ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Απαράδεκτη η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών για την ΑΤΑ

Ο Υπουργός Οικονομικών, σε δηλώσεις του χθες Παρασκευή 17/6, ανέφερε ότι δεν σκοπεύει η κυβέρνηση να διαφοροποιηθεί ο τρόπος παραχώρησης της ΑΤΑ και ότι θα συνεχίσει να παρέχεται στο 50%.
Η δήλωση του Υπουργού είναι απαράδεκτη και πρωτοφανής για τα εργασιακά θέσμια του τόπου μας.


Στη μεταβατική συμφωνία για την ΑΤΑ, που έγινε το 2018 μεταξύ των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων και με τη συμμετοχή του Υπουργείου Εργασίας, προνοείται με σαφήνεια ότι μετά την λήξη της θα γίνει διάλογος από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας για να επιτευχθεί νέα ρύθμιση απόδοσης της ΑΤΑ στη βάση της φιλοσοφίας της. Καλεί μάλιστα τους κοινωνικούς εταίρους να είναι εποικοδομητικοί στον διάλογο που θα γίνει.
Πριν λοιπόν το αρμόδιο υπουργείο καλέσει σε διάλογο για να συμφωνηθεί πως θα καταβληθεί η ΑΤΑ την 1η Ιανουαρίου 2023, ο Υπουργός Οικονομικών επεμβαίνει και παίρνει θέση.
Θέση με την οποία ουσιαστικά στηρίζει την εργοδοτική πλευρά.
Η ΠΕΟ δεν αποδέχεται το τελεσίγραφο του Υπουργού Οικονομικών. Αναμένει από την κυβέρνηση να σεβαστεί την υπογραφή της στη μεταβατική συμφωνία και να καλέσει σε διάλογο για να συμφωνηθεί ο τρόπος καταβολής της ΑΤΑ από 1.1.2023.
Με τον πληθωρισμό να διαβρώνει ολοένα και περισσότερο την αγοραστική αξία των μισθών, η πλήρης απόδοση της ΑΤΑ και η διεύρυνση της για να καλύψει όλους τους εργαζόμενους είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει για να προστατευτεί το εισόδημα των εργαζομένων.

18/6/2022

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ