Η ΕΚΥΣΥ ΚΑΪΜΑΚΛΙΟΥ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η ΕΚΥΣΥ Καϊμακλίου τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας διοργανώνοντας εκδήλωση την Δευτέρα, 6 Μαρτίου στο Οίκημα της Ομόνοιας Βορείου Πόλου στο Καϊμακλί.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων προς τιμήν της 8ης του Μάρτη σε συνεργασία με την ΕΚΥΣΥ και το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ, είχε μεγάλη επιτυχία αφού το Οίκημα γέμισε ασφυκτικά με συνταξιούχες και συνταξιούχους.

Κύρια ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους ενώ τίμησε με την παρουσία του ο Γ.Γ. της Διεθνούς Οργάνωσης Συνταξιούχων της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), Quim Boix  o οποίος απηύθυνε χαιρετισμό. Το άνοιγμα της  εκδήλωσης έκανε  η Τοπική  Γραμματέας  της ΕΚΥΣΥ  Καϊμακλίου  Σταυρούλα Φιλίππου και σύντομος χαιρετισμό απηύθυνε ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΕΚΥΣΥ Λευκωσίας Μάρκος Τσιηφτές. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης η Γραμματέας του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ Μαρίνα Κούκου, ο Ε.Γ. της ΕΚΥΣΥ Λάρνακας και Αμμοχώστου Γιώργος Σωτηρίου, κοινοτάρχες και ο ιερέας Καϊμακλίου. Το πρόγραμμα  διανθίστηκε με ωραία τραγούδια από την χορωδία της ΕΚΥΣΥ  Καϊμακλίου.

Η ΕΚΥΣΥ χάρισε στις παρευρισκόμενες το καθιερωμένο γαρύφαλλο εκφράζοντας την  απέραντη αγάπη και εκτίμησή της για την πολύχρονη προσφορά της γυναίκας και τους πολλαπλούς ρόλους της στην Κυπριακή κοινωνία.

Όπως προαναφέρθηκε, κύρια ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους η οποία συνεχάρηκε την ΕΚΥΣΥ Καϊμακλίου για την διοργάνωση της πολύ πετυχημένης εκδήλωσης χαρακτηρίζοντάς την ως υπόδειγμα.

Επεσήμανε πως η 8η του Μάρτη είναι ορόσημο στους αγώνες των εργαζόμενων γυναικών για εργασία και ζωή με δικαιώματα και τόνισε τον ρόλο των προηγούμενων γενιών σε αυτούς.

Η Γ.Γ. της ΠΕΟ αναφέρθηκε στην ισότητα σήμερα και τις πολιτικές που ακολουθούνται καθώς και για τις διεκδικήσεις της ΠΕΟ. Ενημέρωσε επίσης του παρευρισκόμενους για τις διεκδικήσεις της ΠΕΟ σε ότι αφορά τα πολλά και χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι, όπως είναι η κατάργηση του πέναλτι 12% στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας τους, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και η επάρκεια των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων.

Σε ότι αφορά την ακρίβεια, η Σ. Χαραλάμπους τόνισε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και των χαμηλόμισθων. Επεσήμανε επίσης πως πρέπει να υπάρχει επάρκεια και ποιότητα στις υποδομές κοινωνικής προστασίας.

Τέλος, η Γ.Γ. της ΠΕΟ διαβεβαίωσε πως η Ομοσπονδία θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον διεκδικητικό αγωνιστικό της ρόλο έχοντας ενώπιών της σοβαρά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν και αφορούν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Στη συνέχεια λαμβάνοντας το λόγο ο Γ.Γ. της Διεθνούς Οργάνωσης Συνταξιούχων της ΠΣΟ, Quim Boix χαιρέτισε τις συνταξιούχες που βρέθηκαν στην εκδήλωση και τόνισε πως η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία διαχρονικά διεκδικεί τα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών. «Υπάρχει μια έντονη διάκριση στην καθημερινότητα των γυναικών, ειδικά σε ότι αφορά τις συντάξεις. Συγκεκριμένα, στην Ισπανία οι γυναίκες λαμβάνουν συντάξεις που είναι μειωμένες κατά 40% σε σχέση με τους άντρες ενώ δουλεύουν τα ίδια χρόνια. Οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις δεν τηρούν το δικαίωμα που έχουμε κερδίσει, δηλαδή να έχουμε αξιοπρεπείς συντάξεις και αυτό είναι άδικο. Όπως είπε ο Τσε Γκεβάρα, πρέπει να παλεύουμε για οποιαδήποτε αδικία υπάρχει στο κόσμο». Ο Quim Boix ανέφερε πως το δικαίωμα στην σύνταξη είναι ένα δικαίωμα που κερδήθηκε πριν από 200 χρόνια. «Ας μην ξεχνάμε ότι το 1917 ο Λένιν ήταν ο πρώτος που υπέγραψε το διάταγμα που έδινε το δικαίωμα σε σύνταξη σε όλους, ανεξαρτήτως φύλου ή χρόνια υπηρεσίας. Αυτό το δικαίωμα έχει παγκοσμιοποιηθεί χάριν στην ΠΣΟ», είπε συμπληρώνοντας πως Συνδικάτα όπως η ΠΕΟ έχουν κάνει αγώνες διεκδικώντας αξιοπρεπείς συντάξεις ενώ στην Ευρώπη καταβάλλονται προσπάθειες με την Τρόικα να κερδίσουν τα δικαιώματά τους.

Ο Γ.Γ. της Διεθνούς Ένωσης Συνταξιούχων της ΠΣΟ ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνουν αποδεκτές οι ιδιωτικοποιήσεις των συντάξεων, όπως έκανε ο Πινοσέτ την δεκαετία του ’70, κάτι που αποδείχθηκε αποτυχία.

Τέλος, ο Quim Boix ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και διαβεβαίωσε πως θα μοιραστεί την εμπειρία του στην Κύπρο με την ΕΚΥΣΥ και το Κυπριακό πρόβλημα με όλο τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ