ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΝΟΨΕΙ ΓΙΟΡΤΩΝ ΠΑΣΧΑ

Ανακοίνωση   ΠΕΟ για την ακρίβεια ενόψει γιορτών Πάσχα

Τα τελευταία στοιχεία για τις τιμές και τον πληθωρισμό επιβεβαιώνουν ότι οι αυξήσεις τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά   και στον ηλεκτρισμό συνεχίζονται παρά τη μικρή μείωση στον πληθωρισμό.    Αυτά τα δεδομένα σε συνδυασμό με τις επαναλαμβανόμενες αυξήσεις  στα επιτόκια ασκούν δραματική πίεση στο βιοτικό επίπεδο της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων και των πιο ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας. Η πίεση στα νοικοκυριά γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αυτές τις μέρες λόγω του Πάσχα.

Ταυτόχρονα ορατός είναι ο κίνδυνος της χειραγώγησης των τιμών και της αισχροκέρδειας

Οι αλλεπάλληλες  αυξήσεις  των βασικών επιτοκίων  έχουν προσφέρει ψηλά ποσοστά κερδοφορίας στις τράπεζες οι οποίες προκλητικά  αρνούνται  να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης και να συζητήσουν οποιαδήποτε μέτρα  προς όφελος των δανειοληπτών. Ο κίνδυνος να βρεθούμε σε ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων και ένα νέο κύμα  εκποιήσεων λόγω της συνεχούς αύξησης των δόσεων αλλά όχι των εισοδημάτων είναι ορατός.

Η ακρίβεια επηρεάζει το σύνολο της οικονομίας, πλήττει   όμως πολύ περισσότερο  τους εργαζόμενους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που απειλούνται από συρρίκνωση του βιοτικού τους επιπέδου και  φτώχεια.

Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός πακέτου ουσιαστικών μέτρων  που θα δημιουργεί   δίκτυ προστασίας της κοινωνίας, των  ευάλωτων ομάδων και των μισθωτών  που ασφυκτιούν  από το  συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας.  

Παράλληλα θα πρέπει να επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση και να προχωρήσει στην  άσκηση πιέσεων προς τις τράπεζες να μειώσουν την κερδοφορία τους,   και όχι  να προστατεύει τα συμφέροντα τους, αφήνοντας εκτεθειμένους τους δανειολήπτες.

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας η ΠΕΟ επαναλαμβάνει τις προτάσεις της για: 

  • Εφαρμογή ανώτατης τιμής πώλησης σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.
  • Εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά από τους μηχανισμούς του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας  και ιδιαίτερα της Υπηρεσίας  Προστασίας Καταναλωτή με σκοπό την προστασία των καταναλωτών από τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.
  • Τερματισμός διπλής φορολογίας στα καύσιμα.
  • Μείωση ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης.
  • Μείωση ΦΠΑ και άλλων τελών στο ηλεκτρικό ρεύμα για όσο καιρό συνεχίζεται το κύμα των αυξήσεων.
  • Φορολογία των υπερκερδών και χρησιμοποίηση των πόρων για εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων στήριξης.

10 Απριλίου 2023

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ