ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 8Η ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗς ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Το Κεντρικό Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ  στέλνει αγωνιστικό μήνυμα σε όλες τις εργαζόμενες με την ευκαιρία της Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

και τις διαβεβαιώνει ότι η ΠΕΟ θα συνεχίσει να είναι μπροστάρης και συναγωνιστής τους για μια κοινωνία όπου άντρες και γυναίκες θα εργάζονται και θα δημιουργούν σε ένα υγιές, δίκαιο και ειρηνικό περιβάλλον, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες.

Η συμβολή της ΠΕΟ ήταν και παραμένει καθοριστική σε κάθε εργατική κατάκτηση για τη βελτίωση της θέσης της εργαζόμενης γυναίκας της Κύπρου.

Μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στέλνει επίσης στις γυναίκες που βιώνουν τις τραγικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, θρηνούν αγαπημένα τους πρόσωπα και οδηγούνται στον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Στις γυναίκες της Τουρκίας και Συρίας που μαζεύουν τους νεκρούς τους στα συντρίμμια των σεισμών, στις οικογένειες των συμπατριωτών μας που θρηνούν τα παιδιά τους, στις οικογένειες των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Ο πόνος είναι για όλες το ίδιο δυσβάστακτος. Η απαίτηση τους για τιμωρία όλων όσων ευθύνονται δικαιολογημένος και επιτακτικός. Μαζί τους και εμείς απαιτούμε  τερματισμό του πολέμου, απαιτούμε να τιμωρηθούν όλοι όσοι με τις πολιτικές τους θέτουν τα κέρδη τους  πάνω από τις ανθρώπινες ζωές, απαιτούμε προληπτικές πολιτικές από τα κράτη που να προστατεύουν τους πολίτες τους και όχι να ενεργούν εκ των υστέρων και αφού θρηνήσουμε θύματα.

Για την ΠΕΟ, η 8η του Μάρτη αποτελεί σταθμό  ετήσιου απολογισμού και  νέων  διεκδικήσεων μέσα στις δοσμένες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες.  Τα τελευταία χρόνια,  παρά την όποια πρόοδο έχει επιτευχθεί,  τα στοιχεία εξακολουθούν να είναι απογοητευτικά σε σχέση με τους δείκτες της έμφυλης ισότητας, αφήνοντας  την Κύπρο στις τελευταίες θέσεις των 27 χωρών μελών της Ε.Ε.

Η νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται οδηγούν στην υπόσκαψη των εργασιακών σχέσεων και του συνδικαλιστικού κινήματος, η ραγδαία αύξηση των νέων μορφών εργασίας με αρρύθμιστούς όρους απασχόλησης, η εξάπλωση της αγοράς υπηρεσιών  καταργώντας με αυτό τον τρόπο μόνιμες θέσεις εργασίας,  με πρωτοστάτη την κυβέρνηση να βαπτίζει εργαζόμενους  ως αυτοεργοδοτούμενους, η προσπάθεια των εργοδοτών να αντικαταστήσουν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας με  φτηνή εργασία  οδηγούν τους/τις εργαζόμενους/ες ολοένα και σε περισσότερα αδιέξοδα.

Τα φαινόμενα αυτά,  σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και την εκτόξευση της ακρίβειας σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, δυσχεραίνουν ακόμη  περισσότερο τις γυναίκες που βρίσκονται στην ανεργία, τις χαμηλά αμοιβόμενες, τις μονογονιούς, τις πολυτεκνες, τις χαμηλοσυνταξιούχες  και τις μετανάστριες.

Την 1η Μαρτίου 2023 είχαμε την αλλαγή της διακυβέρνησης με την εκλογή του Ν. Χριστοδουλίδη στην προεδρεία του κράτους. Θα παρακολουθούμε τις πολιτικές του και την υλοποίηση του προγράμματος τους και εκεί που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων θα επικροτούμε, εκεί που θα συνεχίζει με νεοφιλελεύθερες προσεγγίσεις επίλυσης των διαφόρων ζητημάτων θα είμαστε απέναντι της.

Η  ανάγκη συνέχισης  και εντατικοποίησης του συλλογικού αγώνα προς τον δρόμο της πλήρης ισότητας και ισοτιμίας με γρηγορότερους ρυθμούς και αποτελεσματικότερα μέτρα παραμένει και για το σκοπό αυτό απευθύνουμε κάλεσμα σε όλες τις εργαζόμενες να ενταχθούν στον οργανωμένο αγώνα και μέσα από το προοδευτικό κίνημα του τόπου,  να αγωνιστούμε για μια καλύτερη ζωή για το τώρα και για το μέλλον.

Η ΠΕΟ σε αυτόν τον αγώνα,  οργανωμένα και συγκροτημένα,  θέτει τους στόχους  για:

  • Πλήρη εφαρμογή των εργατικών νομοθεσιών μέσα από αποτελεσματικούς μηχανισμούς του κράτους και ενημέρωση των εργαζομένων για τα δικαιώματα τους.
  • Βελτίωση των μισθών και εξάλειψη των αιτιών που δημιουργούν το χάσμα αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων.
  • Πλήρη εφαρμογή της αρχής της ισότητας μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις.
  • Να σταματήσει η χρησιμοποίηση των λεγόμενων ευέλικτων μορφών απασχόλησης ως μέσο εκμετάλλευσης και απορρύθμισης της εργασίας.
  • Δημιουργία επαρκών και προσιτών δομών φροντίδας και φύλαξης παιδιών και άλλων εξαρτωμένων ατόμων με σκοπό την στήριξη των εργαζομένων οικογενειών μέσα από την κοινωνική πολιτική του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
  • Κάλυψη ολόκληρης της περιόδου της γονικής άδειας με επίδομα έτσι που οι εργαζόμενοι γονείς να επωφελούνται πλήρως από αυτό τους το δικαίωμα.
  • Περαιτέρω στήριξη της μητρότητας και βελτίωση του νόμου.
  • Συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων για κατοχύρωση των όρων απασχόλησης τους μέσα από συλλογικές συμβάσεις και για υγιείς εργασιακές σχέσεις με στόχο την εξάλειψη των διακρίσεων και των ανισοτήτων.
  • Εισαγωγή θεσμικών ρυθμίσεων έτσι που οι κατώτατοι μισθοί και άλλοι βασικοί όροι των συλλογικών συμβάσεων να καθίστανται υποχρεωτικοί στις επιχειρήσεις του κλάδου.
  • Βελτίωση του διατάγματος για τον Κατώτατο Μισθό με καθορισμό ωρών εργασίας, υπερωριακής αποζημίωσης, τιμαριθμική αναπροσαρμογή, 13ο μισθό κ.λ.π.
  • Διασφάλιση υγιούς εργασιακού και κοινωνικού περιβάλλοντος, μακριά από βία, εκφοβισμό, σεξουαλική παρενόχληση και σεξιστικές συμπεριφορές.
  • Ανατροπή των στερεοτύπων και αναχρονιστικών αντιλήψεων σε βάρος των γυναικών.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ