ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΣΥ

Η χθεσινή σύσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς για τα θέματα της υγείας και η συναντίληψη που φαίνεται να επήλθε στην βάση των έξι σημείων που έχουν ανακοινωθεί αναφορικά με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ είναι ένα θετικό γεγονός.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΣΥ

 

Η χθεσινή σύσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς για τα θέματα της υγείας και η συναντίληψη που φαίνεται να επήλθε στην βάση των έξι σημείων που έχουν ανακοινωθεί αναφορικά με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ είναι ένα θετικό γεγονός.

 

Μετά από 3 και πλέον χρόνια παλινδρομήσεων της κυβέρνησης οι οποίες καθυστέρησαν την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και οδήγησαν τον δημόσιο τομέα της υγείας στα πρόθυρα της κατάρρευσης, από την σύσκεψη διαφαίνεται ότι η εφαρμογή του ΓΕΣΥ θα προχωρήσει με βάση το Νόμο του 2001  ο οποίος όπως πολλές φορές έχουμε υπογραμμίσει αποτελεί  το συμφωνημένο πλαίσιο μεταξύ των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων.

 

Για να υπάρξει  έμπρακτο  αντίκρισμα των αποφάσεων που λήφθηκαν χθες και για να μην μείνουμε για ακόμα μια φορά στα λόγια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να σταματήσουν τα εμπόδια και τα προσκόμματα ώστε  ο ΟΑΥ να προχωρήσει τα πρακτικά ζητήματα που αφορούν τόσο  το λογισμικό όσο και τις άλλες απαραίτητες ενέργειες.

 

Η ΠΕΟ για ακόμα μια φορά υπογραμμίζει ότι στη διαδικασία εφαρμογής του ΓΕΣΥ είναι απαραίτητο να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι απόψεις και οι ανησυχίες των εργαζομένων οι οποίοι θα είναι από τους πιο σημαντικούς χρηματοδότες της όλης προσπάθειας.   Ζητήματα όπως οι εισφορές στο ΓΕΣΥ, οι συνπληρωμές, το τι θα περιλαμβάνει η σταδιακή εφαρμογή του ΓΕΣΥ πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου και συναίνεσης.

 

Η ΠΕΟ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε  έναρξη καταβολής εισφορών για το ΓΕΣΥ, χωρίς αυτή να  είναι ταυτόχρονη και παράλληλη με τα προβλεπόμενα από τον νόμο συγκεκριμένα και  απτά ανταποδοτικά οφέλη για τους εργαζόμενους.

 

Σ’ ότι δε αφορά την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, σημειώνει ότι δεν πρόκειται να αποδεκτεί, αυτή να οδηγήσει σε ανατροπή του εργασιακού καθεστώτος των εργαζομένων στα νοσοκομεία και στη δημιουργία εργαζομένων πολλών  ταχυτητών εντός των αυτονομημένων νοσοκομείων. Η συνέχιση της λειτουργίας ενιαίων όρων απασχόλησης μέσα από μια ενιαία συλλογική σύμβαση για το εργατικό προσωπικό,  είναι για μας απαραίτητος όρος.

 

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι η επιμονή της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ για πολυασφαλιστικό σύστημα υγείας, ακόμα και μετά τις κοινές αποφάσεις που λήφθηκαν χθες, είναι  ακατανόητη και επικίνδυνη. Με αυτή τους την στάση συντηρούν και αναπαράγουν  εμπόδια στην υλοποίηση του ΓΕΣΥ όπως αυτό συμφωνήθηκε μεταξύ όλων των κοινωνικών εταίρων και των πολιτικών δυνάμεων,  περιλαμβανομένων και των οργανώσεων τους.

Η ΠΕΟ αναμένει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν τα αναγκαία πρακτικά βήματα για υλοποίηση των όσων συμφωνήθηκαν. Για το σκοπό αυτό θα παρακολουθούμε στενά την πορεία υλοποίησης των όσων έχουν εξαγγελθεί.  

 

Λευκωσία, 21 Ιουλίου 2016

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ