ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ DEV-İŞ, ΚΟΡΑΛ ΑΣΙΑΜ

Ομιλία του Προέδρου της DEV-İŞ, Κοράλ Ασιάμ
στην δικοινοτική εκδήλωση με την ευκαιρίας της 1ης Σεπτεμβρίου,
Παγκόσμιας Μέρας Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη

1η Σεπτεμβρίου 2022

Αξιότιμοι φίλοι, συνάδελφοι και αγωνιστές της ειρήνης,


Καλωσορίσατε στη συνάντηση για την ειρήνη στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη.

Στην πορεία της ιστορίας παρατηρούμε ότι δεν έχουν προβεί σε ανελέητες και βάναυσες σφαγές ακόμα και τα πιο άγρια είδη κατά των ομοειδών τους σε σύγκριση με τους ανθρώπους. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος αποτελεί το πιο βάναυσο μέρος της Ιστορίας. Ο πόλεμος αυτός, που ξεκίνησε με την εισβολή του ναζιστικού στρατού του Χίτλερ στην Πολωνία, την 1η Σεπτεμβρίου 1939, έληξε τον Μάιο του 1945, αφήνοντας πίσω του πάνω από 50 εκατομμύρια νεκρούς, 100 εκατομμύρια τραυματίες, καμένες πόλεις και ατελείωτα βάσανα για τους ανθρώπους. Να που αυτή η μέρα, η 1η Σεπτεμβρίου, που θεωρείται η μέρα που ξέσπασε ο πιο αιματηρός πόλεμος στην ιστορία της ανθρωπότητας, ανακηρύχθηκε από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) ως η Διεθνής Ημέρα Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη, με στόχο να σταματήσουν οι άνθρωποι να σκοτώνουν ο ένας τον άλλον και να προκαλούν αυτή την ατέλειωτη οδύνη.

Υπό αυτή την έννοια, έχουν επίσης μεγάλη σημασία οι ειρηνικές συναντήσεις των πονεμένων κοινοτήτων της Κύπρου μας, στην οποία οι ιμπεριαλιστές έχουν προκαλέσει τόσα δεινά, στρέφοντας τις κοινότητες εναντίον η μία της άλλης, με την τακτική του «Διαίρει και βασίλευε», που εφάρμοζαν στην πορεία της ιστορίας.

Γνωρίζουμε όλοι ότι o τερματισμός των συνομιλιών για ειρήνη και λύση στο Κρανς Μοντάνα στο παραπέντε της επίτευξης συμφωνίας και έπειτα η εμμονή και η επιβολή της λύσης δύο κρατών, που όπως ξέρουμε όλοι μας στην πραγματικότητα είναι συνώνυμα με την επιθυμία μη ύπαρξης ειρήνης.

Απόψε, ως συνιδιοκτήτες της Κύπρου, ζυμώνουμε μια νύχτα ειρήνης με τα κοινά μας τραγούδια και τον κοινό μας πολιτισμό. Σε αυτή την όμορφη βραδιά, φωνάζουμε δυνατά το μήνυμα ότι δεν δεχόμαστε τις επιβολές και ότι θέλουμε ειρήνη στην Κύπρο το συντομότερο δυνατό. Ως άνθρωποι ερωτευμένοι με την Κύπρο που λαχταρούν την ειρήνη, πρέπει να υψώσουμε ακόμη περισσότερο τη φωνή μας.

Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΑΙ Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΩΜΕΝΗ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΚΥΠΡΟΣ. Το Κοινό Κράτος είναι μια Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κύπρος, βασισμένη στην πολιτική ισότητα, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, που θα χρησιμοποιείται από κοινού από τους Κύπριους.

Στην Κύπρο μας, πια, οι μητέρες δεν πρέπει να κλαίνε, οι μπαμπάδες δεν πρέπει να πεθαίνουν, τα παιδιά δεν πρέπει να υποφέρουν και να μην μεγαλώνουν με ανησυχίες για το μέλλον. Όπως περιγράφει στο ποίημά του ο φιλειρηνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος:

Τ’ όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη.
Τ’ όνειρο της μάνας είναι η ειρήνη.
Τα λόγια της αγάπης κάτω απ’ τα δέντρα,
είναι η ειρήνη.

Ειρήνη είναι η μυρωδιά του φαγητού το βράδι,
τότε που το σταμάτημα του αυτοκίνητου στο δρόμο δεν είναι φόβος,
τότε που το χτύπημα στην πόρτα σημαίνει φίλος,
και το άνοιγμα του παράθυρου κάθε ώρα σημαίνει ουρανός
γιορτάζοντας τα μάτια μας με τις μακρινές καμπάνες των χρωμάτων του,
είναι η ειρήνη.

Ειρήνη είναι ένα ποτήρι ζεστό γάλα κ’ ένα βιβλίο μπροστά στο παιδί που ξυπνάει.
Τότε που τα στάχυα γέρνουν το ένα στ’ άλλο λέγοντας: το φως το φως, το φως,
και ξεχειλάει η στεφάνη του ορίζοντα φως
είναι η ειρήνη.

Η ειρήνη είναι τα σφιγμένα χέρια των ανθρώπων
είναι το ζεστό ψωμί στο τραπέζι του κόσμου
είναι το χαμόγελο της μάνας.

Αδέρφια μου,
μες στην ειρήνη διάπλατα ανασαίνει
όλος ο κόσμος με όλα τα όνειρά του.
Δώστε τα χέρια, αδέρφια μου,
αυτό ‘ναι η ειρήνη.

Και, φίλοι μου, είναι καιρός να πραγματοποιήσουμε το όνειρό μας για την Κύπρο μας, τα παιδιά μας και για εμάς τους ίδιους. Τώρα, ας απολαύσουμε αυτό το βράδυ, έχοντας βάλει μαζί ακόμα ένα σημαντικό λιθαράκι στο δρόμο που οδηγεί προς την ειρήνη. Σας ευχαριστώ εγκάρδια όλους για τη συμμετοχή σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ