Ανακοίνωση ΠΕΟ για την ακύρωση του συμβολαίου με την Κίτιον

Χτες η κυβέρνηση δημοσιοποίησε την απόφαση της να προχωρήσει σε τερματισμό της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία Κίτιον για την επένδυση σε λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας για λόγους δημοσίου συμφέροντος, λόγω της παραβίασης ουσιωδών όρων της σύμβασης από την ανάδοχο εταιρεία.

Η εξέλιξη αυτή, η οποία ακολουθεί σειρά από προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί για την οικονομία, τους εμπορευόμενους, τους εργαζόμενους, την κοινωνία ευρύτερα από την ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού της Λεμεσού, απορρίπτει τον μύθο που καλλιεργείται ότι η ανάπτυξη των υποδομών μόνο μέσα από την ιδιωτικοποίηση μπορεί να προέλθει. Είναι προφανές ότι για τους ιδιώτες επενδυτές αν δεν υπάρχει εξασφαλισμένο και γρήγορο κέρδος δεν είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν τα μεγάλα ποσά που χρειάζεται να επενδυθούν σε τέτοια μεγάλα έργα υποδομής.

Ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται η διαχρονική θέση της ΠΕΟ που αντιτάσσεται σε οποιοδήποτε τρόπο και τύπο ιδιωτικοποίησης των λιμανιών μας υποστηρίζοντας την ανάπτυξη τους από το δημόσιο.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη το έργο της ανάπτυξης του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας έχει καθυστερήσει πολύ, όπως και τον κίνδυνο για το κράτος να μπει σε νέες περιπέτειες είναι η θέση μας ότι το κράτος, μέσω της Αρχής Λιμένων, πρέπει να αναλάβει τη διαχείριση του λιμανιού και να μην προβεί σε νέο διαγωνισμό για ανάθεση σε επενδυτή.

Ταυτόχρονα είναι απαίτηση μας να βρεθούν οι τρόποι για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι στην Κίτιον και οι θέσεις εργασίας τους. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να μην επιτρέψει τη θυματοποίηση των εργαζομένων αυτών με την απώλεια των θέσεων εργασίας τους. Χρειάζεται απαραίτητα μέσα από το διάλογο που θα αναπτυχθεί να βρεθούν οι λύσεις ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια της εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων αυτών, των οποίων οι όροι εργασίας ρυθμίζονται μέσα από συλλογική σύμβαση εργασίας.

Η ΠΕΟ αναμένει ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε οποιεσδήποτε αποφάσεις πριν συζητηθούν στο διάλογο αυτά τα ζητήματα και πριν μας δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε τις θέσεις και τα επιχειρήματα μας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ