ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΕΟ ΚΑΙ Τ/Κ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΠΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Κοινή διακήρυξη ΠΕΟ και Τ/κ συνδικάτων μελών της ΠΣΟ για την Πρωτομαγιά 2022

Οι εργαζόμενοι της Κύπρου τιμούμε και φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά, την παγκόσμια μέρα αγώνα και αλληλεγγύης των εργαζομένων.
Αυτή την σημαντική για την εργατική τάξη ημέρα, τιμούμε τους πρωτοπόρους ήρωες της εξέγερσης του Σικάγο που με τη θυσία τους έγιναν σύμβολο αγώνα για την παγκόσμια εργατική τάξη. Τα οράματα τους παραμένουν ζωντανά και διαχρονικά και ενώνουν τους εργαζόμενους όλου του κόσμου.


Αποτείνουμε φόρο τιμής στους πρωτοπόρους του εργατικού κινήματος του τόπου μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, οι οποίοι με σκληρούς ταξικούς αγώνες και μέσα στο πνεύμα του διεθνισμού και της ταξικής αλληλεγγύης, άνοιξαν νέους δρόμους και πέτυχαν θεμελιακές κατακτήσεις για την εργατική τάξη της Κύπρου.
Την ώρα που ο παραγόμενος πλούτος είναι τεράστιος και η τεχνολογία έχει προχωρήσει οι κοινωνικές ανισότητες γίνονται ακόμη πιο έντονες και δισεκατομμύρια συνανθρώπων μας παλεύουν να επιβιώσουν, αντιμέτωποι με την ανεργία, την ανασφάλεια και την φτώχεια ενώ οι ψηλές τιμές και η ακρίβεια επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την ζωή των εργαζομένων.
Το τελευταίο διάστημα η ανθρωπότητα παρακολουθεί με αγωνία τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία τις καταστροφές και τις απώλειες ανθρώπινων ζωών. Η κλιμάκωση των εξοπλισμών και η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών δεν αποτελούν την λύση αλλά αντίθετα περιπλέκουν την κατάσταση και θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη.

Οι κύπριοι εργαζόμενοι που εδώ και σχεδόν πενήντα βιώνουν τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους εκφράζoυν την συμπαράσταση τους στους λαούς που δοκιμάζονται από τον πόλεμο και καταδικάζουν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και απαιτούν τον άμεσο τερματισμό του πολέμου και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος.

Στις 6-7-8 Μαΐου πραγματοποιείται το 18ο συνέδριο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, ένα σημαντικό συνέδριο για την εργατική τάξη αφού πραγματοποιείται μέσα στις νέες ιδιόμορφες και δύσκολες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία και ο πόλεμος.

Οι οργανώσεις μέλη της ΠΣΟ στην Κύπρο θα συνεχίσουν να στηρίζουν την προσπάθεια για ενίσχυση της ως της διεθνούς συνδικαλιστικής δύναμης που αντιστέκεται στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, που πρωτοστατεί στους αγώνες των εργαζομένων για ειρήνη και για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Με την κοινή αυτή διακήρυξη στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν θα συμβιβαστούμε με την διχοτόμηση και επαναλαμβάνουμε την δέσμευση μας για συνέχιση του κοινού μας αγώνα για την επικράτηση της ειρήνης και για την επανένωση της πατρίδας μας.
Για δίκαιη και αμοιβαία αποδεχτή λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Για ένα κράτος αποστρατικοποιημένο και ανεξάρτητο, χωρίς προστάτες και κηδεμόνες

Οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό από το σημείο όπου έμειναν στο Κράν Μοντανά αφού η απουσία διαλόγου και η δημιουργία νέων τετελεσμένων οδηγούν στην οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας.

Με τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της χώρας μας Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε τους κοινούς μας αγώνες μέσα σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας στα πλαίσια μιας ενωμένης οικονομίας, με ένα ενιαίο σύστημα εργασιακών σχέσεων και ενιαίων συνθηκών εργασίας για όλους.

Για να υπερασπιστούμε και να επεκτείνουμε τις εργατικές και κοινωνικές κατακτήσεις που μας παρέδωσαν οι πρωτοπόροι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι συνδικαλιστές.

Ενωμένοι συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στους πολέμους για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι οργανώσεις ΠΕΟ, DEV-IS, KTOS, KTOEOS, BES, KTAMS, KOOP-SEN, DAU-SEN

Πρόγραμμα της κοινής Πρωτομαγιάτικης εκδήλωσης στη Λευκωσία:
-10:00π.μ. Συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας.
-Ομιλία από Γ.Γ. ΠΕΟ και Γ.Γ. ΑΚΕΛ.
-Πορεία με κατάληξη το γήπεδο της νεκρής ζώνης (Λήδρα Πάλλας).
-Συνάντηση και ενοποίηση με πορεία Τουρκοκυπριακών Συνδικάτων και κοινός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ