Ανακοίνωση ΠΕΟ για τις νέες πράσινες φορολογίες

Ανακοίνωση ΠΕΟ για τις νέες πράσινες φορολογίες

Σε μια περίοδο που η κοινωνία συνεχίζει να βιώνει τις συνέπειες της ακρίβειας, των ψηλών τιμών και των ψηλών επιτοκίων, η κυβέρνηση προχωρεί στην εισαγωγή των πράσινων φορολογιών εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024.

Η επιβολή των λεγόμενων πράσινων φορολογιών στα καύσιμα, το νερό και την διαμονή σε ξενοδοχεία θα πλήξει την οικονομία και ιδιαίτερα τα νοικοκυριά κάνοντας ακόμα πιο ακριβό το κόστος  ιδιαίτερα στον τομέα της  ενέργειας.

Η μετάβαση στην πράσινη και πιο καθαρή ενέργεια είναι κατανοητή ωστόσο η κοινωνία δεν μπορεί να λειτουργεί υπό το καθεστώς διλημμάτων. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεσμεύτηκε για την εισαγωγή της πράσινης φορολογίας διασυνδέοντας την με την εκταμίευση κονδυλίων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Δεν έχουμε όμως πάρει  συγκεκριμένες απαντήσεις για τα κριτήρια και  πως προκύπτουν τα ποσά που προτείνονται γι’ αυτές τις νέες φορολογίες.

Και σε ότι αφορά τα αντισταθμιστικά ακούστηκαν μόνο αόριστες εξαγγελίες.

Η κυβέρνηση  θα πρέπει να επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση να προχωρήσει στην  φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών και των εταιρειών ΑΠΕ ώστε το κράτος να  έχει έσοδα για την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής που ενόψει και των νέων φορολογικών είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθεί αποτελεσματικό δίκτυ προστασίας της κοινωνίας, των μισθωτών, των ευάλωτων ομάδων και των  συνταξιούχων από την περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου.

Οι φορολογίες που θα επιβληθούν δεν θα είναι μιας πνοής. Θα πληρώνουν συνεχώς οι πολίτες στην κατανάλωση καυσίμων, νερού, στις διανυκτερεύσεις ως εκ τούτου δεν αποτελεί απάντηση η παραχώρηση  εφάπαξ μικρών χορηγιών και η εφαρμογή  βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΠΕΟ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για τις συνέπειες από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό και κατέθεσε σειρά προτάσεων όπως είναι η ένταξη των χαμηλοσυνταξιούχων στους δικαιούχους της διατίμησης του ηλεκτρικού ρεύματος με κώδικα 08, η λήψη ουσιαστικών μέτρων για τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων, ο αποτελεσματικός έλεγχος για αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, η αύξηση του ύψους του Ε.Ε.Ε. που από το 2014 παραμένει στάσιμο με στόχο τουλάχιστον να καλυφθεί η διάβρωση της αγοραστικής του αξίας λόγω του πληθωρισμού.

Εισηγηθήκαμε επίσης την εισαγωγή σχεδίου γενναιόδωρης οικονομικής στήριξης στα χαμηλομεσαία νοικοκυριά για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου και ουσιαστική βελτίωση των δημόσιων μεταφορών για να είναι επιλογή στη διακίνηση.

6 Μαρτίου 2024

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ