ΑΠΟΦΑΣΗ 24ΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΟ 1Η ΕΝΟΤΗΤΑ

Το 24ον Συνέδριο της ΠΕΟ που πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Κύπρου στη Λευκωσία στις 11-12 και 13 Μαρτίου 2004, αφού συζήτησε και ενέκρινε την Έκθεση Δράσης που υπόβαλε το Γενικό Συμβούλιο προς το Συνέδριο, αποφασίζει τα ποιο κάτω:

 

 

ΑΠΟΦΑΣΗ 24ΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΟ 1Η ΕΝΟΤΗΤΑ

 

 

ΑΠΟΦΑΣΗ 24ΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΟ 1Η ΕΝΟΤΗΤΑΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΟΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΤΙΚΟΥΕΠΙΠΕΔΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ11-12-13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2004 ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝΑΡΧΗΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ  

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 24ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΟ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

 

 

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το 24ον Συνέδριο της ΠΕΟ που πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Κύπρου στη Λευκωσία στις 11-12 και 13 Μαρτίου 2004, αφού συζήτησε και ενέκρινε την Έκθεση Δράσης που υπόβαλε το Γενικό Συμβούλιο προς το Συνέδριο, αποφασίζει τα ποιο κάτω:

 

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Το Συνέδριο εκτιμά τις αρνητικές για την ανθρωπότητα συνθήκες που δημιουργούνται από την νέα τάξη πραγμάτων, την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, τον αυταρχισμό και την αλαζονεία της Αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής που με πρόσχημα τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας κλιμακώνει τον επιθετικό ιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα. Η ΠΕΟ θα συνεχίσει το αγώνα μέσα από τις γραμμές του Συμβουλίου Ειρήνης, του Παγκόσμιου και Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ και σε συνεργασία με άλλες φιλειρηνικές προοδευτικές δυνάμεις και προοδευτικά συνδικαλιστικά κινήματα για την ειρήνη στο κόσμο και την επικράτηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου στις διεθνείς σχέσεις και την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων που κινδυνεύουν από τις επιθέσεις της νεοσυντηρητικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ακολουθούν οι κυρίαρχοι οικονομικοί κύκλοι διεθνώς.

 

 

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

 

Η πορεία ένταξης της Κύπρου στη Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και το ενδιαφέρον της Τουρκίας για ένταξη δημιουργούν τέτοιες συγκυρίες που δίνουν τη δυνατότητα οι παρεμβάσεις του διεθνούς παράγοντα να δώσουν διέξοδο στο αδιέξοδο που υπάρχει για πολλές δεκαετίες.

 

 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ μετά από ένα έντονο παρασκήνιο, με την ενεργό συμμετοχή του διεθνούς παράγοντα κύρια των Αμερικάνων, κάλεσε νέο κύκλο διαπραγματεύσεων στη βάση του Σχεδίου του με προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα και διαδικασίες που καταλήγουν σε δημοψηφίσματα για τη λύση του Κυπριακού.

 

 

Ως ΠΕΟ μέσα από αυτή τη διαδικασία προσδοκούμε να εξευρεθεί μια βιώσιμη λειτουργική λύση, βασισμένη στο σχέδιο του Γ.Γ. Μια λύση που θα επανενώνει την Κύπρο σε μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία. Μια λύση στην οποία θα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα είναι στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Προσδοκούμε μια λύση που θα διασφαλίζει το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να εργάζεται ελεύθερα όπου θέλει και να απολαμβάνει τα ίδια εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, το ίδιο βιοτικό επίπεδο. Μια λύση που να αντέχει στο χρόνο και να αποτελεί γερή βάση για την ειρηνική συνύπαρξη και συμβίωση Ελληνοκυπρίων και  Τουρκοκυπρίων.

 

Στεκόμαστε δίπλα από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλλο και την πολιτική ηγεσία του τόπου στη σκληρή μάχη που δίνει στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης ώστε να επέλθουν εκείνες οι αλλαγές στο Σχέδιο Ανάν που να κάνουν τη λύση λειτουργική και βιώσιμη.

 

 

ΠΑΝΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

 

Η ενότητα και κοινή δράση των εργαζομένων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της ΠΕΟ από της ίδρυσης της.

 

Κόντρα στον εθνικισμό και την μισαλλοδοξία η ΠΕΟ ποτέ δεν έπαψε να αγωνίζεται για επαναπροσέγγιση των δυο κοινοτήτων και την επανένωση της πατρίδας μας.

 

 

Πρωτοστατήσαμε στη σύσταση και λειτουργία του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ το οποίο αποτελεί προχωρημένη σε ποιότητα και βάθος συνεργασία ανάμεσα σε Ελληνοκυπριακές και Τουρκοκυπριακές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις. Μέσα από αντίξοες συνθήκες, περιορισμούς και απαγορεύσεις του κατοχικού καθεστώτος το Συνδικαλιστικό Φόρουμ κατάφερε να πραγματοποιήσει τρεις συνόδους και να διατυπώσει κοινές διακηρύξεις για κοινή δράση με στόχο την ειρηνική δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού στη βάση ενός Ομόσπονδου συστήματος με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

 

Το συνέδριο εκφράζει την πλήρη ομοφωνία του στις θέσεις του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ όπως το μελλοντικό ομόσπονδο κράτος αποτελεί ένα ενιαίο οικονομικό χώρο με ενιαίο σύστημα εργασιακών σχέσεων, κοινωνικές ασφαλίσεις, επίπεδα μισθών, ενιαία αγορά εργασίας.

 

 

Να διασφαλίζει  το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης, επιλογής εργοδότη και ελεύθερης ένταξης στις συντεχνίες, για απασχόληση απαλλαγμένη από διακρίσεις λόγω εθνικής προέλευσης, θρησκείας, χρώματος ή φύλου.

 

 

Η μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση δημιουργεί συνθήκες ενδυνάμωσης του ρόλου του Πανσυνδικαλιστικού Φόρου και της κοινής πάλης των συνδικαλιστικών οργανώσεων για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, για την πρόοδο και ευημερία των εργαζομένων.

 

 

ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ

 

Η ΠΕΟ ως το κοινό δημιούργημα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων  θα συνεχίσει να υπερασπίζεται από θέση αρχής τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων όπως αυτά προβλέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις και τη νομοθεσία.

 

 

Η δυνατότητα χιλιάδων Τουρκοκυπρίων μετά την μερική  άρση των περιορισμών να μεταβαίνουν για εργασία στις ελεύθερες περιοχές αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να αποδείξουμε στη πράξη ότι επιθυμούμε πραγματική επαναπροσέγγιση των δυο κοινοτήτων, ότι μπορούμε να ζήσουμε και πάλι μαζί σαν ίσοι, με ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες.

 

 

Η ΠΕΟ θα συνεχίσει να δίνει μάχες μαζί με τους Τουρκοκύπριους ενάντια στην ασυδοσία των εργοδοτών που θα θελήσουν να χρησιμοποιήσουν τους Τουρκοκύπριους ως φτηνό εργατικό δυναμικό.

 

 

Θα παλέψουμε μαζί ώστε Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι να απασχολούνται με τους ίδιους όρους και συνθήκες γιατί αυτό αποτελεί κύρια προϋπόθεση για το κοινό μας μέλλον.

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Το 24ο Συνέδριο της ΠΕΟ αφού συζήτησε την κατάσταση και τα προβλήματα της οικονομίας της τετραετία 2000-2003 αποφασίζει

τ’ ακόλουθα:

 

 

To Συνέδριο διαπιστώνει ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας την περίοδο που ανασκοπούμε κινήθηκε στα ίδια περίπου χαμηλά επίπεδα της προηγούμενης τετραετίας (3,3%) και εκτιμά ότι με τέτοιους ρυθμούς η οικονομία μας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά προβλήματα και το νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που δημιουργείται με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.)

 

 

Τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και ο πόλεμος στο Ιράκ το 2003 σίγουρα επηρέασαν σοβαρά την οικονομία, ταυτόχρονα τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα, ιδιαίτερα της βιομηχανίας και η χαμηλή παραγωγικότητα εμποδίζουν τη σταθερή ανάπτυξη της.

 

 

Στα χρόνια που ανασκοπούμε επιβεβαιώθηκε η μεγάλη εξάρτηση της οικονομίας από τον Τριτογενή Τομέα και ιδιαίτερα από τον Τουρισμό. Η εξάρτηση αυτή όχι μόνο καθιστά την οικονομία εξαιρετικά ευάλωτη στους εξωγενείς αστάθμητους παράγοντες, αλλά ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό και για την επιβράδυνση της συσσώρευσης κεφαλαίου, του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης, της παραγωγικότητας της εργασίας και άλλων βασικών μεγεθών της οικονομίας.

 

 

Ταυτόχρονα το Συνέδριο σημειώνει τη συνεχιζόμενη πτώση του μεριδίου της Μεταποίησης που έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της απασχόλησης και των εξαγωγών του τομέα.

 

 

Η Νέα Βιομηχανική πολιτική που εξαγγέλθηκε το 1999 δεν κατέφερε να ανατρέψει την κατάσταση και χαρακτηρίστηκε και από τους ίδιους τους εργοδότες σαν συγκρατημένη και περιοριστική ως προς το όραμα και τους στόχους της.

 

 

Το Συνέδριο εκτιμά ότι το κλειδί για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων, το κλειδί για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας βρίσκεται στην αύξηση της παραγωγικότητας η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στο 70% περίπου του μέσου όρου της Ε.Ε. και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει  να στραφεί η προσοχή των εργοδοτών και της κυβέρνησης.

 

 

Τούτο δεν σημαίνει ότι ο Τουριστικός Τομέας πρέπει να παραμεληθεί. Απεναντίας εδώ χρειάζεται ποιοτική αναβάθμιση και όχι ποσοτική ανάπτυξη, όπως προτείνεται και από το στρατηγικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης που η νέα κυβέρνηση προωθεί με αποφασιστικότητα.

 

 

Το Συνέδριο επισημαίνει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει καταστεί το σοβαρότερο πρόβλημα της οικονομίας.

 

 

Χαιρετίζουμε τα μέτρα που εξάγγειλε η κυβέρνηση  Τάσσου Παπαδόπουλου, για την καταπολέμηση του ελλείμματος καθώς και τις προτάσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ταυτόχρονα τονίζουμε ότι η αντιμετώπιση του ελλείμματος δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος της αναπτυξιακής πολιτικής ούτε σε βάρος των εργαζομένων.

 

 

ΕΠΙΤΕΥΞΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΟ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ

 

Το 24ο Συνέδριο αποφασίζει όπως στα επόμενα τέσσερα χρόνια με συνέπεια και υπευθυνότητα συνεχίσουμε το αγώνα για προάσπιση και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Κυπρίων εργαζομένων.

 

 

Η πολιτική διεκδικήσεων μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις να λαμβάνει υπόψη τις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες, την ανάγκη σύγκλισης του βιοτικού επιπέδου όλων των Κυπρίων, ιδιαίτερα αν έχουμε λύση του κυπριακού, τον ρυθμό αύξησης της εθνικής παραγωγικότητας, την κατανομή του εθνικού εισοδήματος, τα επίπεδα των μισθών και ωφελημάτων που κατά μέσον όρο απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι καθώς και την υπόσκαψη της αγοραστικής αξίας των μισθών από την μη συμπερίληψη των αυξήσεων στους φόρους κατανάλωσης στην ΑΤΑ.

 

 

Εξουσιοδοτείται το Γενικό Συμβούλιο στα πιο πάνω πλαίσια, εκτιμώντας τις δυνατότητες της οικονομίας και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις να αποφασίζει το συγκεκριμένο ύψος διεκδικήσεων για τις αυξήσεις και άλλα ωφελήματα.

 

Στα πλαίσια της συνολικής πολιτικής για τις αυξήσεις των μισθών και άλλων

ωφελημάτων να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής του  Γ.Σ. τα πιο κάτω:

 

 

–           Η αύξηση των μισθών πρόσληψης, σύμφωνα με τις γενικές αυξήσεις, ώστε να αντιμετωπίζεται το φαινόμενο της υπόσκαψης των μισθών από την διακίνηση προσωπικού και τις απολύσεις εργαζομένων με ψηλότερους μισθούς και πρόσληψη νέων.

 

–     Η συνεχής σμίκρυνση του χάσματος ανάμεσα στους ψηλά και χαμηλά αμειβόμενους.

 

–          Η πλήρης εφαρμογή της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

 

–          Η καθολική εισαγωγή εισφοράς για τα Ταμεία Ευημερίας σε ύψος πέραν του 0.5%.

 

–          Η ουσιαστική αύξηση των εισφορών στα Συντεχνιακά Ταμεία Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης.

 

–          Η συμβολή των εργαζομένων στην αύξηση της παραγωγικότητας και γενικότερα τον τρόπο κατανομής του εθνικού εισοδήματος.

 

 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 

Το 2002 υπήρξε ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. Τα κύρια χαρακτηριστικά της φορολογικής μεταρρύθμισης ήταν η ουσιαστική αύξηση των έμμεσων φόρων (Φ.Π.Α. σε 15% από 1.1.2003 και φόροι κατανάλωσης). Εκτιμείται ως καθοριστικός ο ρόλος που διαδραμάτισε η ΠΕΟ στη διαμόρφωση των αντισταθμιστικών κοινωνικών διεκδικήσεων ώστε οι αυξήσεις των φόρων να μην επιβαρύνουν μονόπλευρα τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα.

 

Εξουσιοδοτείται το Γ.Σ. όπως επιδιώξει:

 

  • Να εφαρμοστεί η πρόνοια της νομοθεσίας για αναπροσαρμογή των φορολογικών κλιμάκων από το 2006.

  • Να ληφθούν σύντομα μέτρα στήριξης μέσω κοινωνικών παροχών των εργαζομένων που δεν είχαν ανάλογο όφελος από την φορολογική μεταρρύθμιση.

  • Αυξηθεί το εισοδηματικό κριτήριο για επιστροφή φορολογίας των τόκων στις £10.000 και να εξευρεθεί τρόπος ώστε να μη γίνεται παρακράτηση του φόρου ή αυτός να επιστρέφεται πολύ γρήγορα.

  • Να παρέχεται φοιτητική χορηγία και να τους φοιτητές του προκαταρτικού.

  • Να ενσωματωθούν οι χορηγίες που δόθηκαν στα πλαίσια της φορολογικής μεταρρύθμισης στις συντάξεις.

  • Να μειωθεί η φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης στα χαμηλότερα επίπεδα που επιτρέπει η Ε.Ε.

  • Να εξετάσει τα αιτήματα των πολυτέκνω και στα πλαίσια της γενικότερης κοινωνικής πολιτικής να τα προωθήσει.

ΑΝΕΡΓΙΑ

 

Η διεκδίκηση ευκαιριών απασχόλησης και η ελαχιστοποίηση των ανέργων τοποθετείται από το Συνέδριο πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της ΠΕΟ.

 

Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο σε σύγκριση με το μέσο όρο στην Ε.Ε, βρίσκεται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα το Συνέδριο εκφράζει ανησυχία για την αυξητική τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

 

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος το Συνέδριο εξουσιοδοτεί το Γενικό Συμβούλιο όπως διεκδικήσει την εφαρμογή σταθερής αναπτυξιακής πολιτικής, τον περιορισμό της απασχόλησης αλλοδαπών στα αναγκαία επίπεδα, την εφαρμογή συστήματος καλύτερου επαγγελματικού προσανατολισμού και καθοδήγησης των ανέργων, την εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και επανακατάρτισης ανέργων και αδρανούντος εργατικού προσωπικού, τον εκσυγχρονισμό των κρατικών υπηρεσιών εξυπηρέτησης ανέργων ώστε  να μη εξαντλούν το ρόλο τους στην καταγραφή αλλά να δίνουν την αναγκαία βοήθεια για εξεύρεση εργασίας καθώς και αύξηση της περιόδου ανεργιακού επιδόματος στους 9 μήνες.

 

 

Το Συνέδριο χαιρετίζει την εξαγγελία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη δημιουργία Εθνικής Επιτροπής για την Απασχόληση και εκφράζει την πεποίθηση ότι η λειτουργία της θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αύξηση της απασχόλησης.

 

 

Το Συνέδριο χαιρετίζει επίσης την απόφαση για δημιουργία Τμήματος Απασχόλησης της ΠΕΟ και αναμένει την ουσιαστική παρεμβολή του σε όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι.

 

 

 

 

 

ΑΤΑ

 

Το 24ον Συνέδριο για ακόμη μια φορά επαναβεβαιώνει τη θέση του ότι η ΑΤΑ αποτελεί κεφαλαιώδους σημασίας εργατική κατάκτηση.

 

 

Σημειώνεται ως αρνητική εξέλιξη η αλλαγή που έγινε στον υπολογισμό της ΑΤΑ. Η εφαρμογή της πρότασης Κληρίδη με την οποία αφαιρούνται οι φόροι κατανάλωσης από τον υπολογισμό του Τιμαριθμικού επιδόματος συνιστά κουτσούρεμα του θεσμού με αποτέλεσμα να υποσκάπτονται οι μισθοί των εργαζομένων. Από την αλλαγή αυτή ήδη υπάρχει απώλεια κατά 9% περίπου στους βασικούς μισθούς .

 

 

Το 24ο Συνέδριο εκτιμά τον αγώνα που έδωσε η ΠΕΟ μαζί με τις άλλες Συνδικαλιστικές δυνάμεις.  Είναι βέβαιον ότι αν και οι άλλες μεγάλες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ δεν υιοθετούσαν και δεν στήριζαν την πρόταση Κληρίδη αυτή δεν θα εφαρμοζόταν.

 

 

Για μας το θέμα ΑΤΑ παραμένει ανοικτό. Εξουσιοδοτείται το Γενικό Συμβούλιο να παρακολουθεί πως διαμορφώνεται το σκηνικό γύρω    από το θέμα και εφόσον  κρίνει ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες να επιδιώξει αποκατάσταση του συστήματος ως ήταν πριν την αφαίρεση των φόρων κατανάλωσης.

 

 

Αναφορικά με την απώλεια που ήδη υπάρχει στους μισθούς να επιδιωχθεί σταδιακή αποκατάσταση μέσα από τη διαδικασία της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων.

 

 

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ

 

Το 24ο Συνέδριο εγκρίνει την πολιτική και τις θέσεις της ΠΕΟ αναφορικά με την εργοδότηση αλλοδαπών εργαζομένων στη Κύπρο.

 

 

Το Συνέδριο συμφωνά ότι η εργοδότηση αλλοδαπών πρέπει να συμπληρώνει τις ελλείψεις στη αγορά εργασίας και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αφήνονται περιθώρια για εκμετάλλευση τους με στόχο την μείωση του κόστους παραγωγής.

 

 

Μέσα από ενίσχυση των υπάρχοντων θεσμών εργασιακών σχέσεων και των κριτηρίων που έχουν συμφωνηθεί αλλά και με ενίσχυση της νομοθεσίας θα πρέπει όπως και στους ντόπιους εργαζόμενους  διασφαλιστούν οι πανανθρώπινες αξίες της ισότιμης μεταχείρισης, ανεξάρτητα από φύλο, χρώμα, θρησκεία ή εθνότητα.

 

 

Το Συνέδριο αποφασίζει όπως εργαστούμε έτσι που σε καμιά περίπτωση η απασχόληση να είναι στοιχείο ανταγωνισμού ανάμεσα σε αλλοδαπούς και ημεδαπούς. Υπερασπιζόμενοι την παροχή ίσων εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων σε όλους τους εργαζόμενους χωρίς διακρίσεις επιτυγχάνουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα για το ντόπιο εργατικό δυναμικό και δημιουργούμε συνθήκες ανάπτυξης της συνεργασίας, της φιλίας, της αλληλεγγύης και του κοινού αγώνα των εργαζομένων.

 

 

Το Συνέδριο καλεί το Γ.Σ. όπως προωθήσει τα προβλήματα μισθοδοσίας και άλλων όρων εργασίας των μεταναστών εργαζομένων κύρια των συνδικαλιστικά απροστάτευτων όπως είναι οι οικιακές βοηθοί, οι εργαζόμενοι στη γεωργία και κτηνοτροφία. Καλείται επίσης το Γ.Σ. να καταβάλει πρόσθετες προσπάθειες για την ενσωμάτωση των αλλοδαπών στο εργατικό κίνημα, και την επίλυση κοινωνικών, πολιτιστικών, στεγαστικών και άλλων ειδικών προβλημάτων που τους απασχολούν.

 

 

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

 

Το Συνέδριο εκτιμά ότι έχει διεκπεραιωθεί μεγάλος όγκος νέων νόμων και κανονισμών που βελτιώνουν σημαντικά την εργατική και κοινωνική νομοθεσία και την εναρμονίζουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

 

 

Σημειώνονται ιδιαίτερα οι νόμοι για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, τη μεταβίβαση επιχειρήσεων, την εποχιακή και τη μερική απασχόληση, την ισότητα, την ασφάλεια και τη υγεία.

 

 

Το Συνέδριο σημειώνει τη σοβαρή αδυναμία παρακολούθησης και εφαρμογής των νόμων και κανονισμών και εξουσιοδοτεί  το Γ.Σ. όπως με διάφορα διαβήματα  προωθήσει τη δημιουργία των απαραίτητων μηχανισμών εφαρμογής των νομοθεσιών.

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

 

Στα θέματα της κοινωνικής ασφάλισης το Συνέδριο έδωσε μεγάλη σημασία.

 

Το Συνέδριο τονίζει την ανάγκη όπως παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τα ζητήματα που αφορούν την λειτουργία και τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

 

 

Με πνεύμα ευθύνης για τις μελλοντικές γενιές να εξεταστούν μέτρα που να διασφαλίζουν μακροπρόθεσμα την ικανότητα του  Ταμείου να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Στα πλαίσια αυτά επιβάλλεται να γίνουν τέτοιες διευθετήσεις ώστε η κυβέρνηση να ανταποκρίνεται και στις τρέχουσες και τις μελλοντικές υποχρεώσεις της ως εισφορέας αλλά και ως χρεώστης του  Ταμείου.

 

 

Το Συνέδριο επικροτεί και στηρίζει τις θέσεις της ΠΕΟ ενάντια σε οποιαδήποτε αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης ως μέτρο αντιμετώπισης πιθανών οικονομικών πιέσεων του Ταμείου και καλεί το Γ.Σ. να προβεί στα αναγκαία διαβήματα ώστε να ρυθμιστεί το ζήτημα των εισφορών των αυτοτελώς εργαζομένων και να αυξηθούν ανάλογα οι διάφορες συντάξεις.

 

 

Επιπρόσθετα το Συνέδριο, εξουσιοδοτεί το Γ.Σ. όπως:

 

–          Φροντίσει ώστε οι διάφορες εισηγήσεις που έχουν υποβληθεί αναφορικά με βελτιώσεις στο νόμο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Περί Τερματισμού Απασχόλησης έρθουν το ταχύτερο ενώπιον του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος.

 

–          Επεξεργαστεί προτάσεις για διεύρυνση της κάλυψης του Ταμείου Αφερεγγυότητας του εργοδότη ιδιαίτερα σε περίπτωση παρακράτησης εισφορών σε Ταμεία Προνοίας κ.α.

 

–          Επεξεργαστεί προτάσεις για εκσυγχρονισμό και βελτίωση του Περί Ταμείων Προνοίας Νόμου, έτσι που να διευκρινίζονται καλύτερα οι ευθύνες των Διαχειριστικών Επιτροπών και να προβλέπονται διαδικασίες έγκαιρης εφαρμογής των υποχρεώσεων των εργοδοτών.

 

 

 

 

 

ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 

Το Συνέδριο εκτιμά την ευαισθησία της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Τονίζει ωστόσο την ανάγκη όπως το κράτος επεξεργαστεί και εφαρμόσει ολοκληρωμένο σχέδιο κοινωνικής πολιτικής που να συγκεντρώνει και να διευρύνει τις υπηρεσίες και παροχές στη μάζα των εργαζομένων λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ομάδας.

 

Η  πολιτική στα θέματα αυτά πρέπει να έχει ως βασικό στόχο την ανακατανομή του εθνικού εισοδήματος προς όφελος των χαμηλά και μεσαίων εισοδημάτων.

 

Η καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών που δηλητηριάζει και καταστρέφει τη κοινωνία μας, ιδιαίτερα τη νέα γενιά πρέπει να βρίσκεται στην προτεραιότητα της  κοινωνικής πολιτικής.

 

 

Ιδιαίτερη επίσης προσοχή επιβάλλεται να δοθεί στη βελτίωση και προστασία του περιβάλλοντος γενικά και ειδικά στους χώρους εργασίας και διαβίωσης των εργαζομένων.  Προς το σκοπό αυτό να παρθούν μέτρα βελτιώσεις των συνθηκών στέγασης και ο φυσικός πλούτος της χώρας να τυγχάνει σεβασμού και προστασίας.

 

 

Η ΠΕΟ θα εργαστεί έτσι που το κράτος να υιοθετήσει μια ολοκληρωμένη πολιτική που να οδηγεί στην συνολική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κυπρίων εργαζομένω.

 

 

ΥΓΕΙΑ

 

Η υγεία των εργαζομένων και των οικογενειών τους αποτελεί ζήτημα πρώτιστης προτεραιότητας για την ΠΕΟ.

 

 

Η ψήφιση του νόμου για εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας καθώς και η ουσιαστική αναθεώρηση των εισοδηματικών  κριτηρίων για δικαιούχους στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας αποτελούν σημαντικές θετικές εξελίξεις.

 

 

Το Συνέδριο σημειώνει με έντονη ανησυχία την σοβαρή καθυστέρηση που παρατηρείται στην εισαγωγή και λειτουργία του Γενικού Σχεδίου Υγείας αλλά και στην προώθηση μέτρων αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των κρατικών νοσηλευτηρίων. Η καθυστέρηση αυτή επενεργεί σε βάρος της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, σε προσιτές τιμές, στα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα κύρια των εργαζομένων.

 

 

Το Συνέδριο εξουσιοδοτεί το Γ.Σ. να παρακολουθεί και να παρέμβει δυναμικά ώστε να εφαρμοσθεί το ΓεΣΥ στα χρονικά πλαίσια που είχαν προβλεφθεί (πέντε χρόνια). Μέχρι τη λειτουργία του ΓεΣΥ αποφασίζεται η αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας που παρέχουν τα Συντεχνιακά Ιατρεία. Προς το σκοπό αυτό καλείται η Κυβέρνηση να ανταποκριθεί στην έκκληση και να ενισχύσει με οικονομικά και άλλα μέσα τη λειτουργία των Συντεχνιακών Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΤΚΑ).

 

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΑΝΑΠΑΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Η δημιουργική διάθεση του ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων χαρακτηρίζει τα επίπεδα ποιότητας της κοινωνίας μας.

 

Το Συνέδριο σημειώνει με ικανοποίηση τη πρόοδο που υπήρξε στην υπό εξέταση περίοδο.

 

 

Η ανέγερση ιδιόκτητων Συντεχνιακών αναπαυτηρίων, και η θεσμοποίηση των Ταμείων Ευημερίας με εργοδοτικές εισφορές δημιουργούν ουσιαστική  δυνατότητα στην ΠΕΟ, να προσφέρει σε χιλιάδες εργαζομένους την ευκαιρία να έχουν χαμηλού κόστους διακοπές, αλλά και άλλες ευκαιρίες δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου τους χρόνου.

 

 

Με σκοπό την παραπέρα αναβάθμιση της προσφοράς στο τομέα της ανάπαυσης και δημιουργικής διάθεσης του ελεύθερου χρόνου θεωρείται αναγκαία η ενεργότερη συμβολή του κράτους και των εργοδοτών.

 

 

Καλείται το Γ.Σ. να θέσει προς συζήτηση στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, τη διαμόρφωση συγκεκριμένης πολιτικής για τα θέματα αυτά αλλά και  την ανάγκη δημιουργίας δυνατοτήτων για πολιτιστική έκφραση και ανάπτυξη των εργαζομένων.

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

 

Οι σύγχρονες απαιτήσεις σε μια συνεχώς αναπτυσσόμενη κοινωνία απαιτούν συνεχή ενίσχυση και αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη ενίσχυση χρειάζεται η Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της οικονομίας.

 

 

Το Συνέδριο επισημαίνει τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Συστήματος Μαθητείας και καλεί τους αρμόδιους φορείς να πάρουν τις αποφάσεις για μετατροπή του σε ένα ολοκληρωμένο ελκυστικό και χρήσιμο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης των νέων.

 

 

Το Συνέδριο χαιρετίζει την απόφαση της ΠΕΟ για λειτουργία του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕΚ). Το Ινστιτούτο θα πρέπει να στηριχθεί και να ενισχυθεί κατάλληλα ώστε να προσφέρει ακόμη περισσότερα και στο τομέα της κατάρτισης.

 

 

Με την ένταξη μας στη Ευρωπαϊκή Ένωση καθίσταται ζήτημα προτεραιότητας η εισαγωγή Πρότυπων Επαγγελματικών Προσόντων. Η απουσία τέτοιων Πρότυπων θέτει τους Κύπριους εργαζόμενους σε μειονεκτική θέση έναντι των αντίστοιχων Ευρωπαίων.

 

 

Επιπρόσθετα η εισαγωγή τέτοιων Πρότυπων θα συμβάλει στην αναβάθμιση των ικανοτήτων και της εξειδίκευσης των εργαζομένων με θετικές επιδράσεις στην οικονομία. Καλείται το Γ.Σ. να θέσει αυτό το θέμα στις προτεραιότητες του.

 

 

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ – ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

 

Η ΠΕΟ θα συνεχίσει να επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Συνταξιούχοι. Πέραν από ζητήματα που αφορούν το ύψος των συντάξεων και άλλων παροχών ιδιαίτερης προσοχής θα τύχουν τα ζητήματα της παροχής υπηρεσιών υγείας, ψυχαγωγίας, στέγασης, ευκαιριών για ξέγνοιαστες διακοπές και πολιτιστική προσφορά. Η  ΠΕΟ θα βρίσκεται συνεχώς δίπλα από τους ηλικιωμένους μας στο αγώνα για αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής.

 

 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

 

Το Συνέδριο αποφασίζει όπως οι προσπάθειες για πλήρη ισοτιμία μεταξύ ανδρών και γυναικών στη εργασία και στη κοινωνία συνεχίσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας.

 

 

Θα πρέπει να  φροντίσουμε έτσι που η εισαγωγή του νομοθετικού πλαισίου να πάρει σάρκα και οστά. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να ενισχυθούν οι κρατικοί μηχανισμοί ελέγχου αλλά και να αναπτυχθούν δράσεις και προγράμματα κοινωνικής στήριξης της γυναίκας ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στους πολλαπλούς της ρόλους.

 

 

ΝΕΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

 

Οι νέοι εργαζόμενοι επηρεάζονται πολύ περισσότερο από τις πολιτικές για τους κατώτερους μισθούς, την επαγγελματική κατάρτιση, την απασχόληση, το στεγαστικό κ.α.

 

 

Η ΠΕΟ μέσα από τις Συντεχνίες της και το εξειδικευμένο Γραφείο για την Εργατική Νεολαία, θα ενθαρρύνει την ενεργότερη εμπλοκή των νέων στη συνδικαλιστική δράση.

 

 

Επιβάλλεται να ενισχυθεί και να στηριχθεί η ενεργότερη συμμετοχή των νέων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων ιδιαίτερα για ζητήματα που τους επηρεάζουν περισσότερο. Μέσα από την ενδυνάμωση της επαφής των μεγαλύτερων συνδικαλιστικών στελεχών με τους νέους οφείλουμε να δώσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις στην αντιμετώπιση των εργασιακών αλλά και των κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι μας.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ