ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΓ ΠΕΟ, ΣΩΤΗΡΟΥΛΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 1ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Χαιρετισμός Σωτηρούλας Χαραλάμπους
Γενικής Γραμματέας ΠΕΟ
Στην δικοινοτική εκδήλωση με την ευκαιρίας της
1ης Σεπτεμβρίου, Παγκοσμιας Μέρας Δράσης
των Συνδικάτων για την Ειρήνη

Συναδέλφισσες /φοι
Συμπατριώτες/ σσες

Μαζί με τα εκατομμύρια των ταξικά αδελφών μας, μελών της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, μαζί με όλους τους ανθρώπους που δεν ξεχνούν τα εγκλήματα του ναζισμού και του φασισμού σήμερα εδώ ενωμένοι Ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι, όλες οι δυνάμεις της ειρήνης και της επανένωσης υψώνουμε και την δική μας φωνή απαιτώντας να τερματιστούν οι πόλεμοι και η στρατικοποίηση.

Μια απαίτηση που φέτος γίνεται ακόμα πιο έντονη και δυνατή αφού οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας και οι ολοένα εντεινόμενες και αυξανόμενες εστίες εντάσεων, πολέμων και διενέξεων σε πολλά μέρη του πλανήτη με στόχο τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικό πόρων κάνουν περισσότερο από ορατό τον κίνδυνο μιας γενικευμένης σύγκρουσης.

Οι κύπριοι εργαζόμενοι ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι έχοντας δυστυχώς ζωντανές εμπειρίες από τα σχέδια των ιμπεριαλιστών για έλεγχο της πατρίδας μας και από το ρόλο που οι φασιστικές σοβινιστικές δυνάμεις διαδραμάτισαν για την διαίρεση του τόπου και του λαού μας δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να συστρατευτούμε με τις δυνάμεις που αγωνίζονται για την κατάργηση του ΝΑΤΟ και όλων των στρατιωτικών συνασπισμών, για υπεράσπιση της ειρήνης και για επικράτηση των αρχών του διεθνούς δικαίου.
Να συστρατευτούμε στον αγώνα για τερματισμό της κούρσας των εξοπλισμών, και στην απαίτηση για αξιοποίηση των οικονομικών πόρων για την υγεία, την παιδεία για πραγματικό κοινωνικό κράτος, για καταπολέμηση της φτώχειας και των οικονομικών ανισοτήτων.

Ο αγώνας για παγκόσμια ειρήνη για μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον κοινό αγώνα για λύση και επανένωση.

Η διαδικασία των συνομιλιών θα πρέπει να επαναρχίσει το συντομότερο δυνατό από το σημείο όπου έμειναν στο Κράν Μοντανά αφού η παθητική παρέλευση του χρόνου, η απουσία διαλόγου και η δημιουργία νέων τετελεσμένων δημιουργούν μια αρνητική ατμόσφαιρα και οδηγούν στην οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας.

Αυτή την συμβολική μέρα τονίζουμε ξανά ότι δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με την διχοτόμηση. Επαναλαμβάνουμε την δέσμευση μας για συνέχιση του κοινού μας αγώνα για την επικράτηση της ειρήνης και για την επανένωση της πατρίδας μας.

Απαιτούμε δίκαιη και αμοιβαία αποδεχτή λύση του κυπριακού στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος αποστρατικοποιημένο και ανεξάρτητο που να εξυπηρετεί τους Κύπριους και που θα μετατρέψει την χώρα μας σε γέφυρα ειρήνης και ασφάλειας για ολόκληρη την περιοχή μας.

Εμείς οι εργαζόμενοι που ποτίσαμε και ποτίζουμε αυτή την γη με τον ιδρώτα της δουλειάς μας, που δημιουργούμε τον πλούτο αυτού του τόπου, είμαστε αποφασισμένοι να αντιπαλέψουμε τη διαίρεση, να σταθούμε ανάχωμα και εμπόδιο στην διχοτόμηση, να κτίσουμε μια Κύπρο ενωμένη, ειρηνική, κοινό σπίτι όλων των παιδιών της.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ