Πέναλτυ 12%: Συνεχίζουμε μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι μας

📍 Η πρόταση του ΥΠΕΡ δεν βοηθά τους εργαζόμενους των οποίων οι συνθήκες εργασίας είναι δύσκολες και αναγκάζονται να φύγουν από την εργασία τους στα 63 και είναι δυσμενής για τους εποχιακούς εργαζόμενους, τις γυναίκες που διέκοψαν για κάποια χρόνια την εργασία τους λόγω μητρότητας, τους μερικώς απασχολούμενους και τους χαμηλόμισθους.

📍 Tο Συνδικαλιστικό Κίνημα δεν θα πει «ναι» σε εκβιασμούς και διλήμματα που θέτει η κυβέρνηση, ούτε αναφορικά με το συνταξιοδοτικό, ούτε αναφορικά με τα εργασιακά ζητήματα που παραμένουν ανοικτά», ξεκαθάρισε η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους σε δηλώσεις που έκανε σχετικά με την πρόταση που υπέβαλε ο Υπουργός Εργασίας στις 12 Ιουλίου για το πέναλτι 12% στις συντάξεις. «Εάν οι στόχοι μας δεν επιτευχθούν θα συνεχίσουμε τον αγώνα», επανέλαβε.

Επέκρινε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας ότι ουδέποτε δέχθηκαν να συζητήσουν τις προτάσεις που κατέθεσαν οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις για το πέναλτι στο 12% στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος ηλικίας.

📍 Συγκεκριμένα, η ΠΕΟ κατέθεσε πρόταση που προνοεί, ανάλογα με την αύξηση των χρόνων εισφοράς, να μειώνεται κλιμακωτά το 12% μέχρι τον μηδενισμό του, με στόχο να αντιμετωπιστούν τα δύο σημαντικά προβλήματα που δημιούργησε η μείωση των συντάξεων όσων συνταξιοδοτούνται στα 63.

«Με τη νέα πρόταση του Υπουργού Εργασίας τιμωρούνται εφόρου ζωής άτομα που δούλεψαν και συνεισέφεραν στο ΤΚΑ για πολλά χρόνια αλλά δεν μπορούν λόγω της φύσης της εργασίας τους να συνεχίσουν να εργάζονται πέραν του 63ου έτους. Επίσης, η νέα πρόταση δεν βοηθά εργαζόμενους που έχουν κενά ασφάλισης, είτε γιατί είναι εποχικοί, είτε γιατί είναι μερικώς απασχολούμενοι, είτε γιατί είναι χαμηλόμισθοι, είτε γιατί είναι γυναίκες που αναγκάστηκαν να διακόψουν την εργασία τους για κάποια χρόνια λόγω μητρότητας», επεσήμανε.

📍 Σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η Γ.Γ. της ΠΕΟ τόνισε πως η Ομοσπονδία διαχρονικά τη στηρίζει και έχει καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις σχετικά με αυτή όπως είναι η πρόταση να ξεκινήσει η κυβέρνηση να επιστρέφει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, στα οποία ανήλθε ο δανεισμός της από αυτό.

📍 Τέλος, η Γ.Γ. της ΠΕΟ ξεκαθάρισε πως η Ομοσπονδία δεν έχει στόχο την αλλαγή ούτε των προϋποθέσεων για συνταξιοδότηση στο 63ο έτος ούτε του ορίου συνταξιοδότησης. «Το όριο συνταξιοδότησης στην Κύπρο ήταν πάντοτε στο 65ο έτος, ποτέ δεν ήταν στο 63ο αλλά δινόταν το δικαίωμα σε εργαζόμενους με συγκεκριμένες προϋποθέσεις να συνταξιοδοτούνται στο 63ο», είπε.

📍 Καταλήγοντας η Σ. Χαραλάμπους ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να προχωρήσει, δεν έχει όμως δικαίωμα να μας εκβιάζει να το δεχτούμε αυτό ή τίποτα. Εμείς κρίνουμε πως η πρόταση, με βάση τους στόχους που θέσαμε, δεν μας ικανοποιεί και η κυβέρνηση οφείλει να μας ακούσει και να κάνει ένα δημιουργικό διάλογο. Τα κοινωνικά και εργασιακά θέματα δεν λύνονται με εκβιασμούς και διλήμματα. Ως ΠΕΟ θα στείλουμε την πρότασή μας και για εμάς δεν πρόκειται να κλείσει το ζήτημα αν δεν έχουμε μια ρύθμιση που να είναι κοντά στις θέσεις και τους στόχους που θέσαμε από την αρχή που ξεκινήσαμε αυτό τον αγώνα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ―

Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου ΣΥΞΚΑ – ΠΕΟ

Συνήλθε σήμερα 2 Σεπτεμβρίου 2024 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΥΞΚΑ –ΠΕΟ για να μελετήσει την μεσολαβητική πρόταση του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Το Δ.Σ. σημειώνει ότι κατά τις...

Κοινή διακήρυξη για 1η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Μέρα Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη

Κοινή διακήρυξη για 1η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Μέρα Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) καθιέρωσε την 1η Σεπτεμβρίου, μέρα έναρξης της  επίθεσης της ναζιστικής Γερμανίας κατά της ανθρωπότητας το 1939 ως Παγκόσμια ...

Τιμούμε την Παγκόσμια μέρα δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη.

🚩Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, στις 7:00 μμ, έξω από το σπίτι της συνεργασίας (Λήδρα Παλας). Στην μνήμη της επίθεσης της ναζιστικής Γερμανίας κατά της ανθρωπότητας το 1939 και των εκατομμυρίων θυμάτων του ναζισμού και του φασισμού,...