ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ, 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

H 15η Μαρτίου, η Παγκόσμια Μέρα Καταναλωτή βρίσκει τους καταναλωτές στην Κύπρο αλλά και διεθνώς σε πολύ δύσκολη κατάσταση αφού οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης και της ενέργειας σε συνδυασμό με τις αυξήσεις  στα επιτόκια διαβρώνουν ακόμα περισσότερο το βιοτικό τους επίπεδο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα παγκόσμιας έρευνας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα εξαιτίας του αυξημένου κόστους ζωής οι καταναλωτές είναι αναγκασμένοι να περιορίσουν τις  βασικές τους δαπάνες.

Στην Κύπρο, οι αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων και υπηρεσιών έχουν γονατίσει τα νοικοκυριά.  Οι   καταναλωτές και οι εργαζόμενοι που έχουν ήδη πληρώσει βαρύ τίμημα από τις αντεργατικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ και μια δεκαετία, σήμερα είναι αντιμέτωποι με  τις  συνέπειες που έχει δημιουργήσει η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα  το βιοτικό τους επίπεδο και τα εισοδήματα τους να διαβρώνονται ακόμα περισσότερο λόγω του πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας και του ψηλού πληθωρισμού.

Οι συνεχείς αυξήσεις  των βασικών επιτοκίων έχουν  επιδεινώσει  περαιτέρω  την κατάσταση.   Οι δόσεις των δανείων  αυξάνονται δραματικά ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται  σοβαροί  κίνδυνοι  για αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των εκποιήσεων.

Η εκτόξευση  των ενοικίων, οι μεγάλες δυσκολίες  δανειοδότησης, οι τεράστιες αυξήσεις στον τομέα των ακινήτων και η  απουσία στεγαστικών σχεδίων με κοινωνικό χαρακτήρα, καθιστούν την  απόκτηση οικονομικά προσιτής και  αξιοπρεπούς στέγης για  τα χαμηλά και μεσαία στρώματα και ιδιαίτερα για τα νεαρά ζευγάρια  όλο και πιο δύσκολη, έως αδύνατη.

Η κυβέρνηση οφείλει να δημιουργήσει ένα πλέγμα προστασίας της κοινωνίας και των καταναλωτών που δυσπραγούν με την άμεση εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων ώστε να ανακουφιστούν τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και τα ευάλωτα νοικοκυριά και για να ανακοπεί η διάβρωση των εισοδημάτων.

Παράλληλα θα πρέπει να επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση και να προχωρήσει στην εφαρμογή προγραμμάτων  που  να προστατεύουν την οικογενειακή στέγη και τη μικρή επαγγελματική στέγη και όχι  να αφήνει μεροληπτικά εκτεθειμένους τους ευάλωτους δανειολήπτες που γίνονται έρμαιο στις αυθαιρεσίες των τραπεζών.

Η ΠΕΟ με την ευκαιρία της παγκόσμιας μέρα καταναλωτών επαναλαμβάνει τις προτάσεις της για αντιμετώπιση της ακρίβειας:

  • Πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ και επέκταση σε όλους τους εργαζόμενους  ως μηχανισμού ουσιαστικής αποκατάστασης της αγοραστικής αξίας των μισθών.
  • Μέτρα στήριξης χαμηλοσυνταξιούχων όπως η  συμπερίληψη τους για όσο συνεχίζονται οι αυξήσεις στα καύσιμα στην ειδική διατίμηση του ηλεκτρικού ρεύματος και η παραχώρηση έκτακτης εφάπαξ χορηγίας για ανακούφιση από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις των τιμών.
  • Αναθεώρηση της στεγαστικής πολιτικής με τη διεύρυνση των κριτηρίων ώστε να καλυφθεί μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας και αύξηση των χορηγιών για όλα τα στεγαστικά σχέδια και εκπόνηση ολοκληρωμένων σχεδίων κοινωνικής στέγης.
  • Τερματισμός διπλής φορολογίας στα καύσιμα.
  • Μείωση του ΦΠΑ και επιβολή πλαφόν σε είδη πρώτης ανάγκης.
  • Συνεχής  έλεγχος  στην αγορά από τους μηχανισμούς  του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας  και ιδιαίτερα της Υπηρεσίας  Προστασίας Καταναλωτή με σκοπό την προστασία των καταναλωτών από τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Η  ΠΕΟ, μέσα από το εξειδικευμένο  τμήμα  των καταναλωτών θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τα ζητήματα και να παρεμβαίνει στην κοινωνία διεκδικώντας τα δικαιώματα και την προστασία του καταναλωτή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ