ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΣΟ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2023

Κοινή διακήρυξη συνδικάτων μελών ΠΣΟ για Πρωτομαγιά 2023

ΠΕΟ, DEV-İŞ, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS, BES, KOOP-SEN, DAÜ-SEN

Οι εργαζόμενοι της Κύπρου τιμούμε και φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά, την παγκόσμια μέρα αγώνα και αλληλεγγύης των εργαζομένων.

H 1η του Μάη είναι ένα σύμβολο στους αγώνες της εργατικής τάξης όλου του κόσμου, ημέρα τιμής για τους πρωτοπόρους ήρωες της εξέγερσης του Σικάγο που με τη θυσία τους έγιναν σύμβολο αγώνα για την παγκόσμια εργατική τάξη.

Τα οράματα τους παραμένουν ζωντανά και διαχρονικά και εμπνέουν τους εργαζόμενους όλου του κόσμου για νέους αγώνες και διεκδικήσεις.

Αυτή την συμβολική μέρα τιμούμε τους πρωτοπόρους του εργατικού κινήματος του τόπου μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους που με σκληρούς ταξικούς αγώνες και μέσα στο πνεύμα του διεθνισμού και της ταξικής αλληλεγγύης πέτυχαν θεμελιακές κατακτήσεις για την εργατική τάξη της Κύπρου.

Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση έχει διευρύνει δραματικά τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες και οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη για τους εργαζόμενους κατάσταση.

Ο αυξανόμενος πλούτος έχει συσσωρευτεί στα χέρια των λίγων, ενώ δισεκατομμύρια άνθρωποι παλεύουν να επιβιώσουν, αντιμέτωποι με την ανεργία, την ανασφάλεια και την φτώχεια. Το αυξανόμενο κόστος ζωής και η συνεχής αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την ζωή των εργαζομένων.

Η καπιταλιστική κρίση ολοένα και βαθαίνει και ο μόνος τρόπος για να διαφυλαχθούν και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της εργατικής τάξης είναι οι ταξικοί αγώνες.

Την ώρα που οι λαοί αντιδρούν και διεκδικούν , η απάντηση των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων που κυβερνούν είναι η χρήση βίας και οι επιθέσεις ενάντια στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Οι κύπριοι εργαζόμενοι που εδώ και σχεδόν πενήντα βιώνουν τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους εκφράζουν την συμπαράσταση τους στους λαούς που δοκιμάζονται από τους πολέμους και τις ξένες επεμβάσεις.

Δυστυχώς αντί να προωθούνται ενέργειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και τον σεβασμό του Διεθνές Δικαίου τα πράγματα εξωθούνται στην κλιμάκωση των εντάσεων, των εξοπλισμών και της επέκτασης του ΝΑΤΟ.

Οι εξοπλισμοί και η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών δεν αποτελούν την λύση αλλά αντίθετα θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη. Στις σημερινές συνθήκες όπου οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για επιβολή των γεωστρατηγικών συμφερόντων προκαλούν τον θάνατο και τα εκατομμύρια των προσφύγων, οι εργαζόμενοι έχουν να επιτελέσουν ουσιαστικό ρόλο στον αγώνα για την επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης.

Αυτή την συμβολική για την διεθνή εργατική τάξη μέρα, με την κοινή μας διακήρυξη στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν συμβιβαζόμαστε με την διχοτόμηση και ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και τις κοινές μας δράσεις με μοναδικό στόχο την επικράτηση της ειρήνης και την επανένωση της πατρίδας μας.

Για δίκαιη και αμοιβαία αποδεχτή λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Για ένα κράτος αποστρατικοποιημένο και ανεξάρτητο, χωρίς προστάτες και κηδεμόνες

Οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό από το σημείο όπου έμειναν στο Κράν Μοντανά αφού η μακροχρόνια στασιμότητα και η απουσία διαλόγου σε συνδυασμό με την δημιουργία νέων τετελεσμένων οδηγούν στην οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας.

Καλούμε τους δύο ηγέτες να προσέλθουν και να συνεχίσουν άμεσα τη διαδικασία των συνομιλιών από εκεί που είχαν μείνει με μοναδικό στόχο την επίλυση του κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και μακριά από σκοπιμότητες και ενέργειες που θα δημιουργήσουν εντάσεις.

Με τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της χώρας μας θα συνεχίσουμε τους κοινούς μας αγώνες μέσα σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας στα πλαίσια μιας ενωμένης οικονομίας, με ένα ενιαίο σύστημα εργασιακών σχέσεων και ενιαίων συνθηκών εργασίας για όλους και με ίση πρόσβαση σε κοινωνικά δικαιώματα.

Για να υπερασπιστούμε και να επεκτείνουμε τις εργατικές και κοινωνικές κατακτήσεις που μας παρέδωσαν οι πρωτοπόροι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι συνδικαλιστές.

Ενωμένοι συνεχίζουμε τον αγώνα μας, με αλληλεγγύη για επανένωση και κοινωνική δικαιοσύνη.

27/4/2023

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ