ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΑΥ-ΓΕΣΥ

Τα προβλήματα των συνταξιούχων στον τομέα της υγείας συζητήθηκαν με τον Υπουργό και τον ΟΑΥ- ΓΕΣΥ

Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα είχαν την Παρασκευή 8 Ιουλίου Οργανώσεις των συνταξιούχων, της Βουλής των Γερόντων και του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού. Η συνάντηση έγινε ύστερα από δέσμευση του Υπουργού προς την ΕΚΥΣΥ μετά την μεταξύ τους συνάντηση στις 7 Απριλίου όπου συζητήθηκαν τα ίδια προβλήματα.


Στη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΟΑΥ με επικεφαλής τον Γ.Δ. Άθω Τσινωντίδη, η ΕΚΥΣΥ και η Βουλή των Γερόντων έθεσαν τα προβλήματα που παρουσιάζονται μετά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ ιδιαίτερα εξαιτίας του κόστους που παρατηρείται για την αγορά φαρμάκων που δεν καλύπτονται καθόλου από το ΓΕΣΥ.
Συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε υπόμνημα της Επιτροπής Υγείας της Βουλής των Γερόντων καθώς και αυτά που έθεσε η ΕΚΥΣΥ με υπομνήματά της προς τον Υπουργό Υγείας και τον ΟΑΥ
. Η συνάντηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα όπου ανταλλάγηκαν απόψεις για πιθανούς τρόπους επίλυσης των προβλημάτων και ακούστηκαν εισηγήσεις των εκπροσώπων των συνταξιούχων, αρκετές από τις οποίες αναμένεται να ληφθούν υπόψη από τους αρμόδιους για επίλυσή τους.
Σημαντική θετική εξέλιξη είναι το ότι, μετά από πάρα πολλά διαβήματα που έκανε η ΕΚΥΣΥ οι εκπρόσωποι του ΟΑΥ ενημέρωσαν πως έχει επιλυθεί το πρόβλημα που παρουσιαζόταν για νέους ασθενείς που δεν ήταν δικαιούχοι συγκεκριμένων φαρμάκων και αναγκάζονταν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά, ενώ οι παλιοί ασθενείς τα προμηθεύονταν μέσω του ΓΕΣΥ. Για παράδειγμα, σε ότι αφορά τα αντιπηκτικά χάπια που είναι αναγκαία για τους καρδιοπαθείς όπως τα Xarelto και τα Jardiance και άλλα συγκεκριμένα για τους διαβητικούς κ.α. έχουν βελτιωθεί τα κριτήρια-πρωτόκολλα και καλύπτονται από το ΓΕΣΥ και για νέους ασθενείς, χωρίς να αναγκάζονται να πληρώνουν πέραν των 80 ευρώ για να τα προμηθευτούν, ποσό εξαιρετικά υψηλό για τους συνταξιούχους, κυρίως.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την ΕΚΥΣΥ για το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι συγκρίνοντας το κόστος που είχαν προηγουμένως ως κάτοχοι της δωρεάν κάρτας νοσηλείας σε ότι αφορά τα φάρμακα, τώρα με το ΓΕΣΥ η πλειοψηφία πληρώνει περισσότερα. Επίσης αρκετά φάρμακα που είναι απαραίτητα για τους ηλικιωμένους δεν καλύπτονται όπως αντιγριπικά, σιρόπι βήχα, παυσίπονα, φαρμακευτικές κρέμες, βιταμίνες οι οποίες είναι αναγκαίες, ενέσεις ή και χάπια οστεοπόρωσης κτλ. Ταυτόχρονα αρκετά φάρμακα που έπαιρναν οι συνταξιούχοι για χρόνια από τα κρατικά φαρμακεία, τώρα αυτά είναι εκτός ΓΕΣΥ και υποχρεώνονται να τα αγοράζουν από τα ιδιωτικά φαρμακεία στη κανονική τους τιμή. Για το πρόβλημα με το κόστος των φαρμάκων δεν υπάρχει μέχρι σήμερα πρόοδος και ως εκ τούτου η ΕΚΥΣΥ επιμένει ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος επίλυσής του .
Στην συνάντηση τέθηκε επίσης αίτημα της Βουλής των Γερόντων που ήταν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις ασθενών. Όπως αναφέρθηκε λήφθηκε απόφαση να λειτουργούν στα νοσοκομεία χειρουργεία και τα απογεύματα. Επίσης θα πρέπει να γίνει προσπάθεια και μέσω των ιδιωτικών νοσοκομείων που είναι ενταγμένα στο ΓΕΣΥ να ξεπεραστούν τα προβλήματα αυτά, όπως επίσης και για σύντομο καθορισμό επισκέψεων σε ειδικούς γιατρούς .
Τέθηκε ακόμη η ανάγκη ένταξης στο ΓΕΣΥ και των ποδολόγων καθώς και η βελτίωση της διαδικασίας και αύξηση της επιχορήγησης των ακουστικών βαρυκοΐας . Δόθηκαν υποσχέσεις πως για τους ποδολόγους θα εφαρμοστούν διαδικασίες και πρωτόκολλά για
κάποιες θεραπείες για να μπορεί να ικανοποιηθεί το αίτημα.
Άλλα προβλήματα τα οποία τέθηκαν κατά την διάρκεια της συνάντησης είναι η ανάγκη δημιουργίας κέντρων αποκατάστασης , η κατ’ οίκον νοσηλεία , εμβόλια για την γρίπη κ.α.
Τέλος, η ΕΚΥΣΥ έθεσε και το θέμα της βελτίωσης των πρωτοκόλλων που έχουν σχέση με μαστογραφίες, τεστ οστεοπόρωσης και τεστ Παπανικολάου.

8.7.2022

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ