Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους

Είναι με συγκίνηση και απέραντο σεβασμό που βρίσκομαι στο βήμα του 25ου Συνεδρίου της ΠΕΟ με την ιδιότητα της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Επιτρέψετε πρώτα από όλα να απευθυνθώ στους βετεράνους συνδικαλιστές της ΠΕΟ, τους γεννήτορες του συνδικαλισμού στην Κύπρο για να καταθέσω την αιώνια ευγνωμοσύνη της πολιτείας για το έργο που έχουν προσφέρει στην Κυπριακή κοινωνία. Οι δικοί σας αγώνες, αγώνες δύσκολοι και έντονοι που πολλές φορές οδήγησαν σε αιματηρές συγκρούσεις , σε φυλακίσεις και διώξεις που άλλαξαν την ζωή των εργαζομένων της Κύπρου αλλά και ολόκληρης της κυπριακής κοινωνίας.  Κατακτήσεις θεμελιακές οι οποίες καθορίζουν μέχρι και τις μέρες μας το επίπεδο ζωής των , εργαζομένων έχουν την αφετηρία τους στους αγώνες των πρωτοπόρων συνδικαλιστών της ΠΕΟ της περιόδου του 30 και του 40.

 

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους

 

 

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους

Στο 25ο Συνέδριο της ΠΕΟ

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου, 2008 και ώρα 10.00 π.μ.

Αίθουσα Τελετών Διεθνής Κρατικής ΄Εκθεσης

 

 

 

Είναι με συγκίνηση και απέραντο σεβασμό που βρίσκομαι στο βήμα του 25ου Συνεδρίου της ΠΕΟ με την ιδιότητα της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Επιτρέψετε πρώτα από όλα να απευθυνθώ στους βετεράνους συνδικαλιστές της ΠΕΟ, τους γεννήτορες του συνδικαλισμού στην Κύπρο για να καταθέσω την αιώνια ευγνωμοσύνη της πολιτείας για το έργο που έχουν προσφέρει στην Κυπριακή κοινωνία. Οι δικοί σας αγώνες, αγώνες δύσκολοι και έντονοι που πολλές φορές οδήγησαν σε αιματηρές συγκρούσεις , σε φυλακίσεις και διώξεις που άλλαξαν την ζωή των εργαζομένων της Κύπρου αλλά και ολόκληρης της κυπριακής κοινωνίας.  Κατακτήσεις θεμελιακές οι οποίες καθορίζουν μέχρι και τις μέρες μας το επίπεδο ζωής των , εργαζομένων έχουν την αφετηρία τους στους αγώνες των πρωτοπόρων συνδικαλιστών της ΠΕΟ της περιόδου του 30 και του 40.

 

 Η ΑΤΑ, το ΤΚΑ, η 8η ωρη εργασία, το δικαίωμα της οργάνωσης, είναι μερικές από τις κατακτήσεις που κουβαλούν στους ώμους τους οι βετεράνοι συνδικαλιστές.

 

 

Ταυτόχρονα απευθύνομαι με αισθήματα απέραντης εκτίμησης στην ηγεσία της ΠΕΟ, στους χίλιους και πλέον αντιπροσώπους του συνεδρίου και διαμέσου των στους χιλιάδες εργαζομένους μέλη της ΠΕΟ οι οποίοι με πνεύμα αγωνιστικό διεκδικητικά με προσήλωση στα οράματα και τους στόχους των πρωτεργατών συνεχίζουν την πορεία της ΠΕΟ καταξιώνοντας την ως την πρωτοπόρα συνδικαλιστική οργάνωση της Κύπρου με καθοριστικό ρόλο στα εργασιακά και κοινωνικά δρώμενα της Κύπρου.

 

 

Δράττομαι επίσης της ευκαιρίας για να σημειώσω με ικανοποίηση το ψηλό επίπεδο ενότητας δράσης που επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου όπως και το ψηλό επίπεδο του τριμερούς κοινωνικού διαλόγου.

 

 

Αυτά τα θετικά χαρακτηριστικά των εργασιακών σχέσεων στον τόπο μας αποδείχτηκαν σωτήρια στα δίσεκτα χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974 έδωσαν την μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία μας τα επόμενα χρόνια, ενώ συνέβαλαν τα μέγιστα στην σταθερή άνοδο του βιοτικού επιπέδου και των όρων απασχόλησης.

 

 

Το ΥΕΚΑ επενδύει στον διάλογο και την συνεργασία και είναι γι’ αυτό το λόγο που ανάμεσα στις προτεραιότητες μας βρίσκεται και η εμβάθυνση και διεύρυνση του κοινωνικού διαλόγου.

 

 

Ιδιαίτερη αναφορά επιτρέψετε μου να κάνω στην παρουσία των τουρκοκύπριων συνδικαλιστών στο συνέδριο της ΠΕΟ, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία τους μας υπενθυμίζει μια ιστορική αντικειμενική αλήθεια τους κοινούς αγώνες των εργαζομένων της Κύπρου στα χρόνια πριν από το πραξικόπημα και την εισβολή και επίσης την τεράστια συμβολή των οργανώσεων σας στον αγώνα για λύση και επανένωση. Αυτή την αντικειμενική πραγματικότητα που είναι κομμάτι της ιστορίας του λαού μας έχουμε όλοι την ευθύνη να την μεταδώσουμε στην νέα γενιά αξιοποιώντας την εποικοδομητικά στην προσπάθεια για λύση του κυπριακού προβλήματος.

 

 

Αγαπητοί φιλές και φίλοι,

 

 

Το 25ο Συνέδριο της ΠΕΟ συνέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία οι οποίες δημιουργούν εύλογες ανησυχίες στις συνιστώσες της οικονομίας σ’ όλες τις χώρες. Για την κατάσταση της οικονομίας έχει γίνει τοποθέτηση από τον αρμόδιο Υπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκείνο που από την πλευρά μου θέλω να σημειώσω ως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι ότι παρακολουθούμε πολύ στενά τα θέματα της απασχόλησης και της αγοράς εργασίας και δεν συντρέχει λόγος για πανικό. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Οκτώβρη το ποσοστό ανεργίας παραμένει σταθερό στο 3.8% που είναι ένα από τα χαμηλότερα της Ευρώπης.

 

 

Η πρόσφατη απόφαση της σύσκεψης που έγινε στο προεδρικό για την ενίσχυση με €52 εκατομμύρια του τουρισμού και της κατασκευαστικής βιομηχανίας ουσιαστικά απαντά με ένα επιθετικό αναπτυξιακό τρόπο στις όποιες ενδείξεις για ύφεση.  Είναι η πεποίθηση μας ότι με αυτή την πολιτική και τους αναπτυξιακούς στόχους που έχουμε θέσει για το έτος 2009 μπορούμε να υλοποιήσουμε και να διατηρήσουμε την απασχόληση σε ψηλά επίπεδα, φτάνει να επικρατήσει από όλους τους παράγοντες της οικονομίας πνεύμα συνεργασίας.

 

 

Θέλω να διαβεβαιώσω τους εργαζόμενους ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση της απασχόλησης. Έχουμε και τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες να στηρίξουμε την απασχόληση και τους εργαζομένους αν παραστεί ανάγκη. Θέλω επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι η στήριξη της οικονομίας για μας πηγαίνει χέρι με χέρι με την κοινωνική πολιτική και την στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Οι δεσμεύσεις μας για μια πιο δίκαιη κοινωνία θα υλοποιηθούν.  Επιβεβαίωση των δεσμεύσεων μας είναι το γεγονός ότι οι κοινωνικές παροχές για το 2009 είναι αυξημένες κατά 27% και το γεγονός ότι έχει περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2009 το κονδύλι για το πασχαλινό επίδομα.

 

 

Στο σημείο αυτό να μου επιτραπεί να αναφερθώ ειδικά στο θέμα των χαμηλών συντάξεων ένα θέμα στο οποίο η ΠΕΟ αποδίδει μεγάλη σημασία. Θέλω καταρχήν να σημειώσω την τεράστια σημασία που έχει για τις συντάξεις και την μελλοντική τους εξέλιξη η επίλυση του προβλήματος για την βιωσιμότητα του ΤΚΑ. Έχουμε επιλύσει με ένα συναινετικό ισορροπημένο κοινωνικά δίκαιο τρόπο το θέμα της βιωσιμότητας χωρίς να αφαιρούμε δικαιώματα από τους εργαζόμενους και διατηρώντας τα υφιστάμενα όρια συνταξιοδότησης. Διασφαλίσαμε τις συντάξεις για τους σημερινούς και αυριανούς συνταξιούχους.

 

 

Τώρα εργαζόμαστε στον επόμενο στόχο που είναι η αύξηση των χαμηλών συντάξεων. Ήδη η υπηρεσιακή επιτροπή που ορίσαμε για αυτό το σκοπό έχει ετοιμάσει κάποιες εισηγήσεις τις οποίες θα εξετάσουμε πολύ σύντομα με το Υπουργείο Οικονομικών. Θέλω να υπογραμμίσω ότι στόχος μας είναι η αύξηση των χαμηλών συντάξεων με ένα σωστό τρόπο, αποφεύγοντας τις αποσπασματικές χορηγίες και τις στρεβλώσεις που έχει το υφιστάμενο σύστημα της αντισταθμιστικής χορηγίας.

 

 

Ένα άλλο μεγάλο θέμα που αφορά το ΤΚΑ είναι η επενδυτική πολιτική του ΤΚΑ. Στις 28/11 μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών θα παρουσιάσουμε μπροστά στους κοινωνικούς εταίρους πλαίσιο προτάσεων που απαντά για πρώτη φορά σε τρία βασικά ζητήματα:   ρόλος και συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην διαμόρφωση επενδυτικής πολιτικής, μηχανισμός και διαδικασία επενδυτικής πολιτικής, αποπληρωμή τους χρέους της κυβέρνησης προς το ΤΚΑ.

 

 

Μπαίνουμε σε αυτό το διάλογο με μια βασική αρχή, το ΤΚΑ ανήκει σε εκείνους που το δημιούργησαν, δεν είναι για επενδυτικά παιχνίδια ούτε ταμείο σωτηρίας. Η όποια επενδυτική πολιτική θα γίνει μελετημένα διασφαλισμένα και λελογισμένα.

 

 

Σημαντικά στοιχεία της πολιτικής που προωθούμε ως Υπουργείο αποτελούν η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος εργασιακών σχέσεων.

 

 

Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον εργασίας όπου και η σύνθεση των εργαζομένων αλλάζει και οι μορφές εργασίας αλλάζουν το Υπ. Εργασίας έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων εργαζομένων και των εργασιακά ευάλωτων ομάδων. Με την τελευταία αύξηση στον κατώτατο μισθό έχουμε υλοποίηση τον στόχο ο κατώτατος μισθός να φτάσει στο 50% της Εθνικής διάμεσου μισθών. Επεκτείναμε το διάταγμα περιλαμβάνοντας ακόμα δύο επαγγέλματα. Στόχος μας η συνεχής βελτίωση και επέκταση του διατάγματος με τρόπο που θα περιέχει σαφή καθορισμό των όρων απασχόλησης και ιδίως του ωραρίου για να αποφεύγονται οι καταχρήσεις. Ταυτόχρονα ενισχύουμε τους μηχανισμούς ενημέρωσης των εργαζομένων και επιθεώρησης ώστε να διασφαλίσουμε καθολική και έμπρακτη εφαρμογή των νομοθεσιών. Επιζητούμε την συνεργασία των κοινωνικών εταίρων για αποτελεσματική εφαρμογή των νομοθεσιών. Η τιμωρία και οι διώξεις δεν είναι αυτοσκοπός. Στόχος μας είναι η αυτοσυμμόρφωση και η ανάληψη της απαραίτητης κοινωνικής ευθύνης όμως υπογραμμίζω ότι εκπτώσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων δεν θα γίνουν ανεκτές ιδιαίτερα όταν αυτό αφορά την ίδια την ζωή των εργαζομένων.

 

 

Αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό του συστήματος εργασιακών σχέσεων, στα πλαίσια του διαλόγου που διεξάγεται μαζί με τις συντεχνίες και τους εργοδοτικούς συνδέσμους έχουμε ήδη ετοιμάσει πρόταση την οποία θα καταθέσουμε σύντομα ενώπιο σας. Στοχεύουμε στην θεσμική ενίσχυση του δικαιώματος της οργάνωσης και την διασαφήνιση των διαδικασιών αναγνώρισης της οργάνωσης και της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης. Οι εισηγήσεις μας διατηρούν την φυσιογνωμία του συστήματος που βασίζεται στις ελεύθερα συνομολογούμενες συλλογικές συμβάσεις, ενισχύουν θεσμικά το συνταγματικό δικαίωμα της οργάνωσης, ενισχύουν και βελτιώνουν την εφαρμοσιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας έτσι που να πάψουν να υπάρχουν τα σημερινά φαινόμενα με εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων με εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων και με τον αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα σε οργανωμένου και μη οργανωμένους εργοδότες.

 

 

Αγαπητοί σύνεδροι,

 

 

Κλείνοντας θέλω να υπογραμμίσω ότι ένας είναι ο στόχος και ο προσανατολισμός μας, σταθερή οικονομική ανάπτυξη που θα οδηγεί σε συνεχή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής, στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, προαγωγή της ισότητας και της ισονομίας. Υλοποίηση του οράματος για δίκαιη λύση και δίκαιη κοινωνία.

 

 

Σε αυτή την προσπάθεια είμαι πεπεισμένη ότι η ΠΕΟ θα δίνει το δικό της μαχητικό παρών γιατί οι στόχοι μας εκφράζουν τα οράματα και τις προσδοκίες των απλών ανθρώπων της Κύπρου.

 

 

Καλή επιτυχία στο 25ο Συνέδριο της ΠΕΟ.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ