ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ – DEV-IS, 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 15 Μαρτίου 2023 στα γραφεία της ΠΕΟ  συνάντηση  μεταξύ του Εκτελεστικού Γραφείου της ΠΕΟ και της Εκτελεστικής Γραμματείας της DEV-IS η οποία εντάσσεται στα πλαίσια των επαφών και της κοινής δράσης μεταξύ των δυο οργανώσεων.

Κατά τη διάρκεια της  συνάντησης  συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι   και έγινε ανταλλαγή απόψεων  για την  διεύρυνση της συνεργασίας. Επίσης οι δύο οργανώσεις συζήτησαν   και για την  παρούσα  κατάσταση στο Κυπριακό πρόβλημα.

Ταυτόχρονα  συναποφασίστηκε το πλαίσιο του κοινού προγράμματος δραστηριοτήτων για το 2023  με στόχο την ενίσχυση της  συμβολής του Συνδικαλιστικού Κινήματος της χώρας μας στην  την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και του διαλόγου  και της κοινής  δράσης  μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων.

Με την ευκαιρία της συνάντηση η ΠΕΟ και η DEV-IS εκφράζουν  την αλληλεγγύη τους προς τις οικογένειες των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία και προς τις οικογένειες  των θυμάτων του πολύνεκρου τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος που σημειώθηκε στην Ελλάδα.

Οι δυο οργανώσεις σημειώνουν ότι οι εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται  αντιμέτωποι με τις συνέπειες της  παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης  που διευρύνουν  τις κοινωνικές ανισότητες και την  φτώχεια, ενώ  την ίδια  ώρα  η ακρίβεια και ο πληθωρισμός   διαβρώνουν ακόμα περισσότερο το βιοτικό τους επίπεδο.   Την ίδια ώρα το κεφάλαιο και οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις εκμεταλλευόμενοι  τις συνθήκες έχουν εντείνει τις   επιθέσεις τους ενάντια στην εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό κίνημα, ενάντια στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και την συλλογική δράση.

Οι συνεχιζόμενοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι επεμβάσεις  με στόχο τον έλεγχο  των πλουτοπαραγωγικών πόρων προκαλούν τεράστιες δεινά για τους εργαζόμενους, την απώλεια χιλιάδων ζωών  και τον εξαναγκασμό  εκατομμυρίων ανθρώπων  στην προσφυγιά και την μετανάστευση.

Η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση του περιβάλλοντος στο βωμό του κέρδους οδηγεί στις κλιματικές αλλαγές και θέτει σε κίνδυνο το βιώσιμο μέλλον του πλανήτη.

Στις σημερινές διεθνείς συνθήκες της  στρατιωτικοποίησης των διεθνών σχέσεων και του παραγκωνισμού του διεθνούς δικαίου η ειρηνική επίλυση του Κυπριακού  καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική.

Η ΠΕΟ και η  DEV-IS  εκφράζουν  την  έντονη ανησυχία τους  για την στασιμότητα στην οποία βρίσκεται  το κυπριακό πρόβλημα   αφού η απουσία διαλόγου και η δημιουργία νέων τετελεσμένων οδηγούν στην οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας.

Η επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών  από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά  είναι ο μόνος δρόμος για ανακοπή των αρνητικών εξελίξεων και για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες και για μια λύση που θα επανενώνει την Κύπρο.

H προσπάθεια αντιστροφής του σημερινού επικίνδυνου και εύθραυστου status quo στην Κύπρο είναι τεράστιας σημασίας για τους εργαζόμενους που συνεχίζουν να βιώνουν τις συνέπειες από τη διαίρεση της κοινής τους πατρίδας. Η ειρηνική και  συνολική λύση του Κυπριακού θα συμβάλει  στην αποστρατιωτικοποίηση, την οικοδόμηση της ειρήνης και την ευημερία για όλους τους λαούς της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι δύο οργανώσεις επαναλαμβάνουν για ακόμη μια φορά  την  σταθερή δέσμευση τους  στην προσπάθεια για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων,  όπως αυτή διαλαμβάνεται στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.   Η συζήτηση για άλλες μορφές λύσης του Κυπριακού είναι άκρως επικίνδυνη αφού το πραγματικό δίλημμα είναι ανάμεσα στην ομοσπονδία και την διχοτόμηση.

Η μοίρα των Κυπρίων εργαζομένων  είναι κοινή και η μόνη επιλογή  είναι η ταξική συνεργασία,  η ενότητα και η αλληλεγγύη.

Με την επανένωση της χώρας μας, οι εργαζόμενοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι  θα μπορούν  να εργαστούν   σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας στα πλαίσια μιας ενωμένης οικονομίας, με ένα ενιαίο σύστημα εργασιακών σχέσεων και ενιαίων συνθηκών εργασίας για όλους.

Το πρόγραμμα κοινών δραστηριοτήτων για το 2023, το οποίο θα αναπτυχθεί και στις δύο πλευρές θα περιλαμβάνει:

  • Κοινές δράσεις με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας.
  • Συμμετοχή στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην μνήμη των Καβάζογλου και Μισιαούλη.
  • Διοργάνωση ενημερωτικών συσκέψεων εργαζομένων σε επαρχιακό και κλαδικό επίπεδο.
  • Διοργάνωση εκδηλώσεων και κοινό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
  • Γιορτασμός της 1ης Σεπτεμβρίου Παγκόσμιας ημέρας δράσης των Συνδικάτων για την ειρήνη σε συνεργασία με άλλες προοδευτικές δυνάμεις που αγωνίζονται για την ειρήνη.
  • Κοινή συμμετοχή στη Παγκόσμια Μέρα Δράσης των Εργαζομένων (3η Οκτωβρίου) που προκηρύσσει η ΠΣΟ.

Συμφωνήθηκε επίσης όπως εντατικοποιηθεί η συνεργασία ανάμεσα στις δύο οργανώσεις με στόχο την εργοδότηση Τουρκοκυπρίων στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές για κάλυψη αναγκών.

Τέλος οι δύο οργανώσεις συμφώνησαν όπως ενδυναμώσουν την κοινή δράση  και κινητοποίηση των εργαζομένων στη βάση των αξιών της εργατικής τάξης με  στόχο την υλοποίηση  του κοινού   οράματος , για μια Κύπρο ειρηνική και  επανενωμένη,  πατρίδα όλων των παιδιών της,   για  ένα καλύτερο μέλλον και μια κοινωνία της ισότητας και της δικαιοσύνης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ