανοίγετε ένα νέο δρόμο για το λαό και τη χώρα σας.

 

 

ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΜΑΥΡΙΚΙΟΥ ΣΤΟ 25ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΟ

 

Αθήνα 19,11,2008

 

25ο Συνέδριο της Π.Ε.Ο. ΚύπρουΛευκωσία, 19-22 Νοέμβρη, 2008

Χαιρετισμός από τον Γιώργο Μαυρίκο, Γενικό Γραμματέα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας

 

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, Συνάδελφοι

Αγαπητοί σύντροφοι

 

Σας φέρνουμε εδώ το συντροφικό χαιρετισμό της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Χαιρετίζουμε τα αδέρφια μας της Κύπρου, χαιρετίζουμε όλους εσάς που με τους αγώνες σας ανοίγετε ένα νέο δρόμο για το λαό και τη χώρα σας.

 

Οι σχέσεις ανάμεσα στην ΠΕΟ και στην ΠΣΟ είναι στέρεες. Έχουν πλούσια ιστορία, έχουν ένα δημιουργικό παρόν και ελπιδοφόρο μέλλον. Η ΠΣΟ μετά το 15ο Συνέδριο της που έγινε πριν 3 χρόνια βρίσκεται σε μια νέα πορεία. Μία πορεία ανασυγκρότησης και σημαντικής δράσης στη διεθνή συνδικαλιστική αρένα. Για να ανοίξει ο δρόμος στη νέα αυτή πορεία ο ρόλος της ΠΕΟ ήταν πολύ σημαντικός.

Πρωτοστάτησε για την αλλαγή περπατησιάς,  για την ενίσχυση των αγωνιστικών και ταξικών της χαρακτηριστικών, για την αλλαγή ηγεσίας στην ΠΣΟ. Για να ξεπεραστούν καθυστερήσεις, δυσκολίες και λάθη του πρόσφατου παρελθόντος.

 

 Ευχαριστούμε την ΠΕΟ, τους οπαδούς, τους φίλους, τα μέλη και τα στελέχη της για αυτή την διεθνιστική προσφορά τους που αποτελεί έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης στο ταξικό διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα.

 

 Για την κοινή μας αυτή πορεία θέλω να εκφράσω εδώ μπροστά σας δημόσια την εκτίμηση στο πρόσωπο του Γενικού Γραμματέα της ΠΕΟ συντρόφου Πάμπη Κυρίτση. Ο Πάμπης Κυρίτσης είναι ένας ηγέτης με αναγνώριση και σεβασμό  από όλους μέσα στην μεγάλη  παγκόσμια οικογένεια της ΠΣΟ. Στη ΠΣΟ που σήμερα έχει μέλη της 180 συνδικάτα, από 95 χώρες σε όλες τις ηπείρους, με πάνω από 60 εκατομμύρια μέλη.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Ζούμε σε μια περίοδο που η παγκόσμια κοινότητα βλέπει τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που χτύπησε τις ΗΠΑ, χτυπά τις χώρες  της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο. Τα στοιχεία είναι τρομακτικά. Μιλούν μόνα τους. 380 χιλιάδες αμερικανοί εργαζόμενοι και άνεργοι έχασαν τα σπίτια τους μόνο μέσα σε ένα μήνα επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα δάνεια που είχαν πάρει από τράπεζες. Μέσα στο 2009 υπολογίζουν ότι θα κλείσουν στις ΗΠΑ 750 τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες. Η αυτοκινητοβιομηχανία, ο κλάδος του Μετάλλου καταρρέουν. Μπροστά στην κατάσταση αυτή η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισαν να διαθέσουν το ποσό των 3τρισεκατομμυρίων ευρώ για την σωτηρία όπως λένε των τραπεζών και του συστήματος.

  Αλήθεια που βρήκαν οι κυβερνήσεις τα τεράστια αυτά ποσά; Από ποιους τα έχουν πάρει; Γιατί τώρα τα δίνουν στις τράπεζες και στις αυτοκινητοβιομηχανίες; Είναι φανερό ότι πολλές κυβερνήσεις αξιοποιούν την οικονομική κρίση για να ενισχύσουν τις πολυεθνικές και το κεφάλαιο. Γίνονται διεθνείς ανακατατάξεις, συγκροτούνται νέες διεθνείς συμμαχίες, οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα μονοπώλια για νέες αγορές οξύνουν τις ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις. Όλοι σήμερα συμφωνούν ότι από αυτή την κρίση οι ΗΠΑ θα χάσουν στη διεθνή σκηνή. Για το διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα αυτό που έχει σημασία είναι: Να οργανώσουμε αγώνες για την παγκόσμια εργατική τάξη και να συντονίσουμε αυτούς τους αναγκαίους αγώνες.

 

Να ενώσουμε τους εργαζόμενους στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο, στους αγώνες για πλήρη και σταθερή εργασία, με πλήρη κοινωνική ασφάλιση, με μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των απλών ανθρώπων, με δημόσιες κοινωνικές παροχές στην παιδεία, την υγεία, στην προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού. Με εξασφάλιση των ασφαλιστικών, μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων για τους οικονομικούς μετανάστες και τους πρόσφυγες. Με ιδιαίτερη φροντίδα στις νέες γενιές και στις εργαζόμενες γυναίκες. Αυτός είναι σήμερα ο κεντρικός στόχος της ΠΣΟ σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Σύντροφοι και φίλοι,

 

Ένα επίσης βασικό χαρακτηριστικό της εποχής που ζούμε είναι η ένταση των πολεμικών συγκρούσεων, των απειλών, των εκβιασμών και της συκοφαντίας. Ο τελευταίος πόλεμος στον Καύκασο, η συνεχιζόμενη κατοχή του ΙΡΑΚ και του Αφγανιστάν από ξένα στρατεύματα, η κατοχή αραβικών εδαφών από το Ισραήλ, ο πόλεμος στη Σομαλία, στο Λίβανο, η επίθεση από αμερικανικά ελικόπτερα ενάντια στη Συρία, η συνέχιση για 46 χρόνια του εμπάργκο  σε βάρος της Κούβας είναι πολιτικές απαράδεκτες.

 

Το μαρτύριο του Παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται τα τελευταία 60 χρόνια. Η κατοχή στην Κύπρο συνεχίζεται για 34 χρόνια. Απέναντι σε όλα αυτά τα δραματικά γεγονότα η ΠΣΟ από την ίδρυσή της το 1945 ποτέ δεν αδιαφόρησε. Ποτέ δεν έκλεισε τα αυτιά της. Αυτό κάνουμε και σήμερα και απαιτούμε να σταματήσουν όλες οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Να φύγουν όλα τα ξένα στρατεύματα από ξένες χώρες και εδάφη.

 

Να απελευθερωθούν τώρα όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι σε ολόκληρο τον κόσμο. Να σταματήσουν τα σχέδια των ΗΠΑ για την λεγόμενη νέα Μέση Ανατολή και να αναγνωρισθεί  το δικαίωμα του Παλαιστινιακού Λαού να έχει το δικό του ανεξάρτητο Κράτος.

 

Βασική αρχή που οδηγεί την ΠΣΟ σε όλες αυτές τις συγκρούσεις είναι ότι όλοι οφείλουμε να σεβόμαστε τις αποφάσεις των λαών για την χώρα τους. Οι λαοί να αποφασίζουν μόνοι τους, δημοκρατικά και ελεύθερα για το ποιοι θα τους κυβερνούν. Αυτή είναι η λύση και όχι οι πόλεμοι και οι απειλές.

 

Αδερφές και αδερφοί,

 

Επιτρέψτε μου τελειώνοντας, να εκφράσουμε για μια ακόμα φορά την σταθερή, αταλάντευτη και διεθνιστική μας στάση απέναντι στο Κυπριακό ζήτημα. Η ΠΣΟ όπως στο παρελθόν έτσι και σήμερα υποστηρίζει ότι πρέπει να αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα από το νησί και να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτές οι δυο προϋποθέσεις αποτελούν την βάση ώστε να επανενωθεί το νησί σε ένα κράτος ενιαίο, με μια κρατική οντότητα. Κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών και Λατίνων.

 

Θεωρούμε τυχερό τον Κυπριακό λαό και την Κύπρο, που έχετε ένα πρόεδρο όπως είναι ο Δημήτρης Χριστόφιας ο οποίος με έργα και με σχέδιο αγωνίζεται για την λύση του Κυπριακού. Μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και σταθερή. Είμαστε στο πλευρό του Δημήτρη Χριστόφια, είμαστε στο πλευρό σας.

 

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο συνέδριο σας.

 

Ζήτω η ΠΕΟ.

  Ζήτω ο Κυπριακός Λαός. 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ