ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΤΑ

Δράσεις για τα 80 χρόνια από τον ιστορικό αγώνα για κατάκτηση της ΑΤΑ

Διεκδικούμε πλήρη αποκατάσταση και ΑΤΑ για όλους

Συμπληρώνονται φέτος 80 χρόνια από τον ιστορικό αγώνα της ΠΕΟ της  1ης Μαρτίου 1944, που διεξήχθηκε από τους εργάτες στα δημόσια έργα και οδήγησε στην κατάκτηση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ).

Σε συνεδρία που πραγματοποίησε σήμερα 24 Ιανουαρίου 2024 το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΠΕΟ (Ε.Σ.) αποφάσισε σειρά δράσεων με στόχο να τιμηθεί ο ιστορικός αγώνας της 1ης του Μάρτη, να καταγραφούν οι διαχρονικοί αγώνες της ΠΕΟ για προάσπιση του θεσμού της ΑΤΑ και να αναδειχθεί η σημασία της ΑΤΑ για τους εργαζόμενους.

Η έναρξη των δράσεων για τα 80χρονα της ΑΤΑ θα γίνει σε ειδική παγκύπρια συνδιάσκεψη αφιερωμένη στον αγώνα της 1ης του Μάρτη που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Φεβρουαρίου.  Θα πραγματοποιηθεί επίσης ενημερωτική εκστρατεία σε χώρους εργασίας και κατοικίας, έκδοση αφίσας και φυλλαδίου, έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων για την ΑΤΑ ενώ το οργανωτικό πλάνο της ΠΕΟ για το 2024 θα αφιερωθεί στα 80χρονα της ΑΤΑ.

Το Ε.Σ. σημειώνει ότι πέραν από την ανάδειξη της σημασίας και ιστορικότητας του αγώνα της ΑΤΑ η επέτειος των 80χρονων αποτελεί ευκαιρία να αναδειχθεί η σημασία της ΑΤΑ για τους εργαζόμενους ως το μοναδικό εργαλείο που αποκαθιστά την απώλεια της αγοραστικής δύναμης των μισθών από τον πληθωρισμό, ως μέσο διατήρησης του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.

Η σημασία του θεσμού η οποία επιβεβαιώθηκε έντονα στις συνθήκες ψηλού πληθωρισμού που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να διαφυλάξουμε τον θεσμό και να συνεχίσουμε τον αγώνα για πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ και παραχώρηση της σ’ όλους τους εργαζομένους.  Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την υιοθέτηση της πρότασης της ΠΕΟ για αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού με βάση την ΑΤΑ και επέκταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Με ιδιαίτερη ανησυχία σημειώνουμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα στις θέσεις που προβάλλουν οι εργοδότες για διασύνδεση της ΑΤΑ με κριτήρια όπως η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα έχουν βρει σύμμαχο και τον Υπουργό Οικονομικών.

Η φιλοσοφία της ΑΤΑ,  όπως αυτή έχει επιβεβαιωθεί και στη μεταβατική συμφωνία του 2017,  η οποία αποτελεί παράρτημα και της νέας μεταβατικής συμφωνίας του 2023, είναι η αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών και δεν θα δεχθούμε να εκφυλιστεί και να αναιρεθεί ο σκοπός και ο στόχος της ΑΤΑ με εισαγωγή παραμέτρων άσχετων με τον στόχο της.

Θεωρούμε ταυτόχρονα πρωτόγνωρο, λανθασμένο και αντιθεσμικό ο Υπουργός Οικονομικών πριν από την έναρξη του θεσμοθετημένου διαλόγου που προβλέπεται με βάση τη συμφωνία να διεξαχθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2025 μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας, των συντεχνιών και των εργοδοτικών οργανώσεων, να παίρνει θέση, ουσιαστικά συντασσόμενος με θέσεις που εδώ και χρόνια εκφράζουν οι εργοδοτικές οργανώσεις.

Αυτές οι δηλώσεις δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για την πολιτική και τους στόχους της κυβέρνησης για την ΑΤΑ και αναμένουμε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν η θέση της είναι ο εκφυλισμός της ΑΤΑ.

Η ΠΕΟ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και  τους εργαζόμενους ενωμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα για διαφύλαξη της φιλοσοφίας της ΑΤΑ, ενάντια σε ενέργειες υπόσκαψης του θεσμού,   για πλήρη απόδοση και επέκταση της σ’ όλους τους εργαζόμενους.  Αυτή είναι η υποχρέωση μας στους πρωτοπόρους που αγωνίστηκαν για την ΑΤΑ πριν 80 χρόνια, αυτή είναι και η ευθύνη μας στις σημερινές και μελλοντικές γενιές των εργαζομένων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ