ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΠΕΟ ΓΙΑ ΤΑ 80ΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΑΤΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΠΕΟ ΓΙΑ ΤΑ 80ΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΑΤΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ – 26/02/2024

Οι αντιπρόσωποι στην έκτακτη Παγκύπρια επετειακή Συνδιάσκεψη για τον εορτασμό της 80ης επετείου της μεγάλης απεργίας της 1ης Μαρτίου 1944 για την ΑΤΑ, μετά την ομιλία της ΓΓ της ΠΕΟ συν. Σωτηρούλλας Χαραλάμπους, και τη συζήτηση που ακολούθησε, αποφασίζουν τα πιο κάτω:

  • Να εκφράσουν την ικανοποίησή τους και να χαιρετήσουν την απόφαση της ΠΕΟ, για τον εορτασμό αυτής της ιστορικής για τους εργαζόμενους επετείου. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις, εκτός από το εορταστικό μέρος, μας βοηθούν να θυμηθούμε την ιστορία του κινήματος, να αντλούμε διδάγματα από τους αγώνες και να τα χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας δράση.
  • Να επαναλάβουν ότι η ΑΤΑ αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο προστασίας του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, βοηθώντας τους να διατηρούν την αγοραστική δύναμη των μισθών όταν αυξάνεται το κόστος ζωής, λόγω του πληθωρισμού.
  • Να διακηρύξουν ότι, όπως και τότε, έτσι και σήμερα ο αγώνας για την ΑΤΑ δεν είναι εύκολος. Οι εργοδότες και οι πολιτικές δυνάμεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους, είναι αντίθετοι στην εφαρμογή της ΑΤΑ και προσπαθούν να αποδυναμώσουν τον αγώνα των εργαζομένων. Προς την κατεύθυνση αυτή, χρησιμοποιούν διάφορα επιχειρήματα, ότι δήθεν πλήττει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ότι δημιουργεί περαιτέρω πληθωρισμό κ.τ.λ., με στόχο τον εκφυλισμό και την κατάργηση της ΑΤΑ.

Εκφράζουν  την έντονη ανησυχία τους  για το γεγονός ότι ο Υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη με δηλώσεις του, ταυτίζεται με τις θέσεις των εργοδοτών για διασύνδεση της ΑΤΑ με βάση κριτήρια όπως η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα.

  • Καλούν την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της γύρω από το θέμα της ΑΤΑ, να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα όπως αυτά έχουν προκαθοριστεί για το διάλογο και να συμβάλει για να υπάρξει τελική, μόνιμη συμφωνία που να επαναφέρει την ΑΤΑ στη βάση της φιλοσοφίας της όπως αυτό προνοείται στη συμφωνία που έγινε το 2017, χωρίς στοιχεία που να εκφυλλίζουν και να διαβρώνουν το θεσμό.
  • Αναμένουν από την Κυβέρνηση, να αρχίσει άμεσα δομημένο κοινωνικό διάλογο προς υλοποίηση του στόχου της διεύρυνσης κάλυψης με συλλογικές συμβάσεις εργασίας, στοιχείο που θα οδηγήσει στην επέκταση της ΑΤΑ σε μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων, όπως και συμπερίληψη της ΑΤΑ ως κριτήριο αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού σε ετήσια βάση.
  • Οι αντιπρόσωποι της Συνδιάσκεψης, έχοντας υπόψη τις θέσεις που εκφράζουν οι εργοδοτικές οργανώσεις για κατάργηση του θεσμού της ΑΤΑ ή για την αλλαγή ή ακόμα την αποδόμηση της φιλοσοφίας του, καλούν τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να παραμείνουν σε εγρήγορση, να συνεχίσουν να ενώνουν δυνάμεις και να αγωνίζονται, όχι μόνο για να εξασφαλίσουν την προστασία της ΑΤΑ και τη διατήρηση της ως θεσμού, αλλά και για την επέκταση της κάλυψής της, για όλους τους εργαζόμενους και εργαζόμενες, σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
  • Τέλος, οι αντιπρόσωποι της Συνδιάσκεψης, εκφράζοντας τις χιλιάδες εργαζόμενους-μέλη της ΠΕΟ που εκπροσωπούν, θέλουν να δηλώσουν για ακόμα μια φορά, ότι είναι πανέτοιμοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να φανούν αντάξιοι της ένδοξης ιστορίας της ΠΣΕ-ΠΕΟ και όπως οι ηρωικοί απεργοί του 1944, οι οποίοι σε πολύ δύσκολες συνθήκες παρέμειναν ενωμένοι και ταξικά προσανατολισμένοι και πέτυχαν τους στόχους τους, έτσι και σήμερα, διδασκόμενοι από το φωτεινό παράδειγμά τους, να δώσουντη μάχη για να προστατεύσουν και να επεκτείνουν αυτή τη σπουδαία κατάκτηση για τους εργαζόμενους, και για τον τόπο γενικότερα.

Η Συνδιάσκεψη

26 Φεβρουαρίου 2024

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ