Ανακοίνωση ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ-ΟΙΥΚ ΣΕΚ για Προδημοτική εκπαίδευση

Με την ολοκλήρωση του Έργου <<Υποστήριξη της επέκτασης και στρατηγικής ανάπτυξης της προδημοτικής εκπαίδευσης και φροντίδας στην Κύπρο>> ,του οποίου τα πορίσματα θα αξιοποιηθούν για την ετοιμασία της 1η Εθνικής Στρατηγικής και σχεδίου δράσης για την προδημοτική εκπαίδευση και φροντίδα ως ΠΑΣΕΥ – ΠΕΟ και ΟΙΥΚ – ΣΕΚ επισημαίνουμε μια σειρά από ζητήματα τα οποία διαπιστώνονται και στα συμπεράσματα τα οποία ενισχύουν και τις δικές μας διαπιστώσεις για αντιμετώπιση των μεγάλων ελλειμμάτων στο πεδίο αυτό.

  1. Παρά το ότι η χώρα μας μαστίζεται από την υπογεννητικότητα , διαπιστώνεται η έλλειψη υποδομών στην προδημοτική εκπαίδευση και η αυξημένη ζήτηση ιδιαίτερα για παιδιά ηλικίας από 0-3 έτων με λίστες αναμονής. Πέραν της δημόσιας προδημοτικής εκπαίδευσης 4 ½ ετών και άνω η προδημοτική εκπαίδευση στηρίζεται στον ιδιωτικό τομέα , ιδιωτικά νηπιαγωγεία και στα Συμβούλιου Κοινοτικού εθελοντισμού και τα πολυδύναμα κέντρα των Δήμων .
  2. Ιδιαίτερο πρόβλημα παρουσιάζεται και με την έλλειψη υποδομών σε κάποιες Επαρχίες, στην φροντίδα, την εκπαίδευση και την φύλαξη παιδιών με ειδικές ανάγκες που συμπληρώνουν το 18 έτος της ηλικίας τους.
  3. Όσο αφορά την τρίτη ηλικία διαπιστώνεται η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους και φροντίδας τους ιδιαίτερα για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να φιλοξενηθούν σε οίκους ευγηρίας λόγω του υψηλού κόστους των τροφείων αλλά και των χαμηλών συντάξεων τους.
  4. Οι εργαζόμενοι στους συγκεκριμένους κλάδους είναι στην πλειοψηφία τους γυναίκες και πρόκειται για εργαζόμενους με χαμηλή συνδικαλιστική πυκνότητα ιδιαίτερα στον τομέα των ιδιωτικών νηπιαγωγείων και οίκων ευγηρίας ,όπου οι μισθοί και τα ωφελήματα τους είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό και δυστυχώς είναι στα όρια φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Τα πιο πάνω συμπεράσματα και διαπιστώσεις επιβάλλουν δράσεις οι οποίες θα αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και παράλληλα θα δημιουργήσουν πλαίσιο αξιοπρεπής όρων απασχόλησης για τους εργαζόμενους.

  • Στο πλαίσιο της εξαγγελίας της κυβέρνησης για εισαγωγή μέτρων που να προωθούν την κάλυψη των εργαζομένων με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στο 80% υποχρέωση που προκύπτει και από την σχετική οδηγία της Ε.Ε. και λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ΣΚΕ όπως και άλλοι  εθελοντικοί φορείς και ιδιωτικά νηπιαγωγεία ( επιδότηση διδάκτρων )  χρηματοδοτούνται με δημόσιο χρήμα θα πρέπει για την χρηματοδότηση τους , να είναι προϋπόθεση η ύπαρξη και εφαρμογή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλο το προσωπικό.
  •  Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε σημαντικό να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε με την εμπλοκή του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας , του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού για την συνομολόγηση Παγκύπριας Κλαδικής Σύμβασης που να καλύπτει τα ΣΚΕ και Ευαγή ιδρύματα στο σύνολο τους.
  • Για την δημιουργία αξιοπρεπούς πλαισίου απασχόλησης των εργαζομένων του κλάδου επιβάλλεται η συνεχής αναβάθμιση του κατώτατου μισθού και ειδικότερα ο καθορισμός ωριαίου μισθού , ΑΤΑ και βασικών δικαιωμάτων , όπως 13ος μισθός, ταμείο προνοίας και υπερωριακής απασχόλησης κλπ.
  • Η κρατική χορηγία προς τα ΣΚΕ και Κοινωνικά ιδρύματα χρήζει αναβάθμισης και αύξησης με βάση τα προγράμματα λειτουργίας ,με κριτήρια δίκαια με βάση τις πιο κάτω παραμέτρους α)τους άλλους βασικούς πόρους χρηματοδότησης αν υπάρχουν και σε ποιο βαθμό. β)το μέγεθος των Δήμων/Κοινοτήτων και το τι βοήθεια μπορούν να προσφέρουν με χορηγία και άλλες δραστηριότητες. γ)αν είναι ακριτικές περιοχές με μικρό σε αναλογία πληθυσμό .Γενικά να λαμβάνεται υπόψιν το έργο που επιτελεί το κάθε ΣΚΕ. 

Μετά τις εκλογές της 9 Ιουνίου 2024 και με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να ξεκαθαρίσει οριστικά και το θεσμικό πλαίσιο των ΣΚΕ.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα των βρεφοκομικών, παιδοκομικών σταθμών ,δομών φροντίδας ηλικιωμένων αποτελούν καθοριστικό συντελεστή για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Έχουν όμως και δικαίωμα για ρυθμισμένους ,αξιοπρεπείς όρους απασχόλησης. Προς αυτή την κατεύθυνση οι Συντεχνίες μας θα εντατικοποιήσουν τις ενέργειες τους.

Δελτίο τύπου 22 Ιουλίου 2024

ΠΑΣΕΥ-ΠΕΟ και ΟΙΥΚ-ΣΕΚ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ―

Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου ΣΥΞΚΑ – ΠΕΟ

Συνήλθε σήμερα 2 Σεπτεμβρίου 2024 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΥΞΚΑ –ΠΕΟ για να μελετήσει την μεσολαβητική πρόταση του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Το Δ.Σ. σημειώνει ότι κατά τις...

Κοινή διακήρυξη για 1η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Μέρα Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη

Κοινή διακήρυξη για 1η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Μέρα Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) καθιέρωσε την 1η Σεπτεμβρίου, μέρα έναρξης της  επίθεσης της ναζιστικής Γερμανίας κατά της ανθρωπότητας το 1939 ως Παγκόσμια ...

Τιμούμε την Παγκόσμια μέρα δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη.

🚩Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, στις 7:00 μμ, έξω από το σπίτι της συνεργασίας (Λήδρα Παλας). Στην μνήμη της επίθεσης της ναζιστικής Γερμανίας κατά της ανθρωπότητας το 1939 και των εκατομμυρίων θυμάτων του ναζισμού και του φασισμού,...