Κοινή διακήρυξη συνδικάτων μελών ΠΣΟ ΠΕΟ, DEV-İŞ, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS, BES, KOOP-SEN, DAÜ-SEN

Ενωμένοι οι εργαζόμενοι της Κύπρου τιμούμε και φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά, την παγκόσμια μέρα αγώνα και αλληλεγγύης των εργαζομένων.

H 1η του Μάη παραμένει σταθερό διαχρονικό ορόσημο στους αγώνες της εργατικής τάξης όλου του κόσμου. Ημέρα μνήμης και τιμής για τους πρωτοπόρους ήρωες της εξέγερσης του Σικάγο το 1886 που με τη θυσία τους έγιναν σύμβολο αγώνα για την παγκόσμια εργατική τάξη. Ημέρα σηματοδότησης των αγώνων της εργατικής τάξης σε ολόκληρο το κόσμο για ειρήνη, για εργασία με δικαιώματα, για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Αυτή την ιστορική μέρα τιμούμε τους πρωτοπόρους του εργατικού κινήματος του τόπου μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους που με σκληρούς ταξικούς αγώνες και μέσα στο πνεύμα του διεθνισμού και της ταξικής αλληλεγγύης πέτυχαν θεμελιακές κατακτήσεις για την εργατική τάξη της Κύπρου.

Σήμερα οι εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχουν συρρικνώσει περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού λόγω των αντιλαϊκών κοινωνικο-οικονομικών πολιτικών που επιβάλλουν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στην ΕΕ και αλλού.

Το κεφάλαιο και οι πολιτικές δυνάμεις που το στηρίζουν εντείνουν τις επιθέσεις τους ενάντια στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα που κατακτήθηκαν μέσα από σκληρούς αγώνες. Εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών δημόσια αγαθά όπως είναι η παιδεία και η υγεία δεν είναι καθολικά προσβάσιμα. Το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών είναι η διεύρυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι επεμβάσεις για την επιβολή των γεωστρατηγικών συμφερόντων προκαλώντας εξαθλίωση και καταστροφή, τα μεγάλα κύματα των προσφύγων και των μεταναστών. Ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας συνεχίζεται με δραματικές επιπτώσεις και για τους δύο λαούς.

Τους τελευταίους έξη μήνες η ανθρωπότητα γίνεται μάρτυρας της στοχευμένης γενοκτονίας και των βάρβαρων εγκλημάτων του κράτους του Ισραήλ με την συνενοχή των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Οι ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι στεκόμαστε δίπλα στον λαό της Παλαιστίνης. Ενώνουμε την φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους του κόσμου ενάντια στην γενοκτονία και την ισραηλινή κατοχή και εκφράζουμε την πλήρη στήριξη μας στο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Η κλιμάκωση των εντάσεων στην Μέση Ανατολή θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη αφού ο φαύλος κύκλος των αντιποίνων μπορεί να οδηγήσει στη γενίκευση του πολέμου. Οι κύπριοι εργαζόμενοι που περισσότερο από πενήντα χρόνια βιώνουμε τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ καταδικάζουμε τους πολέμους και τις ξένες επεμβάσεις και τασσόμαστε με τις δυνάμεις που αγωνίζονται για την επικράτηση της ειρήνης.

Αυτή την συμβολική για την διεθνή εργατική τάξη μέρα, με την κοινή μας διακήρυξη, επαναλαμβάνουμε το μήνυμα ότι δεν συμβιβαζόμαστε με την διαίρεση. Η συνεχιζόμενη στασιμότητα και η απουσία διαλόγου σε συνδυασμό με την δημιουργία νέων τετελεσμένων οδηγούν στην οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας.

Καλούμε τους δύο ηγέτες, να αξιοποιήσουν δημιουργικά και μακριά από ενέργειες που δημιουργούν εντάσεις την παρουσία της ειδικής αντιπροσώπου του ΟΗΕ ώστε να επαναρχίσει η διαδικασία των συνομιλιών από εκεί που είχαν μείνει στο Κράνς Μοντάνα με μοναδικό στόχο την επίλυση του κυπριακού στη συμφωνημένη βάση.

Για δίκαιη και αμοιβαία αποδεχτή λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος αποστρατικοποιημένο και ανεξάρτητο, χωρίς προστάτες και κηδεμόνες.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και τις κοινές μας δράσεις με μοναδικό στόχο την επικράτηση της ειρήνης και την επανένωση της πατρίδας μας.

Στις σημερινές κρίσιμες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες η λύση του Κυπριακού προβλήματος, θα δώσει μια καινούργια προοπτική και δυναμική στην ανάπτυξη και την πρόοδο ελληνοκυπρίων, τουρκοκυπρίων, αρμενίων, μαρωνιτών και λατίνων.

Με τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της χώρας μας θα έχουμε την δυνατότητα να συνεχίσουμε τους κοινούς μας αγώνες μέσα σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας στα πλαίσια μιας ενωμένης οικονομίας, με ένα ενιαίο σύστημα εργασιακών σχέσεων και ενιαίων συνθηκών εργασίας για όλους και με ίση πρόσβαση σε κοινωνικά δικαιώματα. Βασισμένοι στους κοινούς ταξικούς μας αγώνες θα μπορούμε να επεκτείνουμε τις εργατικές και κοινωνικές κατακτήσεις.

Μπροστά στις επιθέσεις του κεφαλαίου, μπροστά τις φωνές της διαίρεσης και του διαχωρισμού εμείς ενδυναμώνουμε την ταξική αλληλεγγύη, τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων εργαζομένων. Πορευόμαστε μαζί με το παγκόσμιο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα μέσα από τις γραμμές της ΠΣΟ στον αγώνα για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ