Τα προβλήματα των συνταξιούχων στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής

Για ακόμη μια φορά συζητήθηκαν στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής τα σοβαρά προβλήματα των ατόμων της τρίτης ηλικίας και που αφορούν το Υφυπουργείο Πρόνοιας.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 14 Μαΐου στην Επιτροπή κλήθηκε η Υφυπουργός Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου για να ενημερώσει τόσο τους Βουλευτές όσο και τις Οργανώσεις των συνταξιούχων για την πορεία επίλυσης των προβλημάτων των συνταξιούχων, με βάση και την σχετική έκθεση της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας της Βουλής των Γερόντων.

Η Υφυπουργός αναφέρθηκε στην ετοιμασία της Εθνικής Στρατηγικής και του Εθνικού Σχεδίου δράσης για τους ηλικιωμένους, θέμα που θα συζητηθεί και στον Φορέα για τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Επίσης δεσμεύτηκε ότι τον ερχόμενο μήνα θα ανακοινώσει Σχέδιο Επιδότησης Φροντίδας Ηλικιωμένων στις στέγες ευγηρίας με βάση κριτήρια που θα καθοριστούν. Σε ότι αφορά τη λειτουργία του κόκκινου κουμπιού, είπε πως συζητείται σε υποεπιτροπή και ακόμη βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας, ενώ αποφασίστηκε από το 2019.

Στη συνεδρία παρευρέθηκε ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης, ο οποίος επεσήμανε τη σημαντική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων εξαιτίας της συνεχιζόμενης ακρίβειας και επέκρινε την κυβέρνηση η οποία στα τρία πακέτα μέτρων που εξήγγειλε απουσιάζουν μέτρα στήριξης προς τους συνταξιούχους. Σε ότι αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους ενώ είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση ότι θα λαμβάνουν 100 ευρώ για τρεις μήνες, εντούτοις θα λάβουν μόνο 50 ευρώ για τρεις μήνες.

Τόνισε επίσης την ανάγκη αύξησης του ορίου της φτώχειας, το οποίο παραμένει στα ίδια επίπεδα από το 2012, καθώς και του επιδόματος για τους λήπτες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος αλλά και του επιδόματος ενοικίου.

Ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ απαίτησε ακόμη βελτίωση των κριτηρίων για το Πασχαλινό επίδομα και το επίδομα Μάνας και αύξηση του ποσού των επιδομάτων. Έθεσε επίσης ξανά το θέμα της ανάγκης εξέτασης των αιτήσεων των χαμηλοσυνταξιούχων έγκαιρα, ιδιαίτερα των ατόμων που ζητούν φροντίδα και αύξηση των τροφείων για παραμονή ηλικιωμένων στις στέγες ηλικιωμένων, τη δωρεάν μεταφορά των συνταξιούχων με τα λεωφορεία, την επαναφορά της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος και κατάργηση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς και την ένταξή τους στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού ώστε να έχουν έκπτωση 20% στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Τέλος, ζήτησε τη στήριξη εκ μέρους του κράτους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία των προγραμμάτων τους για τη φροντίδα ηλικιωμένων και παιδιών.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής Αντρέας Καυκαλιάς, τόνισε πως η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις σχετικά με τους συνταξιούχους με στόχο την επίλυση των προβλημάτων τους.

Αξίζει να αναφερθεί πως στην Επιτροπή συζητήθηκε και το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι εξαιτίας της ασυδοσίας των ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες υπερχρεώνουν τους συνταξιούχους για τα ασφάλιστρα των οχημάτων τους καθώς επίσης και η απαράδεκτη συμπεριφορά των τραπεζών σε ότι αφορά τις υπερχρεώσεις που επιβάλλουν στους συνταξιούχους για να τους εξυπηρετήσουν, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ότι δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και «τιμωρώντας» τους με αυτό τον τρόπο.

Η Επιτροπή Εργασίας και οι Οργανώσεις των συνταξιούχων κάλεσαν την κυβέρνηση και ειδικά τους αρμόδιους να ασκήσουν την επιρροή τους προς τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις τράπεζες για να μην δημιουργούνται αυτά τα σοβαρά προβλήματα στους συνταξιούχους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ