Η κυβέρνηση αγνόησε για άλλη μια φορά τις ανάγκες των συνταξιούχων

Μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού δεν ικανοποιείται από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την ακρίβεια

Τη δυσαρέσκειά της εκφράζει η ΕΚΥΣΥ για τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την ακρίβεια αφού για άλλη μια φορά αγνόησε τα προβλήματα και τις ανάγκες των συνταξιούχων. Σε δηλώσεις του ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης τόνισε πως εκτός από την επαναφορά της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα και την μείωση στον φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, δεν έχει εξαγγελθεί κανένα άλλο μέτρο που να ευκολύνει την διαβίωση της ευάλωτης αυτής ομάδας του πληθυσμού. Υπενθυμίζουμε ότι η επιδότηση στον ηλεκτρισμό και ο μειωμένος φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα ήταν ένα μέτρο το οποίο υπήρχε μέχρι τέλος Ιουνίου και η ίδια η κυβέρνηση τον κατήργησε.

Υπενθυμίζουμε ακόμη  ότι η κυβέρνηση προέβη σε αυτές τις εξαγγελίες και εξαιτίας της πίεσης που ασκήθηκε από την Πλατφόρμας των 14ων Συνδικαλιστικών και Κοινωνικών Οργανώσεων που συστάθηκε για να απαιτήσει τη λήψη μέτρων για αντιμετώπιση της ακρίβειας, η οποία απέστειλε και σχετικό Υπόμνημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αξίζει όμως να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση επικρίθηκε αφού δεν προχώρησε σε διάλογο πριν εξαγγείλει τα μέτρα.

«Κάποια από τα μέτρα που εισηγήθηκε η Πλατφόρμα υιοθετήθηκαν, παρόλα αυτά ως ΕΚΥΣΥ διαμαρτυρόμαστε έντονα γιατί αναμέναμε ότι θα παραχωρούνταν αντισταθμιστικές παροχές προς τους συνταξιούχους, οι οποίες θα αντιστάθμιζαν το πλήγμα που δέχτηκαν στο βιοτικό τους επίπεδο λόγω του πληθωρισμού»,  δήλωσε ο Κ. Σκαρπάρης.

Η ΕΚΥΣΥ σημειώνει ότι η τελευταία αύξηση που δόθηκε στους συνταξιούχους ήταν τον Ιούλιο του 2022 και αναμένεται ότι η επόμενη αύξηση θα δοθεί μετά από 18 ολόκληρους μήνες, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2024.

«Αναμέναμε επίσης να ανταποκριθεί η κυβέρνηση στην απαίτηση των χαμηλοσυνταξιούχων να ενταχθούν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού για να έχουν την έκπτωση 20% στο ηλεκτρικό  ρεύμα  και για αντιμετώπιση του προβλήματος που παρατηρείται από το κόστος των φαρμάκων για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μέσω του ΓΕΣΥ .  Είναι προκλητικό να μας υπενθυμίζουν οι κυβερνώντες το 5% αύξηση που δόθηκε στους χαμηλοσυνταξιούχους, τη στιγμή που γνωρίζουν ότι πρόκειται για ψίχουλα, αφού δόθηκε μόνο στην μικρή επιταγή και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν αντιμετωπίζεται με 5-6 ευρώ τον μήνα η ακρίβεια. «Η κυβέρνηση οφείλει να παραχωρήσει αντισταθμιστικές παροχές προς τους συνταξιούχους διότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες που προκύπτουν για τη διαβίωσή τους», δήλωσε ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ