ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΕΟ

Μήνυμα ΠΕΟ προς τους εργαζόμενους για την Πρωτομαγιά 2022


Με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς η ΠΕΟ απευθύνει αγωνιστικό μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης όλων των εργαζομένων κυπρίων και μεταναστών. 136 χρόνια μετά, τα μηνύματα της 1ης του Μάη του 1886 παραμένουν φωτεινά και επίκαιρα. Μηνύματα που ενώνουν τους εργαζομένους ανεξάρτητα από χρώμα και εθνική καταγωγή, που γίνονται μια σφικτή γροθιά που αγωνίζεται ενάντια στην εκμετάλλευση, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ενάντια στον φασισμό και την ξενοφοβία, για εργασία με αξιοπρέπεια και δικαιώματα για όλους, για κοινωνική δικαιοσύνη.


Αυτά είναι και τα μηνύματα του 18ου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας – ΠΣΟ που θα διεξαχθεί λίγες μέρες μετά την Πρωτομαγιά στις 6 και 7 και 8 Μαΐου στη Ρώμη.
Μηνύματα ταξικής αλληλεγγύης και αγώνα για ένα κόσμο πραγματικά δίκαιο και ειρηνικό.
Η ΠΕΟ ενώνει και την δική της φωνή με τις δυνάμεις της ειρήνης. Απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό του πολέμου και την αναζήτηση λύσεων με ειρηνικά μέσα.
Κάθε φορά που διεξάγεται ένας πόλεμος εκείνοι που είναι οι πραγματικά χαμένοι είναι οι λαοί. Αυτό είναι κάτι που το ξέρουμε καλά οι εργαζόμενοι, ο λαός της Κύπρου, ελληνοκύπριοι, τουρκοκύπριοι, αρμένιοι, μαρωνίτες και λατίνοι, που εδώ και 48 χρόνια βιώνουμε τον βίαιο διαχωρισμό του τόπου και του λαού μας.
Συνεχίζουμε τον αγώνα για λύση και επανένωση. Απαιτούμε ανάληψη πρωτοβουλιών που να οδηγούν στην επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που έμειναν στον Γκραν Μοντανά.
Για περισσότερα από δυο χρόνια οι εργαζόμενοι, η κοινωνία ολόκληρη βιώνει την πανδημία του κορονοϊού. Η ΠΕΟ όλο αυτό το διάστημα στοχευμένα με συγκεκριμένες παρεμβάσεις αγωνίστηκε έτσι που να στηριχθούν οι εργαζόμενοι, να προστατευτεί η υγεία και η εργασία.
Τα τελευταία χρόνια με τις οικονομικές και πολιτικές που εφαρμόστηκαν, την απορρύθμιση της εργασίας, την συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες διευρύνθηκαν κα οξύνθηκαν. Τα εισοδήματα από κέρδη αυξήθηκαν σε βάρος των εισοδημάτων των εργαζομένων.
Στις ήδη δύσκολες καταστάσεις των εργαζομένων, των νέων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού προστίθενται καινούργιες δυσκολίες λόγω της ακρίβειας.
Χρειάζονται μέτρα και παρεμβάσεις που να στηρίζουν τους ευάλωτους και αδύνατους και να θέτουν φραγμό στα φαινόμενα της φτηνής χωρίς δικαιώματα εργασίας.
Απαιτούμε άμεσα και στοχευμένα μέτρα κατά της ακρίβειας όπως:
-Μείωση του ΦΠΑ και της διπλής φορολογίας στα καύσιμα.
-Μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα είδη πρώτης ανάγκης.
-Επιβολή πλαφόν στα είδη πρώτης ανάγκης.
-Ένταξη όλων των χαμηλοσυνταξιούχων στην ειδική διατίμηση του ηλεκτρικού ρεύματος.
-Αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων.
-Αυστηρούς ελέγχους για πάταξη της αισχροκέρδειας.
Η ΠΕΟ διεκδικεί παράλληλα από το κράτος μέτρα προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και συγκεκριμένα:
-Εισαγωγή θεσμικών ρυθμίσεων έτσι που οι βασικοί όροι των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων να καθίστανται υποχρεωτικοί για τις επιχειρήσεις και κατώτατο μισθό και βασικά δικαιώματα για όσους εργαζόμενους δεν καλύπτονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
-Τερματισμό της απαράδεκτης πολιτικής της αγοράς υπηρεσιών και αντιμετώπιση της χρησιμοποίησης των λεγόμενων «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης ως μέσο εκμετάλλευσης και απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.
-Πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ και καθολική εφαρμογή της.
-Εκσυγχρονισμό της στρατηγικής απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες με εισαγωγή αποτελεσματικών ρυθμίσεων που θα αποτρέπουν τη χρησιμοποίηση των εργαζομένων από τρίτες χώρες ως φτηνή εργασία.
-Τήρηση των νομοθεσιών από τους εργοδότες στα ζητήματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία καθώς και πιο πολλούς και ενδελεχείς ελέγχους από την επιθεώρηση του Υπουργείου Εργασίας όπως και για τη λειτουργία των Επιτροπών Ασφάλειας στις επιχειρήσεις, ώστε να μειωθούν τα εργατικά ατυχήματα.
Ο αγώνας που δίνουμε τα τελευταία χρόνια για επαναρύθμιση της εργασίας φέρνει αποτελέσματα. Πετύχαμε την εισαγωγή ρυθμίσεων που καθιστούν υποχρεωτικούς για όλους τους εργοδότες βασικούς όρους των συμβάσεων στα ξενοδοχεία και στην οικοδομική βιομηχανία. Ανοίξαμε την συζήτηση για εισαγωγή κατώτατου μισθού για όσους εργαζόμενους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις και τώρα βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο αυτής της συζήτησης.
Η εισαγωγή κατώτατου μισθού πρέπει να γίνει με τρόπο που να στηρίζονται και να ενισχύονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι εκεί και όπου υπάρχουν συμφωνημένοι κατώτατοι μισθοί στις συλλογικές συμβάσεις αυτοί υπερισχύουν και αυτοί είναι οι κατώτατοι μισθοί για τους δοσμένους κλάδους. Πρέπει να γίνει με τρόπο που να διασφαλίζεται ότι κάθε εργαζόμενος στη Κύπρο έχει κατοχυρωμένο ωριαίο μισθό και ωράριο, βασικά ωφελήματα όπως ΑΤΑ, υπερωριακή αποζημίωση, 13ο μισθό.

Πρέπει να διαμορφωθεί σε ύψος που να διασφαλίζει την επάρκεια στην κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, το κόστος διαβίωσης και την διάβρωση που δέχτηκε το υφιστάμενο κατώτατος μισθός ο οποίος παραμένει στάσιμος από το 2012.

Διεκδικούμε διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής. Με προγράμματα κοινωνικής στέγης, με βελτίωση των οικογενειακών επιδομάτων, με εισαγωγή μέτρων στήριξης της εργαζόμενης οικογένειας, την κάλυψη με ειδικό επίδομα της γονικής άδειας.
Επιβάλλεται η κατάργηση του ισοπεδωτικού πέναλτι του 12% στις συντάξεις για όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στα 63 τους χρόνια και ο προοδευτικός εκσυγχρονισμός του συνταξιοδοτικού συστήματος με τρόπο που να διασφαλίζεται επαρκές αξιοπρεπές εισόδημα σε όλους μετά την συνταξιοδότηση.
Διεκδικούμε βελτιώσεις στο ΓΕΣΥ με στόχο ακόμα περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες υγείας.
Η ΠΕΟ θα σταθεί ανάχωμα τις επιθέσεις ενάντια στο ΓΕΣΥ. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα σε ισότιμο καθολικά προσβάσιμο σύστημα υγείας με ένα δυνατό δημόσιο τομέα υγείας.
Πολλά μπορούν να γίνουν με στόχο να στηριχθούν οι αδύνατοι και να σμικρυνθούν οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Εκείνο που χρειάζεται είναι να υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση και ευαισθησία, να υπάρχει κυβέρνηση που να είναι συντεταγμένη με τους πολλούς και όχι κυβέρνηση που η έγνοια της να είναι να πλουτίζουν οι λίγοι και εκλεκτοί σε βάρος της κοινωνίας.
Ο τόπος μας χρειάζεται μια νέα πνοή. Μια προοδευτική πνοή που θα ξαναδώσει αξιοπρέπεια στη χώρα, θα αντιστρέψει την ολέθρια πορεία στο κυπριακό, θα αναστηλώσει το κράτος δικαίου, θα βάζει φρένο στην απορρύθμιση της εργασίας και να αναστηλώνει το κοινωνικό κράτος.
Καλούμε τους εργαζόμενους να πυκνώσουν τις γραμμές της ΠΕΟ, του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος του τόπου μας και να δώσουν μαχητικά το παρών τους στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις της ΠΕΟ σε όλες τις πόλεις.
Συνεχίζουμε, με την πίστη και αυτοπεποίθηση που μας δημιουργεί η ενωμένη δύναμη της τάξης μας, με την αισιοδοξία ότι με τους αγώνες μας μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, μπορούμε να κτίσουμε μια ενωμένη ειρηνική κοινή πατρίδα, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο δίκαιο κόσμο για τον κόσμο της εργασίας.
Εργαζόμενοι ενωμένοι
Ενάντια στους πολέμους για ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη
Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Υπόμνημα 13 οργανώσεων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με εισηγήσεις με...

9 Οκτωβρίου 2024 Εξοχότατο Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας κύριο Νίκο Χριστοδουλίδη Λευκωσία Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε 👉 Το πρόβλημα της ακρίβειας και η ανάγκη μέτρων για στήριξη της κοινωνίας 👉 Στις 2 Οκτωβρίου...