ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ

Πρόκληση για το λαό η κατάργηση της επιχορήγησης στα καύσιμα και στο ρεύμα

Η σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για άμεση κατάργηση της επιχορήγησης στα καύσιμα και τη συνέχιση της επιδότησης του φόρου κατανάλωσης στο ρεύμα μόνο για πολύ μικρό ποσοστό των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, αποτελούν πρόκληση για το λαό.

Σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός παραμένει στα ύψη, η ακρίβεια συνεχίζει να καλπάζει, τα επιτόκια αυξάνονται συνεχώς, τα εισοδήματα των εργαζομένων, ιδιαίτερα των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, των συνταξιούχων και των ευάλωτων ομάδων συνεχίζουν να διαβρώνονται, η κυβέρνηση αποφάσισε να τερματίσει ακόμα και αυτά τα ελάχιστα, μεμονωμένα και επιδερμικά μέτρα που είχαν ληφθεί.

Προκαλεί απορία το σκεπτικό της απόφασης αφού, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών «σταθμίστηκαν όλα τα δεδομένα και ειδικά η μεγάλη μείωση στα καύσιμα». Πέραν της μικρής μείωσης στα καύσιμα, ποια είναι τα άλλα δεδομένα που στάθμισε η κυβέρνηση για να λάβει την απόφαση και γιατί δεν τα ανέφερε ο Υπουργός;

Προκαλεί επίσης απορία και η χρονική περίοδος που λήφθηκε αυτή η απόφαση καθότι μπήκαμε στο καλοκαίρι, με πολύ ψηλές θερμοκρασίες, και η αυξημένη κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος είναι αναγκαία για όλους.

Η ΠΕΟ επαναλαμβάνει για ακόμα μια φορά ότι αποτελεί αδήριτη κοινωνική ανάγκη, η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων  στήριξης των χαμηλο-μεσαίων νοικοκυριών, των συνταξιούχων και γενικά του λαού,  απέναντι στο συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας και στο αυξημένο κόστος δανεισμού, η φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών και η εφαρμογή ολοκληρωμένων πολιτικών σε μείζονα ζητήματα όπως είναι το στεγαστικό και οι πολιτικές στήριξης της οικογένειας.

Αδήριτη ανάγκη είναι επίσης η επέκταση της ΑΤΑ για όλους τους εργαζόμενους όπως και η πλήρης απόδοση της με στόχο τουλάχιστον να αποκαθίσταται η αγοραστική αξία των μισθών. Αναμένουμε άμεσα τον Υπουργό Εργασίας να ξεκινήσει τον διάλογο για απόδοση της ΑΤΑ με βάση την φιλοσοφία της στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας όπως και την έναρξη διαλόγου για επέκταση της κάλυψης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μέσω των οποίων θα υπάρξει και επέκταση του θεσμού της ΑΤΑ για όλους τους εργαζόμενους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ