ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η 28η Απριλίου γιορτάζεται ως η παγκόσμια «Ημέρα μνήμης των Εργατικών Ατυχημάτων και Νόσων που σχετίζονται με την Εργασία». Αυτή η ημέρα έχει ως στόχο να τιμήσει τους εργαζόμενους που έχασαν τη ζωή τους η τραυματίστηκαν στο χώρο εργασίας τους, καθώς και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την σημασία της ασφάλειας και υγείας στην εργασία.

Κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας διοργανώνονται εκδηλώσεις, δράσεις και τελετές για να τιμήσουν τις θυματικές εργασιακές ατυχηματικές περιστάσεις και να διεκδικήσουν βελτιώσεις στις συνθήκες εργασίας προκειμένου να προστατεύσουν τους εργαζόμενους από τραυματισμούς και νόσους που σχετίζονται με την εργασία.

Η προώθηση πολιτικών ασφάλειας και υγείας στον χώρο εργασίας είναι ζωτικής σημασίας για την διασφάλιση της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων.

Ο τομέας της ασφάλειας και υγείας στην εργασία αντιμετωπίζει διάφορες τρέχουσες τάσεις και προκλήσεις λόγω της συνεχούς εξέλιξης του και των νέων προκλήσεων που εμφανίζονται. Μερικές από τις τρέχουσες τάσεις και προκλήσεις στον τομέα αυτόν περιλαμβάνουν ψυχοκοινωνικούς παραμέτρους (κούραση και στρες, αγχώδης διαταραχή, διαχείριση του χρόνου και της εργασιακής φόρτισης), την ψηφιακή ασφάλεια και επιδημιολογικές προκλήσεις.

Φυσικά δυστυχώς δεν καταφέραμε να εξαλείψουμε, ούτε να περιορίσουμε και τους καθημερινούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας. Παρά τις εξαγγελίες και τους στόχους που τίθενται για μείωση των εργατικών ατυχημάτων, οι αριθμοί μας φέρνουν μπροστά στην πικρή πραγματικότητα ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στην Κύπρο του 21ου αιώνα τραυματίζονται στον χώρο εργασίας τους και το πιο τραγικό ότι γύρω στους 12 εργαζόμενους χάνουν την ζωή τους για το μεροκάματο.

Δεν είναι αρκετό και ούτε αποτελεί κάλυψη έναντι της ευθύνης των εργοδοτών να διασφαλίζουν ότι οι εργοδοτούμενοι τους εργάζονται σε συνθήκες ασφάλειας , τα ευχολόγια που διατυπώνουν μετά από ένα εργατικό ατύχημα. Τα ερωτήματα είναι πολύ συγκεκριμένα. Έχουν την πρόθεση να επενδύσουν σε μέτρα και μέσα ασφάλειας; αναλαμβάνουν την υποχρέωση τους για εκτίμηση κινδύνου, για ασφαλή μηχανήματα, για ουσιαστική λειτουργία και ρόλο στις επιτροπές ασφάλειας και υγείας;

Εισηγήσεις που καταθέσαμε, όπως γίνει υποχρεωτικό για τους εργοδότες να καταρτίζουν τους νεοεισερχομένους εργαζόμενους σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας, να υπάρχει σε τακτή βάση υποχρεωτική κατάρτιση για εργαζόμενους σε τομείς που είναι επιρρεπείς σε εργατικά ατυχήματα, εισαγωγή του Safe-Pass στον κλάδο των κατασκευών, δυστυχώς δεν προχωρούν.

Καθοριστικός είναι και ο ρόλος του Υπουργείου Εργασίας και ειδικότερα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στην ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας για την Ασφάλεια και Υγεία.

Η ΠΕΟ καλεί τους εργαζόμενους να μην κάνουν εκπτώσεις στα μέτρα πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων, αντίθετα να είναι διεκδικητικοί και μαχητικοί για το αναφαίρετο τους δικαίωμα να επιστέφουν από την εργασία τους Υγιείς και Αρτιμελής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΤΑ

Εκδήλωση της ΠΕΟ στο Πελέντρι, με δεντροφύτευση 80 δέντρων, όσα και τα χρόνια που πέρασαν από την σημαντική κατάκτηση της ΑΤΑ! Το είπαμε και...