ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ 27ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΟ

Δημοσιογραφική Διάσκεψη

Πάμπη Κυρίτση

Γενικού Γραμματέα της  ΠΕΟ

Ενόψει του 27ου Συνεδρίου

Τρίτη 14 Νοεμβρίου  2017

Συνοπτικό περίγραμμα του περιεχομένου της Έκθεσης Δράσης

του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΟ προς το 27ο  Συνέδριο

Μέσα από το Παγκύπριο μας Συνέδριο, πρόκειται συλλογικά να αξιολογήσουμε την πορεία που διανύσαμε την τελευταία 5ετία και να καθορίσουμε τους μελλοντικούς μας στόχους. Προσδοκούμε σε ένα δημιουργικό και μαχητικό Συνέδριο, αντάξιο της ιστορίας μας και ανάλογο των απαιτήσεων των σημερινών  εργαζομένων.

Ο κόσμος  συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από ακραίες αντιθέσεις και αντιφάσεις.  Η φτώχεια, η μιζέρια ακόμα και η πείνα, συνεχίζουν να συνυπάρχουν με την χλιδή και την υπερκατανάλωση.

Η ΠΕΟ  τάσσεται με τους λαούς που αγωνίζονται  για ανεξαρτησία, κυριαρχία και δικαίωμα επιλογής για το δρόμο που κάθε λαός επιθυμεί ελεύθερα να ακολουθήσει ενάντια σε επεμβάσεις  και ς ιμπεριαλιστικές επιβουλές.  Μέσα από τις γραμμές της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας θα συνεχίσει τον αγώνα  για ένα κόσμο οικονομικά και κοινωνικά δικαιότερο.  Για  μόνιμη και σταθερή ειρήνη βασισμένη στο καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Για την ΠΕΟ καμία κατάκτηση των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι σταθερή όσο συνεχίζεται η κατοχή και η πατρίδα μας παραμένει ντε φάκτο διχοτομημένη. Γι αυτό και  η λύση του κυπριακού παραμένει πρώτιστη προτεραιότητα. Το διάστημα που ανασκοπούμε συνεχίσαμε  να εργαζόμαστε συστηματικά, μαζί με το Τ/Κ προοδευτικό συνδικαλιστικό κίνημα, για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στην βάση ΔΔΟ. Είμασταν πρωταγωνιστές στις κινητοποιήσεις της κοινωνίας για ενθάρρυνση των ηγετών για εξεύρεση λύσης.

Θα συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα για επανένωση και θα  ενδυναμώσουμε την κοινή δράση με τους Τ/Κ και ιδιαίτερα με την DEV-IS σε αυτή την κατεύθυνση.

Τον Μάρτη του 2013 με την συμφωνία του κ. Αναστασιάδη με το Eurogroup και την υπογραφή του μνημονίου, είχαμε την κορύφωση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης η οποία οφείλετο κυρίως στην αλόγιστη και ανεξέλεγκτη επέκταση καθώς  και την έλλειψη αποτελεσματικής εποπτείας του τραπεζικού συστήματος. 

Η αντιμετώπιση της κρίσης  από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, στηρίχτηκε στην υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, στη συρρίκνωση των μισθών, στην υπόσκαψη του κοινωνικού κράτους και τη δραματική μείωση των εισοδημάτων των συνταξιούχων και άλλων ευάλωτων ομάδων.

Η σοβαρή μείωση των μισθών και η πολιτική σκληρής λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση και η Τρόικα,  είχαν  ως συνέπεια, με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat),  η χώρα μας να παρουσιάσει  τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης της κοινωνικής ανισότητας  στην Ευρώπη και να είναι σήμερα μια από τις πιο άνισες κοινωνίες της.

Λόγω του φόβου και της ανασφάλεια που δημιούργησε η κορύφωση της κρίσης και η πρωτοφανής και ραγδαία αύξηση της ανεργίας, τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων βρέθηκαν κάτω από μια σκληρή και ολομέτωπη επίθεση.

Το Συνδικαλιστικό Κίνημα διαχειρίστηκε αυτή την επίθεση με μια πολιτική οργανωμένης άμυνας, με στόχο τη προστασία των συλλογικών συμβάσεων και της Συλλογικής διαπραγμάτευσης,  καθώς  και τη διατήρηση όσων περισσότερων θέσεων εργασίας ήταν δυνατό.

Η εκτίμηση μας σήμερα είναι ότι αυτή η πολιτική ήταν σωστή και επιβεβλημένη.  Από την μια, για ακόμα μια φορά το Συνδικαλιστικό κίνημα έδειξε υπευθυνότητα και  ωριμότητα και έθεσε ως προτεραιότητα το καλό του τόπου και από την άλλη,  έγινε κατορθωτό μέσα από αυτή την τακτική  να  προστατευτεί η συλλογική διαπραγμάτευση και  οι Συλλογικές Συμβάσεις.  Οι όποιες υποχωρήσεις έγιναν, ήταν αποτέλεσμα ειδικών συμφωνιών συγκεκριμένης και περιορισμένης διάρκειας, με αποτέλεσμα  σήμερα να επανερχόμαστε,  διεκδικώντας  με επιτυχία  την επαναφορά όσων  είχαν παραχωρηθεί. Μπορέσαμε επίσης μέσα σε δύσκολες συνθήκες να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό της ΑΤΑ οποίος από 1/1/18 επαναλειτουργεί και να  εμποδίσουμε με τις κινητοποιήσεις μας την ιδιωτικοποίηση των μεγάλων οργανισμών κοινής ωφέλειας. 

Παρ’ όλα αυτά  πρέπει να παραδεχτούμε ότι  η  κρίση του 2013, το κούρεμα και το μνημόνιο, έχουν επιταχύνει και εντατικοποιήσει  τη διαδικασία  απορρύθμισης των  εργασιακών σχέσεων.  Διαδικασία η οποία εκφράζεται  μέσα από την  εκμετάλλευση φτηνής εργασίας και την αυθαίρετη παραβίαση των δικαιωμάτων που προκύπτουν για τους εργαζόμενους μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις και την Εργατική Νομοθεσία. Εκφράζεται επίσης μέσα από την χρησιμοποίηση σε μεγάλη πλέον έκταση των λεγόμενων ευέλικτων μορφών απασχόλησης καθώς και μέσα από την αυξανόμενη άρνηση των εργοδοτών να επιτρέψουν την οργάνωση των εργαζομένων και την συλλογική τους εκπροσώπηση.

Η μάχη ενάντια στην απορρύθμιση της εργασίας,  αποτελεί σήμερα βασική προτεραιότητα για το Συνδικαλιστικό κίνημα, αφού η απορρύθμιση απειλεί να καταστρέψει ότι έχει κατακτηθεί με πολύχρονους αγώνες και να πάρει τους όρους και τις συνθήκες εργασίας πίσω στο παρελθόν. 

Με βάση τις πιο πάνω εκτιμήσεις,   οι προτεραιότητες της  ΠΕΟ για τα επόμενα χρόνια διαμορφώνονται ως εξής:

–                     Αγώνας ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και υποβάθμισης του αναπτυξιακού ρόλου του δημόσιου τομέα.  Σε συνθήκες κρίσης και ανεργίας θεωρούμε ότι το κράτος οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη.  Όχι μόνο  μέσα από την άμεση συμμετοχή του στην αναπτυξιακή προσπάθεια,   αλλά και  μέσα από το πλαίσιο που διαμορφώνει για ενθάρρυνση επενδύσεων, συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αλλά και από πολιτικές ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης του πληθυσμού και κατά συνέπεια της ζήτησης.

Μόνο μέσα από τέτοια πολιτική μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ανεργία με την δημιουργία νέων ποιοτικών  θέσεων εργασίας. 

–                     Ολοκλήρωση  μέσα από την αν ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων της επαναφοράς μισθών και ωφελημάτων όπου αυτό δεν έχει ακόμα επιτευχθεί και επιδίωξη γενικών αυξήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα κάθε περίπτωσης,  με στόχο τη σμίκρυνση των τεράστιων ανισοτήτων που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια σε βάρος των εργαζομένων. 

–                     Διεκδικούμε από την πολιτεία νομοθετικές ρυθμίσεις που να υποχρεώνουν τους εργοδότες να εφαρμόζουν τις συμφωνημένες συλλογικές συμβάσεις για όλους τους εργαζόμενους που αυτές  καλύπτουν, ενώ για όσους εργαζόμενους δεν έχουν κάλυψη από Συλλογικές Συμβάσεις οφείλει σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, να διασφαλίσει με Νομοθεσία τα ελάχιστα δικαιώματα τους σε σχέση με τον μισθό, το ωράριο, τις υπερωρίες, τις αργίες, τον 13ο μισθό κτλ.

Για να επανέλθει η ισορροπία και να περιοριστεί η κοινωνική ανισότητα στο στάδιο που βρισκόμαστε, είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η παρέμβαση της πολιτείας ώστε να επανέλθει σε ισορροπία το σύστημα εργασιακών σχέσεων και να αποκατασταθεί στοιχειωδώς ο συσχετισμός δυνάμεων μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.

–                     Όσον αφορά την κοινωνική πολιτική, διεκδικούμε ενίσχυση  του κοινωνικού κράτους, με  στόχο τη δικαιότερη ανακατανομή του εισοδήματος.  Δίνουμε προτεραιότητα στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ, στην  επαναφορά παροχών που έχουν περιοριστεί ή και αποκοπεί και ιδιαίτερα  στους συνταξιούχους, σε  βελτιώσεις των κοινωνικών παροχών στους πολύτεκνους, τους φοιτητές, καθώς και στην  στεγαστική πολιτική για τους πολίτες, ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια, η την τελευταία  πενταετία έχει πλήρως ακυρωθεί.

–                     Προτεραιότητα αποτελεί επίσης η προστασία του ΤΚΑ και κατά συνέπεια του συνταξιοδοτικού μας συστήματος. Έμφαση θα δοθεί στην ανάγκη διαμόρφωσης  προγράμματος αποπληρωμής του χρέους  του κράτους προς το ΤΚΑ και δημιουργίας πραγματικού αποθεματικού, καθώς και του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου για την επενδυτική πολιτική του ταμείου.

Επίσης θεωρούμε τη  μείωση κατά 12% της σύνταξης όσων συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος, ισοπεδωτική και άδικη και διεκδικούμε να  επαναξιολογηθεί  ιδιαίτερα για τους εργαζομένους  σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Ασφαλώς σε ένα περίγραμμα θέσεων, δεν είναι δυνατό να περιληφθεί όλο το φάσμα των πληροφορίων, των εκτιμήσεων και των συγκεκριμένων προτάσεων και διεκδικήσεων που περιλαμβάνονται στην Έκθεση Δράσης του Γ.Σ. της ΠΕΟ προς το 27ο Συνέδριο το οποίο είναι  ένα κείμενο 128 τυπωμένων σελίδων και  το οποίο δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα.

Χωρίς διάθεση κομπασμού θεωρούμε ότι στα συνεδριακά έγγραφα των 27 μέχρι σήμερα Συνεδρίων της ΠΕΟ, συμπυκνώνεται και καταγράφεται με ένα έγκυρο και αναλυτικό τρόπο ολόκληρη η σύγχρονη οικονομική και κοινωνική ιστορία του τόπου μας.

Το σύνθημα που έχει επιλέξει το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ για το Συνέδριο θεωρούμε ότι εκφράζει λιτά και περιεκτικά, το πνεύμα της Έκθεσης Δράσης του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΟ προς το 27ο Συνέδριο, καθώς και τους άξονες πάνω στους οποίους αναμένεται να κινηθούν τόσο η συζήτηση και ο προβληματισμός των Συνέδρων όσο και οι συλλογικές αποφάσεις στις οποίες το Συνέδριο μας θα καταλήξει.

Οργανωμένα και αποφασιστικά,  συνεχίζουμε τον αγώνα

–                     Για επανένωση

–                     Για κοινωνική προστασία

–                     Για δουλειά με δικαιώματα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ