ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΜΠΗ ΚΥΡΙΤΣΗ, ΓΓ ΠΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ 1Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ομιλία Πάμπη Κυρίτση
Γενικού Γραμματέα ΠΣΟ
Στην εκδήλωση της ΠΕΟ για την
1η Σεπτεμβρίου 2022

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές


Εκ μέρους των 105 και πλέον εκατομμυρίων μελών της από 133 χώρες από όλες τις γωνιές της γης, μεταφέρω στην σημερινή αντιμπεριαλιστική, αντιπολεμική κινητοποίηση ειρήνης και επανένωσης, τον θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.
Η 1η του Σεπτέμβρη, η μέρα που ξεκίνησε ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος με την επίθεση της Χιτλερικής Γερμανίας στην Πολωνία, έχει καθιερωθεί από την Ομοσπονδία μας ως παγκόσμια μέρα δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη. Μέρα μνήμης για τα εκατομμύρια των θυμάτων της Ναζιστικής και φασιστικής αγριότητας, αλλά και διαχρονικά για όλους όσους πλήρωσαν με τη ζωή τους, τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, τις εθνικιστικές ακρότητες και την καπιταλιστική βουλιμία για επέκταση και περισσότερα κέρδη για το κεφάλαιο και τα μονοπώλια.
Φέτος έχοντας υπόψιν την δραματική κλιμάκωση των κινδύνων για την παγκόσμια ειρήνη με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κλιμάκωση της έντασης στην Απω Ανατολή, οι δράσεις και κινητοποιήσεις μας αποκτούν μια ιδιαίτερη σημασία.
Σήμερα ενώνουμε όλοι μαζί την φωνή μας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις, ενάντια στον μιλιταρισμό και την στρατικοποίηση των διεθνών σχέσεων, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές πρακτικές των κυρώσεων, των αποκλεισμών και των οικονομικών πολέμων. Ζητούμε ο πόλεμος στην Ουκρανία να τερματιστεί άμεσα και να αναλάβει η διπλωματία. Απαιτούμε διάλυση του ΝΑΤΟ και όλων των στρατιωτικών συνασπισμών, πλήρη κατάργηση των πυρηνικών όπλων, σεβασμό της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας όλων των κρατών και του δικαιώματος του κάθε λαού να αποφασίζει ο ίδιος το μέλλον του και τον δρόμο της οικονομικής και κοινωνικής του ανάπτυξης.
Η προσπάθεια των Δυτικών ιμπεριαλιστών να αξιοποιήσουν την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για να εμφανιστούν σήμερα ως υπερασπιστές του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι έκδηλα υποκριτική και ούτε στο ελάχιστο δεν μπορεί να συγκαλύψει το δικό τους βρώμικο ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις.
Στην Γιουγκοσλαβία, στην Παλαιστίνη, στο Λίβανο, στην Λιβύη, στην Συρία, στο Αφγανιστάν, στην Κύπρο και σε τόσες άλλες περιοχές είναι οι δικές τους επεμβάσεις και οι δικοί τους πόλεμοι που οδήγησαν ολόκληρους λαός σε όλεθρο και δυστυχία.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία βαθαίνει ακόμα περισσότερο την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση.
Η ανεργία και ο πληθωρισμός, υποσκάπτουν ανελέητα το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Οι μισθοί όχι μόνο παραμένουν στάσιμοι αλλά με πρόσχημα την πανδημία και την κρίση, σε πολλές περιπτώσεις μειώνονται. Οι δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες δέχονται νέες επιθέσεις. Η WFTU σε αντίθεση με όσους έχουν βολευτεί με τις βαρύγδουπες διακηρύξεις αλλά στην πράξη προωθούν τον ανήθικο συμβιβασμό με το κατεστημένο, είναι ξεκάθαρη. Καλεί τους εργαζόμενους σε οργανωμένους, μαζικούς, ταξικούς αγώνες γιατί μόνο έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια άλλη πορεία η οποία να υπηρετεί τους εργαζόμενους και τους λαούς και όχι τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών κρατών και των μονοπωλίων.
Μόνο έτσι μπορούμε να αμφισβητήσουμε το σύστημα που γεννά τον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους.
Συναγωνίστριες και συναγωνιστές
Οι Κύπριοι εργαζόμενοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών μηχανορραφιών του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους. Τα έχουν βιώσει και συνεχίζουν να τα βιώνουν με τραγικό τρόπο.
Ο κοινός αγώνας των κυπρίων εργαζομένων, Ελληνοκυπριών και Τουρκοκυπρίων για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και επανένωση της Κύπρου, είναι αναπόσπαστο μέρος του αγώνα των λαών του κόσμου για παγκόσμια ειρήνη, ασφάλεια και κοινωνική δικαιοσύνη. Γι’ αυτό και η WFTU στηρίζει διαχρονικά και με συνέπεια αυτό τον αγώνα.
Απαιτούμε δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση του κυπριακού στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Για ένα κράτος, αποστρατικοποιημένο και ανεξάρτητο, χωρίς ξένους στρατούς και βάσεις και χωρίς προστάτες και κηδεμόνες.
Είμαστε περήφανοι που τα ταξικά προσανατολισμένα συνδικάτα της Κύπρου που είναι μέλη της ΠΣΟ, πρωτοστατούν και αποτελούν την μαχητική ραχοκοκαλιά αυτού του αγώνα.
Η WFTU θα συνεχίσει να στηρίζει τους αγώνες σας. Για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο σε ένα κόσμο χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, απαλλαγμένο από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
– Ζήτω ο αγώνας για ειρήνη και επανένωση της Κύπρου
– Ζήτω η αλληλεγγύη και η αδελφοσύνη των λαών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ