Σημαντικό αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους στην Οικοδομική

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ αποδέχτηκε ομόφωνα τη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης των εργαζομένων στην Οικοδομική Βιομηχανία, η οποία κατατέθηκε στις 19 Ιουλίου.

«Η πρόταση είναι αποτέλεσμα της μεγάλης και επίμονης προσπάθειας που καταβάλαμε όλο αυτό το διάστημα και θεωρούμε ότι είναι μια πολύ καλή βάση για να προχωρήσουμε παρακάτω ώστε να περιοριστούν οι παραβιάσεις που γίνονται στη Συλλογική Σύμβαση αλλά και για τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους στον Κλάδο», δήλωσε στο «Ε.Β.» ο Γ.Γ. της Συντεχνίας Οικοδόμων της ΠΕΟ Μιχάλης Παπανικολάου.

Η πρόταση προνοεί αυξήσεις μισθών και ωφελημάτων, επαναφορά δικαιωμάτων αλλά και γενικότερα ζητήματα που σχετίζονται με τις παραβιάσεις, της αδήλωτης εργασίας κτλ.

📌Τί προνοεί η μεσολαβητική πρόταση:

📍1. Ανανέωση της συλλογικής σύμβασης από 1/6/2022 μέχρι την 31/12/2027.

📍2. Επαναφορά του υπολοίπου των αποκοπών, της 13/06/2013 (€9 εβδομαδιαίως από 01/08/2024).

📍3. Αύξηση των μισθών κατά 7€ εβδομαδιαίως από την 01/01/2025, κατά 7€ εβδομαδιαίως από την 01/01/2026 και κατά 7€ από την 01/01/2027.

📍4. Αύξηση του ποσοστού καταβολής επί του μισθού για σκοπούς καταβολής φιλοδωρήματος από το 8% στο 9% από 01/07/2024, από το 9% στο 10% από 01/01/2026 και από 10% σε 11% 01/09/2027.

📍5. Αύξηση του ποσοστού συνεισφοράς των εργοδοτών στο Ταμείο Προνοίας σε ποσοστό επί του μισθού κατά 0,5%, ώστε να ανέλθει στο 4% από 01/01/2026.

📍6. Επανακαθορισμό του ποσοστού της συνεισφοράς των εργοδοτουμένων στο Ταμείο Προνοίας σε ποσοστό επί του μισθού για τους νεοεισερχόμενους στη βιομηχανία, όπου το ποσοστό ορίζεται στο 3% και ακολούθως αυξάνεται για υπηρεσία στη βιομηχανία πέρα των δύο ετών στο 4%, για υπηρεσία πέραν των τριών ετών στο 5% και για υπηρεσία πέραν των τεσσάρων ετών, στο 6%.

📌Επιπρόσθετα, λόγω της διαπιστωμένης απόκλισης μεταξύ των κατώτατων μισθών που καταβάλλονται στους εργαζόμενους της βιομηχανίας και των μισθών που καθορίζονται στη συλλογική σύμβαση του κλάδου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς επίσης και της περιορισμένης συμμόρφωσης με το Διάταγμα καθορισμού του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προγραμματίζει την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων για τον περιορισμό της απόκλισης και την ενίσχυση της σύγκλισης των μισθών, οι οποίες θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται σύμφωνα με οδικό χάρτη που θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο του 2024 και θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025:

📍 1. Ηλεκτρονική απογραφή όλων των εργαζομένων σύμφωνα με τις πρόνοιες του σχετικού νομοσχεδίου που έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

📍 2. Έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας εργαζομένου στην Οικοδομική Βιομηχανία, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί και προνοείται στη συλλογική σύμβαση σύμφωνα με τις καλές διεθνείς πρακτικές.

📍 3. Επιβεβαίωση των ωραρίων εργασίας για εργαζόμενους μερικής απασχόλησης με την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη και του εργοδοτούμενου.

📍 4. Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου ανταπόκρισης στις προβλεπόμενες συμβατικές υποχρεώσεις και λήψη των προβλεπόμενων μέτρων συμμόρφωσης για την υλοποίηση κυβερνητικών κατασκευαστικών έργων.

📍 5. Εισαγωγή μηχανισμού εκτίμησης αναγκών στελέχωσης για την υλοποίηση αδειοδοτημένων κατασκευαστικών έργων.

📍 6. Προγραμματισμός εκπαίδευσης καθορισμένου αριθμού εργαζομένων στην βιομηχανία για την κάλυψη ικανοποιητικού ποσοστού κατόχων πρότυπων επαγγελματικών προσόντων, μέσα από το κέντρο εκπαίδευσης και πιστοποίησης που αναφέρεται στη συλλογική σύμβαση.

📍 7. Ενίσχυση της συμμετοχής στην συμφωνημένη προεκπαίδευση των εργαζομένων στην βιομηχανία για θέματα ασφάλειας και υγείας για την σταδιακή θεσμοθέτηση που προνοείται στη σχετική συμφωνία.

📍 8. Διενέργεια αυξημένων επιθεωρήσεων για την αντιμετώπιση της παράνομης και αδήλωτης εργασίας, με την αξιοποίηση των ενισχυμένων δυνατοτήτων που παρέχονται μέσα από τα σχετικά νομοσχέδια που έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατέθηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

📌Ο περιορισμός της απόκλισης και η ενίσχυση της σύγκλισης των μισθών σύμφωνα με τις πρόνοιες της Συλλογικής Σύμβασης και της νομοθεσίας θα παρακολουθείται μέσα από την λειτουργία αρμόδιας Επιτροπής με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων υπό την προεδρία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία θα συνέρχεται επί τούτου ανά περίοδο έξι μηνών και θα αξιολογεί την εξέλιξη των μισθολογικών δεδομένων σύμφωνα με τα στοιχεία των ασφαλιστικών εισφορών του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε συνάρτηση με την πρόοδο της υλοποίησης του ανωτέρου σχεδιασμού.

📌Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα επαναξιολογήσει την προοπτική της λήψης νομοθετικών μέτρων για την σύγκλιση των μισθών που καταβάλλονται με τους μισθούς που συμφωνούνται, αναλόγως της προόδου που θα καταγραφεί μέσα από την παρακολούθηση και την αξιολόγηση αυτών των δεδομένων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ―

Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου ΣΥΞΚΑ – ΠΕΟ

Συνήλθε σήμερα 2 Σεπτεμβρίου 2024 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΥΞΚΑ –ΠΕΟ για να μελετήσει την μεσολαβητική πρόταση του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Το Δ.Σ. σημειώνει ότι κατά τις...

Κοινή διακήρυξη για 1η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Μέρα Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη

Κοινή διακήρυξη για 1η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Μέρα Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) καθιέρωσε την 1η Σεπτεμβρίου, μέρα έναρξης της  επίθεσης της ναζιστικής Γερμανίας κατά της ανθρωπότητας το 1939 ως Παγκόσμια ...

Τιμούμε την Παγκόσμια μέρα δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη.

🚩Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, στις 7:00 μμ, έξω από το σπίτι της συνεργασίας (Λήδρα Παλας). Στην μνήμη της επίθεσης της ναζιστικής Γερμανίας κατά της ανθρωπότητας το 1939 και των εκατομμυρίων θυμάτων του ναζισμού και του φασισμού,...