ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΕΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΥΠΡΟΥ

Απάντηση ΠΕΟ στην ανακοίνωση της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου σχετικά με την απεργία στην οποία έχουν κατέλθει οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης, εμφιάλωσης και διανομής υγραερίου της εταιρείας, δυστυχώς η προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την ουσία της διαφοράς συνεχίζεται με διάφορους νομικισμούς και αυθαίρετους ισχυρισμούς.


Η ουσία της διαφοράς έγκειται στο γεγονός ότι οι εδώ και πολλά χρόνια εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας οι οποίες πρόκειται να μεταφερθούν στο Βασιλικό λόγω των γνωστών πολιτικών αποφάσεων για μετακίνηση τους από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, επιχειρείται με διάφορα νομικίστικα και αυθαίρετα τεχνάσματα να θυματοποιηθούν.
Είναι σαφές ότι σύμφωνα με το νόμο που διέπει τη διαδικασία μεταχείρισης των εργαζομένων σε τέτοιες περιπτώσεις εξαγοράς ή συγχώνευσης εταιρειών, για οποιοδήποτε λόγο, οι εργαζόμενοι που εργάζονται στις εργασίες των εταιρειών που πωλούνται ή συγχωνεύονται μεταφέρονται στις νέες εταιρείες με τα δικαιώματα τους, με τη Συλλογική τους Σύμβαση και με κατοχυρωμένο το συνεχές της εργοδότησης τους. Η πώληση ή συγχώνευση και μεταφορά εργασιών σε άλλη νομική οντότητα από μόνη της δεν τεκμηριώνει πλεονασμό και κάθε απόλυση ή εξώθηση σε παραίτηση είναι παράνομη και απαράδεκτη.
Παρόλα αυτά, οι εταιρείες που συγχωνεύονται και δημιουργούν άλλη νομική οντότητα, μεταξύ των οποίων είναι και τα Ελληνικά Πετρέλαια, επιμένουν να απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι και να ξαναπροσλάβουν όσους θέλουν ως νεοπροσληφθέντες, χωρίς τα δικαιώματα τους και χωρίς τη Συλλογική τους Σύμβαση αλλά με προσωπικά συμβόλαια με άγνωστους μέχρι στιγμής όρους.
Στην πορεία των εργασιών της η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια έστω και αν ανέθεσε σε υπεργολάβο ένα συγκεκριμένο μέρος της διεκπεραίωσης των εργασιών στις εγκαταστάσεις της στην αλυσίδα εισαγωγής, αποθήκευσης, εμφιάλωσης, διανομής και εμπορίας Υγραερίου, το γεγονός αυτό δεν την απαλλάσσει ούτε από την υποχρέωση να διασφαλίσει τη νομιμότητα της διαδικασίας που αφορά τη μεταφορά των εργαζομένων στη νέα εταιρεία, στην οποία είναι ένας από τους βασικούς μετόχους, ούτε από τις συμβατικές της υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους.
Η Κυβέρνηση, ο Υπουργός Εργασίας, οι Αρχές, οι θεσμοί και η κοινωνία της Λάρνακας, θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα δεχτούν να γίνουν οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις Υγραερίου, τα θύματα της μετακίνησης, εφόσον οι εταιρείες έτυχαν όλων των διευκολύνσεων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της απομάκρυνσης.

Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα νόμιμα και θεμιτά δικαιώματα τους και δεν πρόκειται να εκφοβιστούν και να υποκύψουν στην πίεση των μεγάλων συμφερόντων. Ο αγώνας τους θα συνεχιστεί γιατί αυτό που διεκδικούν είναι την εφαρμογή του νόμου και την στοιχειώδη αξιοπρέπεια στην εργασία τους.

ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ Λάρνακας
06/08/2022

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ