ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΣΟ

Συνεχίζεται για 3η ημέρα με παρεμβάσεις των συνέδρων το 17ο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΠΣΟ που πραγματοποιείται στη Νότιο Αφρική με τη συμμετοχή 1500 αντιπροσώπων από 111 χώρες στις πέντε ηπείρους που εκπροσωπούν τα 92 εκατομμύρια εργαζομένους μέλη της Ομοσπονδίας. Η 3η ημέρα του Συνεδρίου θα ολοκληρωθεί με την εκλογή των μελών του Προεδρικού Συμβουλίου της ΠΣΟ. Εν τω μεταξύ, στα πλαίσια των εργασιών του Συνεδρίου επικυρώθηκαν οι αιτήσεις για ένταξη στη ΠΣΟ Οργανώσεων από τις ΗΠΑ, Αγκόλα και Ρωσία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά από τη διάσπαση του Παγκόσμιου Συνδικαλιστικού Κινήματος στην περίοδο του ψυχρού πολέμου που γίνεται μέλος της ΠΣΟ Συνδικαλιστική Οργάνωση από τις ΗΠΑ.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΣΟ

 

 

Ομιλία Γ.Γ. ΠΕΟ Πάμπη Κυρίτση στο 17o Παγκόσμιο Συνέδριο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας

 

Συνεχίζονται οι εργασίες-Επανεκλέγηκε Γ.Γ. της ΠΣΟ ο Γιώργος Μαυρίκος

 

 

Συνεχίζεται για 3η ημέρα με παρεμβάσεις των συνέδρων το 17ο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΠΣΟ που πραγματοποιείται στη Νότιο Αφρική με τη συμμετοχή 1500 αντιπροσώπων από 111 χώρες στις πέντε ηπείρους που εκπροσωπούν τα 92 εκατομμύρια εργαζομένους μέλη της Ομοσπονδίας. Η 3η ημέρα του Συνεδρίου θα ολοκληρωθεί με την εκλογή των μελών του Προεδρικού Συμβουλίου της ΠΣΟ. Εν τω μεταξύ, στα πλαίσια των εργασιών του Συνεδρίου επικυρώθηκαν οι αιτήσεις για ένταξη στη ΠΣΟ Οργανώσεων από τις ΗΠΑ, Αγκόλα και Ρωσία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά από τη διάσπαση του Παγκόσμιου Συνδικαλιστικού Κινήματος στην περίοδο του ψυχρού πολέμου που γίνεται μέλος της ΠΣΟ Συνδικαλιστική Οργάνωση από τις ΗΠΑ.

 

Το Συνέδριο, που φιλοξενείται από την COSATU (Congress of South African Trade Union) και πραγματοποιείται κάτω από το σύνθημα «Αγώνας-Διεθνισμός-Ενότητα», άρχισε τις εργασίες του την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου και θα τις ολοκληρώσει το Σάββατο 8 Οκτωβρίου.

 

Κατά τη χτεσινή δεύτερη μέρα διεξαγωγής των εργασιών του Συνεδρίου συνεχίστηκαν οι παρεμβάσεις από τους αντιπροσώπους και οι εργασίες ολοκληρωθήκαν με την εκλογή του Γενικού Γραμματέα όπου επανεκλέγει ο Γιώργος Μαυρίκος.

 

Επίσης χθες πραγματοποιήθηκε συμβολική εκδήλωση έξω από το Συνεδριακό κέντρο στο οποίο πραγματοποιείται το 17ο Συνέδριο όπου έγινε η έπαρση της σημαίας της ΠΣΟ από τον Eric Μitsali, ιστορικό στέλεχος της ΠΣΟ και της COSATU.

 

Εκ μέρους της ΠΕΟ στο Συνέδριο συμμετέχει ο Γ.Γ. και εκ των Αντιπροέδρων της ΠΣΟ Πάμπης Κυρίτσης, ο Γ.Γ. της ΣΥΞΚΑ και μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής της ΠΣΟ Λευτέρης Γεωργιάδης, ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου της ΠΣΟ Πιερής Πιερή και ο Γ.Γ. της Συντεχνίας Οικοδόμων και Γ.Γ. της Διεθνούς των Οικοδόμων της ΠΣΟ Μιχάλης Παπανικολάου.

Στο Συνέδριο συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι των Τουρκοκυπριακών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων μελών της ΠΣΟ, η DEV-IS, KTAMS, KTOS και KOOP-SEN.

 

Το 17ο Συνέδριο είναι μια μεγάλη, δημοκρατική, ανοιχτή, διεθνιστική και ταξικά προσανατολισμένη Συνδικαλιστική εκδήλωση που θα αξιολογήσει τη δράση της ΠΣΟ τα χρόνια που μεσολάβησαν από το 16ο Παγκόσμιο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το 2011 στην Αθήνα και θα καθορίσει τους στόχους της Ομοσπονδίας για τα επόμενα χρόνια.

 

Εναρκτήρια ομιλία κατέθεσε ο Γ.Γ. της ΠΣΟ, Γιώργος Μαυρίκος. Ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης απηύθυνε ομιλία κατά τη δεύτερη ημέρα διεξαγωγής των εργασιών, η οποία επισυνάπτεται.

 

Ομιλία  Πάμπη Κυρίτση

 Γενικού Γραμματέα ΠΕΟ

στο 17ο Παγκόσμιο Συνέδριο ΠΣΟ

5-8 Οκτωβρίου, Ν. Αφρική

 

Επιτρέψετε μου κατ αρχήν να ευχαριστήσω θερμά τους συντρόφους της COSATU για τη φιλοξενία και τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει για την επιτυχημένη διοργάνωση του 17ου συνεδρίου της ΠΣΟ.

Είναι μεγάλη τιμή για μας η φιλοξενία στην ηρωική γη του Νέλσων Μαντέλα.  Χαιρετίζουμε την εργατική τάξη και το λαό της Νοτίου Αφρικής και αποτίουμε φόρο τιμής στους αμέτρητους ήρωες των αγώνων ενάντια στο άπαρχαιντ, ενάντια στην αποικιοκρατία και την εκμετάλλευση.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Σε ολόκληρο τον κόσμο τα γεωπολιτικά παιχνίδια των ιμπεριαλιστών  συνεχίζονται και εντείνονται.  Με εισβολές και επεμβάσεις, επιδιώκουν  την επιβολή των οικονομικών, πολιτικών και στρατιωτικών τους συμφερόντων. Πόνος, δυστυχία, δεκάδες χιλιάδες νεκροί, εκατομμύρια πρόσφυγες και ξεριζωμένοι είναι το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών.

Η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, σε μια από τις πλέον εύφλεκτες περιοχές του κόσμου,   έχει υποφέρει πολύ από αυτά τα  παιχνίδια. Είναι οι Άγγλοι αποικιοκράτες, που εξώθησαν σε διακοινοτικές αντιπαραθέσεις  με την γνωστή πολιτική του διαίρει και βασίλευε.  Νατοϊκής έμπνευσης, ήταν το Αμερικανοκίνητο πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών του Ιούλη του 1974 και η εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων που ακολούθησε. Ένα διπλό έγκλημα που στοίχησε χιλιάδες ζωές, την προσφυγοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, την παρουσία ξένων στρατευμάτων και την  βίαιη διχοτόμηση της πατρίδας και του λαού μας, η οποία συνεχίζεται για 42 τώρα χρόνια. 

Για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου, ο αγώνας για λύση του κυπριακού και επανένωση του τόπου και λαού μας, αποτελεί προτεραιότητα. Σε συνεργασία  και κοινή δράση με τα προοδευτικά τ/κ συνδικάτα, η ΠΕΟ αγωνίζονται για δίκαιη και βιώσιμη  λύση η οποία να επανενώνει τον τόπο και το λαό μας, σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό ομόσπονδο  κράτος,  με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα και  να απαλλάσσει την χώρα από την ξένη στρατιωτική παρουσία.  Λύση η οποία θα δημιουργεί συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους, χωρίς κηδεμόνες και χωρίς προστάτες. 

Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο μια αμοιβαία αποδεχτή συμφωνία η οποία να οδηγήσει σε λύση του κυπριακού.

Στηρίζουμε αυτή την διαδικασία.

Εργαζόμαστε για την επαναπροσέγγιση και την δημιουργία κοινού μετώπου πάλης μεταξύ Ε/κ και Τ/κ εργαζομένων, για το καλό της κοινής μας πατρίδας και του κυπριακού λαού στο σύνολο του.

Σ’αυτό τον αγώνα, στηριζόμαστε ιδιαίτερα στην διεθνή αλληλεγγύη και συμπαράσταση.  Και θέλω με αυτή  την ευκαιρία να ευχαριστήσω την ΠΣΟ  για την διαχρονική της στήριξη στη βάση αρχών στον αγώνα του κυπριακού λαού για ελευθερία και ανεξαρτησία.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι        

 

Και στην χώρα μας, οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με ακραίες αντεργατικές  πολιτικές και με σκληρές επιθέσεις στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους.  Τρόικα και κυβέρνηση της δεξιάς, επιβάλλουν στο όνομα της κρίσης, μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της χώρας μας ανακατανομή του πλούτου υπέρ των οικονομικά ισχυρών

 

Σημειώνω όμως  ότι  παρά τις συνθήκες φόβου και εργασιακής ανασφάλειας που δημιούργησε το σοκ της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος, η εργατική τάξη της Κύπρου αντιστέκεται και το τελευταίο χρονικό διάστημα θα έλεγα ότι το  συνδικαλιστικό κίνημα  περνά και στην αντεπίθεση.  

Παρά τις  πολύ δύσκολες συνθήκες, έχουμε  καταφέρει να  διατηρήσουμε σχεδόν όλες τις συλλογικές μας συμβάσεις και να προστατέψουμε τους μεγάλους οργανισμούς κοινής ωφέλειας στον Ηλεκτρισμό και της τηλεπικοινωνίες, από την ιδιωτικοποίηση και την παράδοση τους στα ιδιωτικά  μονοπώλια. 

Όσον αφορά  τη δράση της ΠΣΟ,   η ΠΕΟ θεωρεί  ότι παρά τις αντίξοες αντικειμενικές συνθήκες, παρά τις σοβαρές  αδυναμίες και τα προβλήματα,  τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς τα μπρος.

 

Υπάρχει ασφαλώς δρόμος να διανύσουμε,  ώστε  να φτάσει η ΠΣΟ στα επίπεδα που επιβάλλουν οι συνθήκες και που προσδοκούν οι εργαζόμενοι.

 

Γι’ αυτό και  αποφάσεις που θα πάρουμε εδώ στο Durban, θα πρέπει να αποτελέσουν αφετηρία για την περαιτέρω αναβάθμιση της. Είναι η ώρα,  με τις  συλλογικές μας αποφάσεις,  να σηκώσουμε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά. Nα καθιερώσουμε ένα πιο σταθερό και συγκροτημένο τρόπο λειτουργίας,  όπου όλοι μας,  με υψηλό αίσθημα ευθύνης θα είμαστε συνεπείς όχι μόνο  στις πολιτικές αλλά και στις οργανωτικές και οικονομικές μας υποχρεώσεις.  

Θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στις TUI.  Να πλησιάσουμε πιο αποτελεσματικά στα καθημερινά προβλήματα των συνδικαλιστών στους τόπους δουλειάς. Να ενισχύσουμε την τεκμηρίωση, την έρευνα και την κατάρτιση αξιοποιώντας την υποδομή που διαθέτουν οι οργανώσεις μέλη της ΠΣΟ και συντονίζοντας τη δράση τους. Να οργανώσουμε πιο αποτελεσματικά την παρουσία και την παρέμβαση της Ομοσπονδίας στα Διεθνή βήματα στα οποία αποφασίζονται πολιτικές που αφορούν τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στο ILO.

Εμείς είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι η ΠΣΟ, παρά τις δυσκολίες, με την ισχυρή δέσμευση και την ενεργητική συμμετοχή όλων μας, μπορεί να ανταποκριθεί επάξια στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες της παγκόσμιας εργατικής τάξης.

 

Με όραμα ένα κόσμο ειρηνικό, χωρίς διακρίσεις, χωρίς εκμετάλλευση και κοινωνική αδικία.

Ένα  κόσμο για τον οποίο αξίζει να  δώσουμε όλοι μαζί τον καλύτερο μας εαυτό.

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ