Ομιλία Σωτηρούλας Χαραλάμπους Γενικής Γραμματέας ΠΕΟ Στο 26ο Επαρχιακό Συνέδριο της ΠΕΟ Πάφου.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι

Συναδέλφισσες/φοι

Μεταφέρω στο 26ο Επαρχιακό Συνέδριο της ΠΕΟ Πάφου τον χαιρετισμό του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΟ.  Είμαστε βέβαιοι ότι εσείς οι αντιπρόσωποι των μελών της ΠΕΟ από δεκάδες χώρους εργασίας της  Επαρχίας Πάφου θα αξιοποιήσετε το συνέδριο με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της παρουσίας της ΠΕΟ ανάμεσα στους εργαζόμενους της επαρχίας  την αναβάθμιση του ρόλου και της παρέμβασης της ΠΕΟ στον αγώνα για προστασία και επέκταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το Επαρχιακό σας Συνέδριο πραγματοποιείται σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για την ανθρωπότητα. 

Κλείνει σχεδόν ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με την παγκόσμια ειρήνη να τίθεται σε κίνδυνο από τον εντεινόμενο ανταγωνισμό για τις σφαίρες οικονομικής και στρατιωτικής επιρροής. 

Δυστυχώς αντί η έμφαση να είναι σε ενέργειες που να προωθούν τον τερματισμό του πολέμου και τον σεβασμό του Διεθνές Δικαίου ολοένα και περισσότερο σπρώχνονται τα πράγματα στην κλιμάκωση των εντάσεων μέσα και από την ένταση των εξοπλισμών και της επέκτασης του ΝΑΤΟ.

Πέραν από την μεγάλη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, ο πόλεμος ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία και οι αποφάσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για κυρώσεις ενάντιων της Ρωσίας οδηγούν σε ράλι αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας και βασικών καταναλωτικών προϊόντων, σε ένα ράλι πληθωρισμού, το οποίο οι κυρίαρχες  πολιτικές  και οικονομικές δυνάμεις επιχειρούν να αντιμετωπίσουν με πολιτικές που οδηγούν σε μια νέα υποβάθμιση στην αξία της εργασίας.

Για μια ακόμη φορά προβάλλει μπροστά στους λαούς και μπροστά στον κόσμο της εργασίας και στις δυνάμεις της ειρήνης η ανάγκη να αγωνιστούμε για να πετύχουμε αλλαγή πλεύσης.

Για επικράτηση της ειρήνης, κατάργηση του ΝΑΤΟ, σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου για πολιτικές που θα σέβονται το περιβάλλον και θα τερματίζουν την καταλήστευση του πλούτου των φτωχών χωρών, για ένα πιο δίκαιο κόσμο.  Για μας τους κύπριους εργαζόμενους Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκύπριους ο αγώνας για ένα ειρηνικό δίκαιο κόσμο είναι παράλληλα ταυτισμένος με τον αγώνα μας για απαλλαγή από την κατοχή και για επανένωση του τόπου μας στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της Δ.Δ.Ο.

Γεμάτη προκλήσεις είναι αυτή η περίοδος και σε ότι αφορά τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους.  Κορυφαίο ζήτημα το θέμα της ΑΤΑ.   Όπως ήδη ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας στην χθεσινή συνάντηση η μεσολαβητική του προσπάθεια κατέληξε σε αδιέξοδο.

Αυτή η κατάληξη είναι το αποτέλεσμα της ακραίας και απαράδεκτης θέση των εργοδοτών για κατάργηση της ΑΤΑ και της άρνησης τους να διαπραγματευτούν ως όφειλαν με βάση το περιεχόμενο της μεταβατικής συμφωνίας  του 2017 για να καταλήξουμε σε  νέα συμφωνία που να αποδίδει την ΑΤΑ στη φιλοσοφία της η οποία βέβαια δεν είναι η καταβολή της μισής ΑΤΑ.

Η θέση των εργοδοτών για κατάργηση της ΑΤΑ και εξεύρεση ενός άλλου συστήματος διαμόρφωσης των μισθών δεν στοχεύει μόνο την ΑΤΑ. Είναι ξεκάθαρο ότι στόχος των εργοδοτών είναι η κατάργηση όλων εκείνων των στοιχείων που περιλαμβάνονται στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και διαμορφώνουν τους μισθούς,  της ΑΤΑ, των κλιμάκων των προσαυξήσεων.

Στην ουσία είναι ακόμα μια προσπάθεια απορρύθμισης, ακόμα μια επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Σε αντίθεση με τους εργοδότες το συνδικαλιστικό κίνημα μπήκε στο διάλογο σεβόμενο πλήρως το περιεχόμενο της μεταξύ μας συμφωνίας και δείξαμε διάθεση για εξεύρεση συμφωνίας.

Ακριβώς γιατί έτσι έχουν τα πράγματα αναμέναμε από τον Υπουργό Εργασίας να μιλήσει καθαρά χτες και όχι να καταλογίζει την ίδια απροθυμία για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης και σε μας και στου εργοδότες. 

Δυστυχώς ο Υπουργός απέφυγε να μιλήσει καθαρά και για ένα άλλο ουσιαστικό ζήτημα.  Η κυβέρνηση δεν μπορεί να θεωρεί ότι ξόφλησε έναντι των εργαζομένων με την θέση ότι η κυβέρνηση δεν είναι υπέρ της κατάργησης του θεσμού της ΑΤΑ.

Πως η κυβέρνηση, το Υπουργείο Εργασίας που προσυπογράφει την μεταβατική συμφωνία, αντιλαμβάνεται  αυτό που λέει η μεταβατική συμφωνία ότι πρέπει να καταλήξουμε σε νέα συμφωνία για να αποδίδεται η ΑΤΑ στη φιλοσοφία της;   Με το να συνεχίσουν να λαμβάνουν οι εργαζόμενοι την μισή ΑΤΑ;   Γιατί δεν παίρνει θέση μήπως γιατί καταβάθος είναι και δική της θέση να μείνουμε στο 50%, θέση που εξάλλου εκφράστηκε από τον Υπουργό Οικονομικών πριν ακόμη αρχίσει ο διάλογος.

Οι εργαζόμενοι μια μόνο επιλογή  έχουμε μπροστά μας μετά τις χθεσινές εξελίξεις. Την επιλογή του αγώνα για υπεράσπιση της ΑΤΑ,  του αγώνα για πλήρη απόδοση της ΑΤΑ και για διεύρυνση της ΑΤΑ για να καλύψει όλους τους εργαζόμενους.

Την Πέμπτη 26 του Γενάρη με την τρίωρη στάση εργασίας ενωμένο όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό, τον ημιδημόσιο και δημόσιο τομέα στέλνουμε ένα πρώτο δυνατό μήνυμα. 

Το άλλο μεγάλο ζήτημα μπροστά μας είναι η συνέχιση του αγώνα για επαναφορά μιας ελάχιστης κοινωνικής ισορροπίας για επαναρύθμιση της εργασίας, για σμίκρυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Την τελευταία 10 ετία με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση σε πλήρη συνεννόηση και σύμπλευση με το μεγάλο κεφάλαιο είχαμε μια άνευ προηγουμένου μετατόπιση εισοδημάτων.  Περίπου 10% εισόδημα έφυγε από τους εργαζόμενους και πήγε στα κέρδη.  Για κάθε χρόνο διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ οι εργαζόμενοι από το 2013-2019 έχαναν 750 εκ ευρώ ενώ για τα χρόνια 2020 – 2021 έχαναν 950 εκ ετησίως.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της στιβαρής οικονομικής  τους πολιτικής.

Μια Κύπρος για τους λίγους, μια οικονομία που στηρίχθηκε και αναπτύχθηκε με το να φτωχύνουν οι πολλοί και να πλουτίσουν οι λίγοι, που στηρίχθηκε στην επιβολή της εργασίας χωρίς ελάχιστα βασικά δικαιώματα, στην υπόσκαψη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στην προώθηση από το ίδιο το κράτος  της αγοράς υπηρεσιών, στην φτηνή εργασία, στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, στην υποβάθμιση της παρέμβασης του κράτους στην κοινωνική πολιτική στην μείωση των κοινωνικών παροχών.

Το οικονομικό θαύμα το οποίο οι δυο συνεχιστές του Αναστασιάδη θέλουν να συνεχίσουν για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους, τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας είναι ένας εφιάλτης.

Χρειαζόμαστε μια άλλη διακυβέρνηση. Διακυβέρνηση με προοδευτικό περιεχόμενο, κυβέρνηση  που να  προωθήσει μέτρα έτσι που οι βασικοί όροι των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας να εφαρμόζονται από όλους τους εργοδότες στους κλάδους που υπάρχουν συμβάσεις, να προωθήσει μέτρα έτσι που να διευρυνθεί ο θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που να καθορίσει ένα αξιοπρεπή και επαρκή κατώτατο μισθό που να περιλαμβάνει ελάχιστα βασικά δικαιώματα, όπως  ΑΤΑ, 13ο μισθό, Ταμείο Προνοίας, που θα καταργεί την αγορά υπηρεσιών.  

Να χρησιμοποιήσει τα πρόσθετα  έσοδα για να στηρίξει ουσιαστικά τον κόσμο που υποφέρει από την ακρίβεια,  να φορολογήσει τα απροσδόκητα κέρδη.  Να προωθήσει προγράμματα κοινωνικής στέγης για τα νέα ζευγάρια.  Να είναι έτοιμη να καταργήσει το πέναλτι του 12% και να προχωρήσει σε μια προοδευτική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που να στοχεύει σε επαρκείς και αξιοπρεπείς συντάξεις.

Αυτή την προοδευτική αλλαγή μπορεί να την φέρει ο Α. Μαυρογιάννης  αυτοί οι στόχοι περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του και για αυτό έχει την στήριξη της ΠΕΟ.

Συναδέλφισσες/ φοι

Στο σημερινό συνέδριο αποχαιρετούμε τον Γραμματέα του Τμηματικού Συμβουλίου και Γραμματέα της Συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ Πάφου συν. Νεόφυτο Ασσο.  Ένα συνάδελφο δοσμένο στους αγώνες των εργαζομένων , ένα συνάδελφο μαχητικό, ευθύ και ειλικρινή, με μια αλάθητη ταξική πυξίδα να τον κατευθύνει, πάντα δίπλα από τους εργαζόμενους.

Από μέρους της ΠΕΟ νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω τον συνάδελφο Ασσο για την προσφορά του.  Είμαι βέβαιη ότι θα συνεχίζει να είναι μαζί μας κομμάτι της μεγάλης αλυσίδας των ανθρώπων που αγωνίζονται για μια κοινωνία δίκαιη, απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ