ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΟΙΝΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΟ ΜΕ Δ.Σ. ΣΗΔΗΚΕΚ ΚΑΙ ΠΑΣΥΕΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΣΥ ΓΙΑ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΟΥΣΙΩΔΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Έχοντας υπόψη ότι με επιμονή του ΔΗΣΥ και του  Προέδρου του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόκειται να συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην ολομέλεια της Βουλής  με την διαδικασία του κατ’ επείγοντος, πρόταση νόμου για ποινικοποίηση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες, το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ  συνήλθε έκτακτα σε κοινή συνεδρία με τα Διοικητικά Συμβούλια της ΣΗΔΗΚΕΚ και της ΠΑΣΥΕΚ και κατέληξε στην εξής απόφαση:

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΟΙΝΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΟ ΜΕ Δ.Σ. ΣΗΔΗΚΕΚ ΚΑΙ ΠΑΣΥΕΚ  ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΣΥ  ΓΙΑ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ  ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΟΥΣΙΩΔΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

 

Έχοντας υπόψη ότι με επιμονή του ΔΗΣΥ και του  Προέδρου του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόκειται να συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην ολομέλεια της Βουλής  με την διαδικασία του κατ’ επείγοντος, πρόταση νόμου για ποινικοποίηση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες, το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ  συνήλθε έκτακτα σε κοινή συνεδρία με τα Διοικητικά Συμβούλια της ΣΗΔΗΚΕΚ και της ΠΑΣΥΕΚ και κατέληξε στην εξής απόφαση:

 

 

Θεωρεί ότι η προσπάθεια ποινικοποίησης  του δικαιώματος της απεργίας από τον ΔΗΣΥ και τον Πρόεδρο του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, με την αμέριστη στήριξη των Εργοδοτικών Συνδέσμων και με την ανοχή της κυβέρνησης, αποτελεί μέρος μιας γενικότερης προσπάθειας ενοχοποίησης των συνδικαλιστικών και κοινωνικών αγώνων και εκφοβισμού των εργαζομένων και της κοινής γνώμης.

 

Αυτοί που προωθούν την ιδέα της ποινικοποίησης της απεργίας, είναι οι ίδιοι οι οποίοι επίμονα και μεθοδικά το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να παρουσιάσουν κάθε αγώνα των εργαζομένων ως ανευθυνότητα και ως προσπάθεια ακύρωσης των «μεγάλων επιτυχιών»  της κυβέρνησης, αγνοώντας σκόπιμα ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Κύπρος έχει μετατραπεί σε πρωταθλήτρια σε ολόκληρη την Ευρώπη της κοινωνικής ανισότητας, της μακροχρόνιας ανεργίας και της μείωσης των μισθών.

 

 

Το θέμα της ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες είναι γνωστό ότι έχει λυθεί από το 2004 με συμφωνία των κοινωνικών εταίρων η οποία ενσωματώθηκε στον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.

 

Ως εκ τούτου η απεργία στις ουσιώδεις υπηρεσίες είναι ρυθμισμένη.  Η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ αυτό που επιδιώκει, δεν είναι τη ρύθμιση αυτού του δικαιώματος αλλά την ποινικοποίηση του.

 

Η ΠΕΟ θεωρεί την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ ως διολίσθηση σε αυταρχικές και κατασταλτικές προσεγγίσεις, οι οποίες αν κυριαρχήσουν και αν υιοθετηθούν από την πολιτεία, αυτό θα αποτελέσει  πισωγύρισμα και όχι πρόοδο για την κοινωνία μας.

 

 

Η επιμονή του ΔΗΣΥ να προωθήσει την πρόταση στην επόμενη ολομέλεια για ψήφιση, συγκρούεται τόσο με την ξεκάθαρη τοποθέτηση όλων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων ότι κάτι τέτοιο υποσκάπτει τον κοινωνικό διάλογο και παρακάμπτει τους κοινωνικούς εταίρους και τους θεσμούς πάνω στους οποίους στηρίζονται οι εργασιακές σχέσεις στον τόπο μας, όσο και με την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα ότι πρόκειται για επικίνδυνες προχειρότητες οι οποίες δεν επιτρέπουν στον ίδιο ούτε καν να μετέχει σε αυτή τη διαδικασία.

 

 

Η ΠΕΟ επαναλαμβάνει τη θέση της ότι η μόνη ορθή και αποδεκτή διαδικασία για τέτοιας μείζονος σημασίας ζητήματα, που αφορούν κρίσιμες πτυχές των εργασιακών σχέσεων όπως το δικαίωμα της απεργίας, είναι το κράτος ως κοινωνικός εταίρος εάν θεωρεί   ότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν, να τα θέσει ως είθισται στον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και ανάλογα να προχωρήσει.

 

 

Έχοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω η κοινή συνεδρία  αποφάσισε  ότι επιβάλλεται η οργάνωση της αντίδρασης και της αντίστασης των εργαζομένων σε αυτές τις αυταρχικές και αντιεργατικές μεθοδεύσεις. Ως πρώτο μέτρο αποφάσισε να προωθήσει την πραγματοποίηση μαζικής, πανεργατικής κινητοποίησης διαμαρτυρίας προς τη Βουλή των αντιπροσώπων την ημέρα που θα συνεδριάζει η ολομέλεια, με στόχο  να εκφραστεί δυναμικά και μαχητικά η θέση του Συνδικαλιστικού κινήματος για απόρριψη της πρότασης νόμου που προβλέπει ποινικοποίηση της απεργίας.

 

Η προσπάθεια της ΠΕΟ είναι αυτή η κινητοποίηση να έχει πανσυνδικαλιστικό χαρακτήρα και γι αυτό πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει σε συνάντηση τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές οργανώσεις αύριο Τρίτη 12/04/2016, ώρα 2.30 μ.μ. για συζήτηση και συντονισμό δράσης.  

 

 

11 Απριλίου 2016

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ