ΚΟΙΝΗ ΟΜΙΛΙΑ ΠΕΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗΣ

Η 1η του Σεπτέμβρη έχει καθιερωθεί από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία ως  Παγκόσμια Μέρα Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη στη μνήμη των εκατομμυρίων  θυμάτων  της ναζιστικής  θηριωδίας. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα  της χώρας μας, στο πνεύμα αυτού του καλέσματος,  έχει πλέον καθιερώσει να τιμά αυτή την μέρα με ένα μαζικό, λαϊκό δικοινοτικό συναπάντημα Ειρήνης και Επανένωσης

 

ΚΟΙΝΗ ΟΜΙΛΙΑ ΠΕΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗΣ

 

1 Σεπτεμβρίου 2016, Λήδρα Πάλας

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες

 

Η 1η του Σεπτέμβρη έχει καθιερωθεί από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία ως  Παγκόσμια Μέρα Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη στη μνήμη των εκατομμυρίων  θυμάτων  της ναζιστικής  θηριωδίας. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα  της χώρας μας, στο πνεύμα αυτού του καλέσματος,  έχει πλέον καθιερώσει να τιμά αυτή την μέρα με ένα μαζικό, λαϊκό δικοινοτικό συναπάντημα Ειρήνης και Επανένωσης

 

Εμείς οι κύπριοι, έχουμε πολλούς και σημαντικούς λόγους να αξιοποιούμε και να αναδεικνύουμε αυτή την μέρα.  Η  μοίρα, μας έχει τοποθετήσει  στην πιο  ταραγμένη και εύφλεκτη περιοχή του κόσμου. Η  χώρα μας, παραμένει θύμα των ιμπεριαλιστικών γεωπολιτικών παιχνιδιών, ντε φάκτο διχοτομημένη για δεκαετίες, με ξένα στρατεύματα και ξένες βάσεις στο έδαφος της. 

 

Είμαστε  απόψε εδώ για να διεκδικήσουμε λύση του Κυπριακού και επανένωση της χώρας και του λαού μας.  Για να καταδικάσουμε  την πολιτική των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και να απαιτήσουμε  σεβασμό της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας των κρατών.  Για να διαδηλώσουμε την αλληλεγγύη μας  με τους λαούς που αγωνίζονται για εθνική ανεξαρτησία, ειρήνη, δημοκρατία, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.

 

Αυτή την ώρα η σκέψη μας, πάει στο λαό της Παλαιστίνης που αγωνίζεται για το δικαίωμα να έχει πατρίδα και προοπτική.  Πάει στους λαούς της Συρίας, του Ιράκ, της Λιβύης, που υποφέρουν ως  αποτέλεσμα    εξωτερικών επεμβάσεων οι οποίες έχουν  ως κίνητρο την εξυπηρέτηση ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και την εκμετάλλευση των φυσικών τους  πόρων.

 

Καταδικάζουμε με όλη την δύναμη της ψυχής μας την πρόσφατη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.  Με στρατιωτικά πραξικοπήματα, δεν διασφαλίζεται η πρόοδος και η δημοκρατική προοπτική αλλά ενισχύεται ο  αυταρχισμός και ο μιλιταρισμός.

 

Τόσο ο λαός της Τουρκίας όσο και οι λαοί των χωρών της περιοχής, αυτό που επιθυμούν,  είναι μια Τουρκία σύγχρονη και ευνοούμενη, η οποία να εγγυάται στον Τουρκικό λαό όλα τα δημοκρατικά του δικαιώματα και ελευθερίες, χωρίς διακρίσεις εθνικότητας, χρώματος ή φύλου και  μακριά από εθνικούς και θρησκευτικούς φανατισμούς. 

 

Απόψε είμαστε  ξανά όλοι μαζί εδώ,  γιατί μας ενώνει το κοινό μας όραμα για το μέλλον της  κοινής μας πατρίδας και   η κοινή ταξική μας ταυτότητα.  Ως εργατικό κίνημα γνωρίζουμε  ότι καμία κατάκτηση μας, δεν μπορεί να είναι μόνιμη και σταθερή, όσο η πατρίδα μας παραμένει βίαια διχοτομημένη και  η παρουσία ξένων στρατευμάτων στον τόπο μας, συνεχίζεται  και διαιωνίζεται.   

 

Με αυτή την ευκαιρία, χαιρετίζουμε τις πρόσφατες αγωνιστικές, μαζικές κινητοποιήσεις της Τ/κ κοινότητας με εμπροσθοφυλακή την νέα γενιά, η οποία απορρίπτει τα μέτρα που στοχεύουν στην πολιτιστική και ιδεολογική χειραγώγηση της και στην  αλλοίωση της ταυτότητας της.

 

Το πνεύμα και το περιεχόμενο και αυτών των κινητοποιήσεων, είναι στην ίδια κατεύθυνση με το πνεύμα που αναδείχτηκε στους κοινούς γιορτασμούς της Πρωτομαγιάς εδώ στο χώρο της νεκρής ζώνης, το πνεύμα της μεγαλειώδους συναυλίας Λιβανελλί – Φαραντούρη, το  πνεύμα της σημερινής μας εκδήλωσης.

 

Γιατί είναι ξεκάθαρο ότι η προστασία της κυπριακής ταυτότητας και ανεξαρτησίας, η προστασία των πολιτιστικών και ιδεολογικών μας αξιών, μόνο μέσα από μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού και στα πλαίσια μιας επανανενωμένης, ειρηνικής, δημοκρατικής και ελεύθερης κοινής πατρίδας, μπορεί αποτελεσματικά να διασφαλισθεί. 

 

Είναι κοινή και έντονη η πεποίθηση μας, ότι η λύση έχει καθυστερήσει παρά πολύ.

 

Οι  δικοινοτικές συνομιλίες είναι ο μόνος δρόμος για μια έντιμη συμφωνία ανάμεσα στις δυο κοινότητες,  ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένα καλύτερο και ελπιδοφόρο μέλλον για την χώρα και το λαό μας.  Γι’αυτό και το  ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου, από θέσεις αρχής, στηρίζει ενεργητικά και έμπρακτα την διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

 

Καλούμε τους δυο ηγέτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και στηριγμένοι στα όσα μέχρι σήμερα έχουν επιτευχθεί στο τραπέζι των συνομιλιών, να εργαστούν με ειλικρίνεια και με μεγαλύτερη προσήλωση και αποφασιστικότητα, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατό. Για λύση δικοινοτικής, διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή ερμηνεύεται στα έγγραφα του ΟΗΕ, στα πλαίσια ενός επανενωμένου κράτους  με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.   Για μια Κύπρο χωρίς ξένη στρατιωτική παρουσία,  χωρίς προστάτες και κηδεμόνες, μακριά από στρατιωτικούς συνασπισμούς   γέφυρα ειρήνης και ασφάλειας για ολόκληρη την περιοχή μας.

 

 

 

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες

 

Μέσα από τη συνεργασία και τη κοινή δράση των προοδευτικών δυνάμεων στις δυο κοινότητες, δημιουργείται ανάχωμα στο σοβινισμό και ενισχύεται η  αντίσταση στο μίσος και τη μισαλλοδοξία.  Γι’αυτό και η επαναπροσέγγιση βρίσκεται στο στόχαστρο των κάθε λογής εθνικιστών και απολογητών της διχοτόμησης.

 

Σε όλους όσους αντιμάχονται αυτή την συνεργασία και αναζητούν τρόπους για να την περιορίσουν,  ένα πράγμα θα τους ξαναπούμε.  Δεν πρόκειται να μας εκφοβήσουν, ούτε να μας αποπροσανατολίσουν.  Εμείς θα συνεχίσουμε να  επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά το θρυλικό σύνθημα των μεγάλων κινητοποιήσεων της Τ/κ κοινότητας για λύση και επανένωση, που έγινε πλέον σύνθημα όλων των προοδευτικών Κυπρίων.

 

«Η Ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί»

 

Ας τραγουδήσουμε όλοι μαζί  και φέτος μαζί με τους εκλεκτούς συναγωνιστές μας καλλιτέχνες,  για την Ειρήνη και τη συναδέλφωση.  Για μια επανενωμένη, κοινή, ελεύθερη και δημοκρατική πατρίδα,.  Για τα οράματα μας,  που  δεν σταματούν εδώ αλλά πάνε  πιο μακριά, σε μια ποιοτικά καλύτερη κοινωνία με  ισότητα και κοινωνική  δικαιοσύνη, η οποία  να καταξιώνει τους ανθρώπους της εργασίας και του μόχθου και να τους τοποθετεί πάνω από τα κέρδη και τα μεγάλα συμφέροντα.

 

–         Ζήτω η ειρήνη, η συνεργασία, και η συναδέλφωση των λαών.

–         Ζήτω η αλληλεγγύη και η ενότητα των εργαζομένων

–         Ζήτω η επανενωμένη Ομόσπονδη, ελεύθερη και αποστρατικοποιημένη Κύπρος

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ