ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΕΟ

Η ΠΕΟ, με την ευκαιρία του ερχομού της νέας χρονιάς του 2017, απευθύνει θερμό, αγωνιστικό, συναδελφικό χαιρετισμό σε όλους τους εργαζόμενους, Κύπριους και μετανάστες. Στα πλαίσια  της  διεθνιστικής αλληλεγγύης  ενώνει τις δυνάμεις της με τους αγώνες των εργαζομένων σε όλο τον  κόσμο για ειρήνη, δημοκρατία,  για εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα.  Ιδιαίτερα με τον γειτονικό λαό της Συρίας, ο οποίος σπαράσσεται από τις επιπτώσεις του αιματηρού εμφύλιου πολέμου στον οποίο οδήγησαν έξωθεν επεμβάσεις και  ιμπεριαλιστικές πολιτικές.

 

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΕΟ

Η ΠΕΟ, με την ευκαιρία του ερχομού της νέας χρονιάς του 2017, απευθύνει θερμό, αγωνιστικό, συναδελφικό χαιρετισμό σε όλους τους εργαζόμενους, Κύπριους και μετανάστες. Στα πλαίσια  της  διεθνιστικής αλληλεγγύης  ενώνει τις δυνάμεις της με τους αγώνες των εργαζομένων σε όλο τον  κόσμο για ειρήνη, δημοκρατία,  για εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα.  Ιδιαίτερα με τον γειτονικό λαό της Συρίας, ο οποίος σπαράσσεται από τις επιπτώσεις του αιματηρού εμφύλιου πολέμου στον οποίο οδήγησαν έξωθεν επεμβάσεις και  ιμπεριαλιστικές πολιτικές.

 

Θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό απευθύνουμε στους Τ/κ συμπατριώτες μας. Προσδοκία μας είναι το 2017 να φέρει την επανένωση του τόπου και του λαού μας. Για την ΠΕΟ ο αγώνας για λύση του κυπριακού παραμένει ύψιστη προτεραιότητα. Στηρίζουμε τις διαπραγματεύσεις οι οποίες βρίσκονται σήμερα σε ένα κρίσιμο σημείο. Διεκδικούμε λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας η οποία να απελευθερώνει την Κύπρο, να την απαλλάσσει από τα κατοχικά στρατεύματα και να επανενώνει τη χώρα, το λαό και τους θεσμούς.

 

Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προσηλωμένα, μαζί με τις προοδευτικές τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις για ένα ειρηνικό και ασφαλισμένο μέλλον για ολόκληρο τον κυπριακό λαό.

 

Στο χρόνο που μας φεύγει, παρά την τυπική έξοδο από το Μνημόνιο  συνεχίστηκε η βίαιη νεοφιλελεύθερη «αναδιάρθρωση» της κυπριακής οικονομίας και οι πολιτικές λιτότητας της Κυβέρνησης.  Το θετικό πρόσημο στο ρυθμό ανάπτυξης  μετά την μεγάλη ύφεση και την κατρακύλα που ακολούθησαν της υπογραφής του Μνημονίου και του κουρέματος το 2013, δεν στηρίχτηκε σε μια προοδευτική παραγωγική ανασυγκρότηση της κυπριακής οικονομίας, αλλά κατά κύριο λόγο, στηρίχτηκε στην υποχώρηση των μισθών, τη διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας και τη συρρίκνωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. 

 

Μέσα σε αυτές της συνθήκες, η ΠΕΟ από πέρσι το Δεκέμβρη σε Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο, έχει χαράξει πολιτική δυναμικής αντεπίθεσης με στόχο τη σταδιακή επαναφορά των όρων απασχόλησης που έχουν  διαφοροποιηθεί προς τα κάτω το Μάρτη του 2013 και τη προώθηση μέτρων για την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και προστασία της απασχόλησης.

 

Η  πολιτική αυτή, παρά τις δυσκολίες και τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων που δημιουργεί ο φόβος και η ανασφάλεια των εργαζομένων, υλοποιείται σταθερά.    Ως αποτέλεσμα των αγώνων του συνδικαλιστικού κινήματος,  σε πάνω από το 60% των συλλογικών συμβάσεων έχει ξεκινήσει η σταδιακή επαναφορά όλων των δικαιωμάτων που είχαν συρρικνωθεί, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η συζήτηση για νομοθετική στήριξη της  εφαρμογής από όλους τους εργοδότες  των δικαιωμάτων που περιλαμβάνονται στις μεγάλες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις,  έχει ξεκινήσει ο διάλογος για τον τρόπο επανεκκίνησης της ΑΤΑ, ενώ με την ενεργητική και αποφασιστική του στάση κατάφερε να εμποδίσει την ιδιωτικοποίηση στους μεγάλους οργανισμούς κοινής ωφελείας, όπως η ΑΗΚ και η CYTA.

 

Το 2017 θα είναι χρονιά συνέχισης και περαιτέρω έντασης αυτής  της πολιτικής. Στόχος η ολοκλήρωση της επαναφοράς των μισθών και όρων απασχόλησης στα προ της κρίσης επίπεδα,  ενώ εκεί όπου τα δεδομένα το επιτρέπουν, θα διεκδικηθούν  και αυξήσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους χαμηλά αμοιβόμενους και στους μισθούς πρόσληψης.

 

Ιδιαίτερη σημασία θα δώσει η ΠΕΟ στον καθορισμό από την πολιτεία ελάχιστων  όρων απασχόλησης για όσους είναι συνδικαλιστικά απροστάτευτοι. Όπως επίσης και στην στήριξη και προστασία θεσμών οι οποίοι συμβάλλουν στην κοινωνική ασφάλεια και  την αξιοπρεπή εργασία όπως τα ταμεία προνοίας και ταμεία ευημερίας.

 

Το 2017 αναμένεται να είναι κρίσιμη χρονιά και για το θεσμό της ΑΤΑ, ο οποίος διαχρονικά βρίσκεται στο στόχαστρο. Στο διάλογο που έχει ξεκινήσει για ρύθμιση του τρόπου επανεκκίνησης του θεσμού, η ΠΕΟ θα επιμείνει στα θέματα αρχής, ώστε η ΑΤΑ να διατηρηθεί και να συνεχίσει να παίζει το ρόλο της,  προστατεύοντας τους μισθούς από τη διάβρωση λόγω πληθωρισμού.

 

Όσον αφορά τα θέματα κοινωνικής πολιτικής, θα ενταθεί ο  αγώνας για αποκατάσταση των περικοπών που έγιναν στο κοινωνικό κράτος, ιδιαίτερα στους συνταξιούχους και τις ευάλωτες ομάδες, καθώς και για την  εφαρμογή του ΓΕΣΥ στην φιλοσοφία που είχε συμφωνηθεί το  2001.  Θα συνεχιστεί επίσης ο αγώνας για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και  για αλλαγές στο φορολογικό σύστημα που να οδηγούν  σε δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

 

Η ΠΕΟ διαβεβαιώνει ότι, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες των τελευταίων χρόνων, συνεχίζει να αποτελεί δύναμη διεκδίκησης, αγώνα και συλλογικής προσπάθειας και εν όψει του 2017 στέλνει σε όλους τους εργαζόμενους μήνυμα συσπείρωσης και αγωνιστικής εγρήγορσης. Στις σημερινές συνθήκες αναδεικνύεται πιο καθαρά η αξία και σημασία της συνδικαλιστικής οργάνωσης ως η μόνη αξιόπιστη ασπίδα προστασίας για τα δικαιώματα τους.  

 

 

Καλούμε τα μέλη της ΠΕΟ και ευρύτερα όλους τους εργαζόμενους, ενωμένοι να συνεχίσουμε τη μάχη για επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων, για τερματισμό των πολιτικών λιτότητας, για ευημερία και ανάπτυξη που θα κατανέμεται δίκαια και ισοζυγισμένα.

 

Καλούμε επίσης όλους τους εργαζόμενους της Κύπρου να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα για την επανένωση του τόπου και του λαού μας.

 

30 Δεκεμβρίου 2016

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ