ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση ανέρχομαι στο βήμα για να απευθύνω χαιρετισμό τιμής στο 25ο Συνέδριο της ΠΕΟ. Της πρωτοπόρας και μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης του τόπου, που έχει καταξιωθεί στις συνειδήσεις της εργατικής τάξης και ευρύτερα του λαού μέσα από τους αγώνες της, την ταξική συνέπεια στην υπεράσπιση των δικαίων των εργαζομένων, την υπευθυνότητα, και την αποφασιστικότητα με την οποία  χειρίζεται τα εργατικά και κοινωνικά  ζητήματα.

 

 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

ΣΤΟ 25Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΟ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΡΧΗΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ,

ΣΑΒΒΑΤΟ, 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008, 10.00 π.μ.

 

 

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση ανέρχομαι στο βήμα για να απευθύνω χαιρετισμό τιμής στο 25ο Συνέδριο της ΠΕΟ. Της πρωτοπόρας και μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης του τόπου, που έχει καταξιωθεί στις συνειδήσεις της εργατικής τάξης και ευρύτερα του λαού μέσα από τους αγώνες της, την ταξική συνέπεια στην υπεράσπιση των δικαίων των εργαζομένων, την υπευθυνότητα, και την αποφασιστικότητα με την οποία  χειρίζεται τα εργατικά και κοινωνικά  ζητήματα.

 

 

Καλωσορίζω στην Κύπρο  τους εκπροσώπους του παγκόσμιου και του ευρωπαϊκού συνδικαλιστικού κινήματος και τους ευχαριστώ θερμά για την αλληλεγγύη που αδιάλειπτα και διαχρονικά επιδεικνύουν προς τον αγωνιζόμενο κυπριακό λαό. Εκφράζω και τη δική μας αλληλεγγύη και στήριξη στους δικούς τους αγώνες για ειρήνη, δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο.

 

 

Χαιρετίζω με ιδιαίτερη θέρμη τους εκπροσώπους των τουρκοκυπριακών συνδικαλιστικών οργανώσεων και τους διαβεβαιώνω για μια ακόμα φορά ότι εμείς θα συνεχίσουμε την πάλη για την επανένωση της πατρίδας μας, έτσι που το συνδικαλιστικό κίνημα του τόπου επίσης να ενωθεί πάνω σε ταξική βάση και από κοινού όλοι οι Κύπριοι εργαζόμενοι να αγωνίζονται και να διεκδικούν εκείνα που δικαιωματικά τους ανήκουν.

 

 

Σημειώνω με ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαιρετίζω το γεγονός ότι ανάμεσα στους αντιπροσώπους του συνεδρίου της ΠΕΟ βρίσκονται τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας που είναι οργανωμένοι στην ΠΕΟ, βρίσκονται ομογενείς και αλλοδαποί εργαζόμενοι που επίσης είναι οργανωμένοι στην ΠΕΟ. Η ΠΕΟ αγκαλιάζοντας όλους αυτούς τους εργαζόμενους δείχνει το δρόμο της διεθνιστικής αλληλεγγύης, το δρόμο της πάλης ενάντια στον εθνικισμό και το ρατσισμό. Υπογραμμίζει την ταυτότητα των συμφερόντων των εργαζομένων πάνω και πέρα από εθνικούς, θρησκευτικούς και πολιτισμικούς διαχωρισμούς.

 

 

Σφίγγω με συγκίνηση το χέρι των βετεράνων συνδικαλιστών της ΠΕΟ. Των ανθρώπων που μέσα από θυσίες, κατατρεγμούς και στερήσεις έγραψαν την τιμημένη ιστορία του κυπριακού εργατικού κινήματος και έθεσαν τις βάσεις κατακτήσεων που και σήμερα απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι.

 

 

Αγαπητοί σύνεδροι,

 

 

Το συνέδριο σας πραγματοποιείται σε μια εποχή που η ανθρωπότητα συγκλονίζεται από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Αναβιώνει ο εφιάλτης της κρίσης του 1929. Όπως συνηθίζουμε να λέμε η παγκοσμιοποίηση έχει μετατρέψει τον πλανήτη μας σε μια γειτονιά. Ταυτόχρονα, όμως, παγκοσμιοποιεί στο μεγαλύτερο βαθμό και τα δεινά που ταλαιπωρούν αυτό τον πλανήτη. Η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι τρανή απόδειξη ότι όλα εκείνα που λέγονταν και γράφονταν για μια καινούργια εποχή ευημερίας και προόδου για όλους, ήταν λόγια χωρίς αντίκρισμα. Λόγια, που στόχο είχαν να αποκρύψουν τις βαθιές αντιθέσεις και τις πληγές του σύγχρονου κόσμου και κατά συνέπεια να αποδυναμώσουν τους οργανωμένους αγώνες των εργαζομένων.

 

 

Η παρούσα κρίση είναι πρώτιστα κρίση του νεοφιλελευθερισμού και της ασύδοτης αγοράς. Ακριβώς αυτή την ασυδοσία της αγοράς και το ανεξέλεγκτο κυνήγι του κέρδους είναι που πληρώνει σήμερα η ανθρωπότητα. Η κρίση βγάζει στην επιφάνεια τα αδιέξοδα του συστήματος που στηρίζεται στην άδικη κατανομή του παραγόμενου πλούτου και στην κοινωνική ανισότητα. Τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της κρίσης είναι οι εργαζόμενοι, που κατά δεκάδες χιλιάδες χάνουν τις εργασίες τους, τα σπίτια τους και υφίστανται με ποικίλους τρόπους τις αρνητικές επιπτώσεις από τους κλυδωνισμούς του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της πραγματικής οικονομίας.

 

 

Η Κύπρος μέχρι της στιγμής ευτυχώς έχει αποφύγει της επιπτώσεις της κρίσης. Τούτο οφείλεται κατά κύριο λόγο στο μοντέλο μικτής οικονομίας που έχουμε διαχρονικά οικοδομήσει, καθώς και στο γεγονός ότι παρά τις πιέσεις που μας ασκούνταν και από  έξω και από μέσα αντισταθήκαμε στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού. Και το συνδικαλιστικό κίνημα έχει τη δική του ανεκτίμητη συμβολή σ’ αυτό τον αγώνα.

 

 

Η κυβέρνηση μας παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση. Λαμβάνει προληπτικά μέτρα ούτως ώστε η κρίση να μας επηρεάσει στον μικρότερο δυνατό βαθμό. Είναι ζημιογόνες και αχρείαστες δηλώσεις και τοποθετήσεις που γίνονται με μεγάλη δόση υπερβολής χάριν του εντυπωσιασμού ή για εξυπηρέτηση αντιπολιτευτικών σκοπιμοτήτων. Δεν μας ωφελεί ούτε η πρόκληση πανικού, ούτε βέβαια ο εφησυχασμός. Το μέτρο, που χαρακτηρίζει κάθε απόφαση της παρούσας κυβέρνησης, θα είναι η πυξίδα μας και στο θέμα της αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων από την κρίση.

 

 

Αγαπητοί σύνεδροι,

 

 

Το συνέδριο της ΠΕΟ συγκαλείται κάτω από το επίκαιρο σύνθημα «μαζί για επανένωση, για δίκαιη κοινωνία». Οι στόχοι της κυβέρνησής μας είναι ακριβώς οι ίδιοι. Παλεύουμε για λύση του Κυπριακού που να απαλλάσσει τη χώρα μας από την κατοχή, να επανενώνει το κράτος και το λαό μας και να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κυπρίων.

 

 

Την ίδια ώρα, εργαζόμαστε για την υλοποίηση του κυβερνητικού μας προγράμματος που στόχο έχει να κτίσουμε στην Κύπρο μια πιο δίκαιη κοινωνία. Ασκούμε την εξουσία για λιγότερο από εννέα μήνες και ήδη έχουμε να παρουσιάσουμε απτά, θετικά αποτελέσματα.

 

 

Κρίνοντας τις εξελίξεις στο Κυπριακό, πρέπει κανένας να έχει ως αφετηρία και να εκτιμά σωστά μια κατάκτηση των τελευταίων μηνών. Με σκληρή και πολυεπίπεδη δουλειά κατορθώσαμε να ξεφύγουμε από τη στασιμότητα και να δρομολογήσουμε μια καινούργια διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, που όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και που άφησε πίσω της τα περί διαιτησιών και ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων. Μια διαδικασία που παρά τις δυσκολίες ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας στο μέλλον.

 

 

Κατορθώσαμε να βγάλουμε την Κύπρο και την ελληνοκυπριακή πλευρά από τη δύσκολη θέση που βρισκόταν, αφού διάφοροι κύκλοι στο διεθνή χώρο μάς καταλόγιζαν ευθύνες για το αδιέξοδο και τη στασιμότητα. Κατορθώσαμε σήμερα ο διεθνής παράγοντας όχι μόνο να μην μας καταλογίζει ευθύνες, αλλά αντίθετα να εκτιμά τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουμε. Λύσαμε τα χέρια των καλών φίλων της Κύπρου στο διεθνή χώρο να υπερασπίζονται την υπόθεσή μας. Ανατρέψαμε στην πράξη την τουρκική προπαγάνδα ότι τάχα βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά. Αναγνωρίζεται από όλους η καλή μας θέληση και η πολιτική μας βούληση για λύση του Κυπριακού. Μέσα σ’ αυτό το ευνοϊκό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μπορούμε να προβάλουμε με περισσότερη επιτυχία τα δίκαια της Κύπρου και να συναντούμε θετική ανταπόκριση.

 

 

Όλα αυτά συνθέτουν μια ευτυχή εξέλιξη που υπηρετεί τη χώρα και το λαό μας και ανάλογα πρέπει να εκτιμάται.

 

 

Κατά τις συναντήσεις που είχαμε με τον κ. Ταλάτ το περασμένο καλοκαίρι ξεκαθαρίστηκε η βάση των συνομιλιών και ο επιδιωκόμενος στόχος. Βάση των συνομιλιών είναι τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.  Στόχος των συνομιλιών είναι η  λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Η λύση θα πρέπει να προνοεί για ένα κράτος στην Κύπρο με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

 

 

Είμαστε ξεκάθαροι στις θέσεις μας. Οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων. Αυτό προβλέπουν και τα ψηφίσματα Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υπό την αιγίδα και στο πλαίσιο του οποίου διεξάγονται οι συνομιλίες. Σε καμιά περίπτωση δεν δεχόμαστε ότι οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ των ηγετών δυο λαών και δυο κρατών που στο τέλος θα συνομολογήσουν μια ομοσπονδία μεταξύ τους. Στην Κύπρο υπάρχει ένα κράτος και ένας λαός που συναποτελείται από δυο κοινότητες. Η επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρος θα είναι μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους που προέκυψε με την ανακήρυξη της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960. Το κυπριακό κράτος υπάρχει από το 1960 και θα συνεχίσει να υπάρχει. Εκείνο που θα διαφοροποιηθεί είναι η πολιτειακή δομή του κυπριακού κράτους που από ενιαίο θα μετεξελιχθεί σε ομοσπονδιακό. Στο τέλος της ημέρας και αφού υπάρξει συμφωνία η οποία θα επικυρωθεί από το λαό με δημοψήφισμα, θα έχουμε βέβαια μια ομοσπονδία που θα συγκροτείται  από δυο πολιτείες, μια υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και μια υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Η ύπαρξη και η λειτουργία αυτών των πολιτειών θα ρυθμίζεται πλήρως από το σύνταγμα της ομοσπονδίας και θα εναρμονίζεται πλήρως με αυτό το σύνταγμα. Δικοινοτικό ήταν το κυπριακό κράτος από το 1960, δικοινοτικό με ομοσπονδιακή δομή θα είναι το κυπριακό κράτος μετά τη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

 

 

Επαναλαμβάνω. Ξεκάθαρες σαν κρύσταλλο είναι οι θέσεις μας. Είναι με λύπη και απογοήτευση που διαπιστώνω ότι αυτές οι ξεκάθαρες θέσεις τυγχάνουν διαστρέβλωσης στο εσωτερικό μας μέτωπο στη βάση μάλιστα των ερμηνειών και των τοποθετήσεων της τουρκικής πλευράς. Ο Πρόεδρος και η πολιτική του πρέπει να κρίνονται στη βάση των δικών μας θέσεων και όχι στη βάση των ερμηνειών και των θέσεων της Άγκυρας ή της τουρκοκυπριακής ηγεσίας.

 

 

Όποιος έχει πρόβλημα με τις θέσεις μας όπως τις ανέλυσα πιο πάνω, δεν είναι πρόβλημα με την πολιτική Χριστόφια που έχει. Έχει πρόβλημα με την εγκεκριμένη εδώ και δεκαετίες πολιτική της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Έχει πρόβλημα με το στόχο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που ως ελληνοκυπριακή πλευρά τον έχουμε αποδεχτεί από το 1977, τον ενέκρινε επανειλημμένα ο λαός και υιοθετήθηκε από όλα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών από το 1977 και εντεύθεν. Είναι στόχος που χρόνια τώρα έχει υιοθετηθεί από τη διεθνή κοινότητα και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

 

Αγαπητοί σύνεδροι,

 

 

Οι συνομιλίες προχωρούν μέσα από σοβαρές δυσκολίες. Όπως το περιμέναμε και όπως το είχαμε προβλέψει, οι συνομιλίες αποδεικνύονται μια επίπονη διαδικασία, που απαιτεί ψυχραιμία, υπομονή, νουνεχείς χειρισμούς, εμμονή στις αρχές λύσης του Κυπριακού, αλλά και ευελιξία. Δεν βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα για την πορεία των συνομιλιών και πολύ περισσότερο, να προβλέψουμε αδιέξοδα και αποτυχίες. Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή. Είναι λάθος να εκπέμπουμε μηνύματα απαισιοδοξίας όχι μόνο γιατί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά και γιατί απογοητεύουν το λαό. Από την άλλη θα ήταν επίσης λάθος να αποκρύβουμε τις δυσκολίες και να εκπέμπουμε μηνύματα υπεραισιοδοξίας. Δηλώνουμε, όπως επανειλημμένα έχω τονίσει, συγκρατημένα αισιόδοξοι.

 

 

Στις συνομιλίες προβάλλουμε θέσεις και προτάσεις λογικές και τεκμηριωμένες. Προτάσεις που υπηρετούν τις αρχές λύσης του Κυπριακού και ταυτόχρονα δεν ακυρώνουν το στόχο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως την ερμηνεύουν τα Ηνωμένα Έθνη. Προβάλλουμε θέσεις και προτάσεις που υπηρετούν την υπόθεση της Κύπρου και το συμφέρον του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ως σύνολο. Προτάσεις που υπηρετούν το δίκαιο, τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα της επιδιωκόμενης λύσης. Προτάσεις που απαντούν στις λογικές ανησυχίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας και αντιπαραβάλλονται με τη φιλοσοφία και τις διαιρετικές θέσεις που διατυπώνονται από γνωστούς κύκλους στην Άγκυρα. Προτάσεις που γεφυρώνουν τις διαφορές. Προτάσεις που εκφράζουν ένα όραμα για μια ενωμένη Κύπρο κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

 

 

Διαπιστώνουμε με λύπη ότι η ανταπόκριση της άλλης πλευράς δεν είναι εκείνη που θα έπρεπε. Με αφορμή τη τήρηση της δικοινοτικότητας γίνονται τοποθετήσεις που σίγουρα δεν εξυπηρετούν το στόχο μιας πραγματικά επανενωμένης Κύπρου.

 

Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας με επιμονή και υπομονή. Θα συνεχίσουμε με σοβαρότητα και πλήρη συναίσθηση της ευθύνης την οποία έχουμε αναλάβει απέναντι στο λαό μας.  Θα συνεχίσουμε με πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Θα συνεχίσουμε πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την πάλη για ειρηνική λύση του Κυπριακού. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία θα κατανοήσει τελικά ότι το πραγματικό συμφέρον της τουρκοκυπριακής κοινότητας βρίσκεται στην επανένωση. Βρίσκεται στην απαλλαγή από την κατοχή, τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Τουρκίας και το μαζικό εποικισμό. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι  τελικά και η ίδια η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι το δικό της συμφέρον, το συμφέρον του τουρκικού λαού και ο ευρωπαϊκός της προσανατολισμός, απαιτούν να εργαστεί πραγματικά και έντιμα για τη λύση του Κυπριακού εγκαταλείποντας τις όποιες επεκτατικές βλέψεις σε βάρος της Κύπρου.

 

 

Αγαπητοί σύνεδροι,

 

 

Η κατάσταση στο εσωτερικό μας μέτωπο θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Δυστυχώς δεν καταφέρνουμε να αποφεύγουμε αχρείαστες αντιπαραθέσεις που προκαλούν ένταση, απογοητεύουν τους πολίτες και δεν βοηθούν στην αναγκαία ενδυνάμωση της διαπραγματευτικής μας θέσης.  Δυστυχώς δεν αντιστεκόμαστε όλοι στον πειρασμό να διαπραγματευόμαστε δημόσια και από αέρος τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού. Η κάθε πολιτική δύναμη και ξεχωριστά ο κάθε πολιτικός ηγέτης έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να διατυπώνουν τις απόψεις ακόμα και τις επικρίσεις τους. Βέβαια πάντα υπάρχει ο τρόπος και ο χώρος να γίνεται αυτό, αν θέλουμε πραγματικά να βοηθούμε με την κατάθεση απόψεων και κρίσεων.

 

 

Δεν μπορούμε να κτίζουμε ολόκληρη συλλογιστική, ολόκληρη πολεμική θα έλεγα,  πάνω στη  διαστρέβλωση δηλώσεων και κειμένων. Δεν μπορούμε να παίρνουμε τις ερμηνείες που δίνει η τουρκική πλευρά και να τις παρουσιάζουμε  ότι είναι και θέσεις του Προέδρου.

 

 

Δεν είναι δυνατόν να κατηγορείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι δήθεν διολισθαίνει σε απαράδεκτες θέσεις και να έχουμε την απαίτηση να σιωπά. Και όταν καθηκόντως απαντά η κυβέρνηση στα πλαίσια διεξαγωγής ενός δημοκρατικού διαλόγου δεν είναι δυνατόν να μιλούν ορισμένοι για άσκηση πνευματικής τάχα τρομοκρατίας σε βάρος της διαφορετικής άποψης.

 

 

Υπάρχει βαρύτερη κατηγορία και χειρότερος χαρακτηρισμός από του να αφήνεις υπονοούμενα ότι ο Πρόεδρος πάει να ξεπουλήσει την Κύπρο; Γιατί αυτό είναι το μήνυμα που εμμέσως πλην σαφώς εκπέμπουν ορισμένοι. Και αυτό το μήνυμα με τίποτε δεν το δέχομαι. Σέβομαι τους πάντες, τον καθένα με την ιστορία και τη προσφορά και τις αντιλήψεις του, αλλά διεκδικώ με τη σειρά μου και το δικό τους σεβασμό.

 

Οι επαναλαμβανόμενες νουθεσίες προς τον Πρόεδρο να παραμείνει πιστός στις προεκλογικές του διακηρύξεις, είναι αχρείαστες. Το μήνυμα που προσπαθούν να περάσουν ότι τάχατες εγκαταλείπουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις είναι, να μου επιτραπεί να πω, παραπλανητικές για το λαό. Εμείς, παραμένουμε συνεπείς στις θέσεις που από χρόνια πρεσβεύουμε και υπηρετούμε. Παραμένουμε πιστοί στις αρχές λύσης του Κυπριακού και στο συμβόλαιο που έχουμε υπογράψει με το λαό. Εμείς, αγωνιζόμαστε ακριβώς αυτές οι θέσεις και αυτές οι αρχές να γίνουν ζωή και πράξη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επιλέγει την απραξία στο όνομα τάχα της συνέπειας σε αρχές. Γιατί η ηρωική απραξία και η στείρα άρνηση είναι η καλύτερη συνταγή για στασιμότητα. Και η στασιμότητα όχι μόνο δεν οδηγεί στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά αντίθετα παγιώνει τη διαίρεση.

 

 

Ακούμε τελευταία επαναλαμβανόμενες υποδείξεις για ανάληψη εκστρατείας διαφώτισης στο εξωτερικό. Μα αυτό ακριβώς είναι που κάνουμε! Συνεχώς παρεμβαίνουμε στην Ευρώπη και στο διεθνή χώρο, προβάλλοντας τις θέσεις μας. Και όπως είπα και πιο πάνω, συναντούμε θετική ανταπόκριση από το διεθνή παράγοντα.

 

 

Τρανό παράδειγμα η διακήρυξη αρχών που μόλις πριν τρεις μέρες υπογράψαμε με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μια μεγάλη χώρα, παραδοσιακή φίλη του λαού μας,  μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μια χώρα που υποστηρίζει ανεπιφύλακτα τις αρχές λύσης του Κυπριακού και συντάσσεται μαζί μας στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος. Οι αντιδράσεις και μόνο της Άγκυρας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για τις επισκέψεις και επαφές μας στο εξωτερικό, δείχνουν ότι στο μέτωπο της διεθνοποίησης προχωρούμε σωστά και εντατικά. Κινητοποιούμε το διεθνή παράγοντα για να ασκήσει τη δική του επιρροή πάνω στην Άγκυρα.

 

 

Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι περισσότερο απ’ όλα χρειαζόμαστε ενότητα και κοινή δράση στη βάση της γραμμής του Εθνικού Συμβουλίου. Το καθήκον αυτό, θέλω να διαβεβαιώσω, ότι είμαι έτοιμος να το συζητήσω και από κοινού να το προωθήσουμε με τις διάφορες πολιτικές δυνάμεις.

 

Επαναλαμβάνω και από το βήμα του Συνεδρίου της ΠΕΟ ότι οι πάντες βρισκόμαστε υπό την κρίση του λαού. Και δεν μιλώ μόνο για την έσχατη κρίση επί του συνολικού μας έργου. Μιλώ και για τη συνεχή κρίση του λαού όπως αυτή εκφράζεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα στις εκλογές.

 

 

Διεκδικήσαμε την προεδρία της Δημοκρατίας για να εργαστούμε σκληρά και να κάνουμε το όραμα της ελεύθερης και επανενωμένης Κύπρου πραγματικότητα. Διεκδικήσαμε την προεδρία της Δημοκρατίας στη βάση συγκεκριμένου προγράμματος αλλά και μιας πολιτικής ιστορίας την οποία ο λαός γνωρίζει και έδειξε ότι εκτιμά. Θα μείνουμε πιστοί και στο όραμα και στην ιστορία μας.

 

 

Αγαπητοί σύνεδροι,

 

 

Υλοποιούμε το πρόγραμμα μας στον κοινωνικό τομέα –ένα πρόγραμμα έντονα φιλολαϊκό και πολύ φιλόδοξο-  μέσα σε συνθήκες αρκετά αντίξοες. Ο άνθρωπος, κύρια ο απλός εργαζόμενος άνθρωπος του καθημερινού μόχθου, οι ανάγκες και η ευημερία του βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο  της φιλοσοφίας και της πολιτικής μας. Κεντρικός στόχος της διακυβέρνησής μας είναι η ενίσχυση του συστήματος της μικτής οικονομίας, που έδωσε πάρα πολλά στη χώρα και το λαό μας. Η διαχρονική συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων συνέβαλε πάρα πολύ στην ύπαρξη εργατικής ειρήνης στην Κύπρο. Αυτή η συνεργασία αποτελεί τεκμήριο της υπευθυνότητας που επιδεικνύει το συνδικαλιστικό κίνημα. 

 

 

Ικανοποιήσαμε το διαχρονικό αίτημα για πασχαλινό επίδομα στους συνταξιούχους μας. Παράλληλα μελετούμε τρόπους αύξησης των χαμηλών συντάξεων. Διαμορφώσαμε μέσα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, και προωθήσαμε ολοκληρωμένη πρόταση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τις επόμενες δεκαετίες. Αυξήσαμε ουσιαστικά τα δημόσια βοηθήματα και επιδόματα. Έχουμε εξαγγείλει ολοκληρωμένα και γενναιόδωρα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους αυτόχθονες. Αυξήσαμε με διάταγμα τον κατώτατο μισθό, μειώσαμε το φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Σύντομα θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε σταδιακά στοχευμένα μέτρα υπέρ των πολυτέκνων περιλαμβανομένων των πενταμελών οικογενειών.

  

 

Η κυβέρνηση μας σέβεται και διαφυλάττει τις κατακτήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και τα ωφελήματα των εργαζομένων. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε και να ενισχύουμε το Σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ήδη, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, η Κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί και προωθήσει πρόταση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέχρι το 2050. Για μας το ΤΚΑ είναι ιερό. Ανήκει σ’ αυτούς που το δημιούργησαν με στερήσεις και αγώνες. Και δεν είναι πρόσφορο για πειραματισμούς και κερδοσκοπίες.

 

 

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των όρων και των συνθηκών εργασίας. Για διασφάλιση της απασχόλησης σε όλους. Για ασφάλεια και υγεία στους χώρους εργασίας. Για την ενίσχυση και επέκταση του κοινωνικού κράτους έτσι ώστε, έμπρακτα, να προωθείται η κοινωνική αλληλεγγύη και να στηρίζονται, κατά προτεραιότητα, οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

 

 

Στο πρόσωπο της κυβέρνησης μας το συνδικαλιστικό κίνημα θα βρίσκει πάντα ένα καλό εταίρο που γνωρίζει τις ανάγκες των εργαζομένων, αναγνωρίζει τους αγώνες τους και την πολύτιμη συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου και μοιράζεται μαζί τους τα ίδια οράματα για μια πιο δίκαιη κοινωνία.

 

 

Βέβαια το γεγονός ότι στο Προεδρικό μέγαρο σήμερα βρίσκεται ένας δικός σας άνθρωπος δεν πρέπει να οδηγεί στον εφησυχασμό ή στην αντίληψη ότι όλα τώρα θα τα κάμνει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση θα προσπαθεί να κάμνει το κοινωνικό της καθήκον. Αλλά και το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί ούτε και στο ελάχιστο να απωλέσει τον μαχητικό, διεκδικητικό του χαρακτήρα.

 

 

Η προάσπιση και η διεύρυνση των κατακτήσεων των εργαζομένων είναι πρώτα και κύρια δική σας υπόθεση. Είναι πρώτα και κύρια δικό σας καθήκον και ευθύνη. Μόνο με την οργανωμένη πάλη είναι που κατακτούνται δικαιώματα. Μόνο με την οργανωμένη πάλη είναι που ισχυροποιείται το κορυφαίο δικαίωμα αυτής τούτης της οργάνωσης και της οργανωμένης διεκδίκησης. Εμείς θα στηρίζουμε πάντα αυτό το δικαίωμα και το συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου. Από σας όμως εξαρτάται αν το συνδικαλιστικό κίνημα και ιδιαίτερα η ΠΕΟ, θα εξακολουθήσει να είναι ισχυρό, ενωμένο στη δράση του και ταξικά προσανατολισμένο. Από εσάς εξαρτάται αν θα συνεχίσει να υπάρχει και να ενισχύεται περαιτέρω η ενότητα δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία των εργατικών αγώνων.

 

 

Από σας εξαρτάται αν θα συνεχίσουμε να αποκρούουμε στην Κύπρο τις όποιες λεγόμενες ευέλικτες μορφές εργασίας που ουσιαστικά μας στρέφουν πίσω στα πέτρινα χρόνια της αμείλικτης εκμετάλλευσης.

 

 

Αγαπητοί σύνεδροι,

 

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι της ΠΕΟ,

 

 

Μιλώντας στην τελευταία μέρα του συνεδρίου σας, θεωρώ ως δεδομένη την επιτυχία του. Είμαι σίγουρος ότι θα ολοκληρώσετε τις εργασίες σας διαμορφώνοντας μια απόφαση αντάξια των αγώνων και της ιστορίας της ΠΕΟ. Μια απόφαση που θα λειτουργήσει ως καθοδήγηση για δράση τόσο για την ΠΕΟ όσο και για τους εργαζόμενους ευρύτερα. Σας συγχαίρω από καρδιάς για τις μέχρι σήμερα επιτυχίες σας και εύχομαι ανάλογη και μεγαλύτερη επιτυχία στους επερχόμενους αγώνες για την υλοποίηση των αποφάσεων του Συνεδρίου σας.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ