Υπόμνημα ΕΚΥΣΥ προς Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας

Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας

κ. Νίκο Χριστοδουλίδη

Προεδρικό Μέγαρο,

1400 Λευκωσία

[email protected]

Αγαπητέ κύριε πρόεδρε,

Με την ευκαιρία της 1ης Οκτωβρίου –Παγκόσμιας μέρας για τα άτομα της τρίτης ηλικίας πραγματοποιήθηκε στις 3/10/2024   Παγκύπριο Συνέδριο   της ΕΚΥΣΥ   το οποίο ασχολήθηκε   ξανά  με  τα  σοβαρά προβλήματα των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.

Παρόλο που η ΕΚΥΣΥ τα τελευταία 11  χρόνια,   έχει  κάνει  πάρα πολλά διαβήματα  προς την προηγουμένη  κυβέρνηση  και πάρα πολλές    κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας καθώς επίσης και αρκετές συναντήσεις με Υπουργούς της  κυβέρνησης σας , δυστυχώς  μέχρι σήμερα  συνεχίζουν να παραμένουν χωρίς επίλυση πάρα πολλά προβλήματα των συνταξιούχων,  με αποτέλεσμα αρκετές χιλιάδες από αυτούς να ταλαιπωρούνται, να υποφέρουν και να βασανίζονται.

 Ως εκ τούτου , το συνέδριο, μετά από ενημέρωση  που έγινε με την εισηγητική ομιλία που κατέθεσε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΥΣΥ  και  ύστερα  από  συζήτηση που διεξήχθη,    αφού  έλαβε υπόψη και  τις  συνεχιζόμενες έντονες φωνές διαμαρτυρίας των συνταξιούχων  οι οποίοι δεν αντέχουν πλέον την κοροϊδία, ούτε αντέχουν τα βάρη από το πολύ ψηλό κόστος διαβίωσης εξαιτίας της ακρίβειας, η οποία τους έχει  γονατίσει, τονίζει με το πιο κατηγορηματικό τρόπο    ότι μέσω   της ΕΚΥΣΥ  οι συνταξιούχοι,   απαιτώντας σεβασμό   θα συνεχίσουν τον αγώνα για την  επίλυση των   χρόνιων  σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν , με την λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων που να θέτουν φραγμό στην συνεχή πίεση που δέχεται η ποιότητα ζωής και το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου οι συνταξιούχοι απαιτούν:

  1. Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
  • Μόνιμη αντισταθμιστική οικονομική παροχή στους συνταξιούχους.
  • Ένταξη των χαμηλοσυνταξιούχων  στην ειδική διατίμηση με κώδικα 08  για να έχουν έκπτωση 20% στον λογαριασμό της ΑΗΚ και την μείωση του ΦΠΑ διότι ο ηλεκτρισμός δεν είναι είδος πολυτελείας .
  • Μείωση της τιμής των καυσίμων με επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ και της μείωσης των φορολογιών στα καύσιμα.  
  • Παράταση του μέτρου της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος η οποία πρέπει να αυξηθεί. .
  • Βελτίωση του σχεδίου ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων

Ειδικότερα επιβάλλεται αύξηση του ορίου της φτώχειας,  ένταξη των επαναπατρισθέντων στο σχέδιο και μη υπολογισμό της χορηγίας του ΚΟΑΠ στα ετήσια εισοδήματα που λαμβάνονται υπόψη για σκοπούς σχεδίου, όπως και της εισφοράς των συνταξιούχων στο ΓΕΣΥ.

  • Βελτιώσεις στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
  • Άμεση αύξηση του ποσού που καταβάλλεται για βασικές ανάγκες τουλάχιστον κατά  του ύψους του πληθωρισμού από το 2014 και εντεύθεν.
  • Ανάλογη αύξηση του επιδόματος ενοικίου για λήπτες ΕΕΕ
  • Αύξηση του ποσού που παρέχεται για κάλυψη του κόστους φροντίδας τόσο για ιδρυματική όσο και για κατ’ οίκο φροντίδα.
  • Αυξήσεις στις συντάξεις του ΤΚΑ και επίλυση των προβλημάτων και στρεβλώσεων που αφορούν τους συνταξιούχους και γενικά τους εργαζόμενους

Το αναλογικό σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων αποτελεί μια σημαντική κοινωνική κατάκτηση για την επίτευξη της οποίας η γενιά των σημερινών  συνταξιούχων είχε καθοριστική συμβολή.   Πρώτιστος στόχος της επικείμενης μεταρρύθμισης πρέπει να είναι η διασφάλιση επαρκών συντάξεων σε όλους τους συνταξιούχους.

  • Κατάργηση  του πέναλτι 12% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν ή  θα        συνταξιοδοτηθούν στο 63ον έτος της ηλικίας τους. ( Οι μέχρι σήμερα προτάσεις της κυβέρνησης δεν επιλύουν το πρόβλημα και δεν γίνονται αποδεκτές)
  • Βελτίωσή της νομοθεσίας για  σύνταξη  χηρείας των αντρών, ώστε να παραχωρείται σε όλους τους χήρους.
  • Σημειώνουμε επίσης την απαίτηση μας για άμεση επανεκκίνηση προγράμματος σταδιακής αποπληρωμής  του μεγάλου  χρέους του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων με ετήσια σταθερή δόση μέσω των ετήσιων προϋπολογισμών του κράτους και τη δημιουργία πραγματικού αποθεματικού του Ταμείου, τη βελτίωση της επενδυτικής πολιτικής καθώς και τη λήψη αποφάσεων για αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι  η περαιτέρω  διασφάλιση της βιωσιμότητας του Τ.Κ.Α. και  της δυνατότητάς του να ανταποκρίνεται στο κοινωνικό του  ρόλο.
  • Βελτίωση των ωφελημάτων που παρέχονται μέσα από την κοινωνική κάρτα
  • Η κοινωνική κάρτα ή η κάρτα συνταξιούχου όπως επικράτησε να αποκαλείται, τα τελευταία χρόνια παρέχει πολύ περιορισμένα ωφελήματα στον κάτοχο της.  Επιπρόσθετα ούτε καν αποστέλλεται στους δικαιούχους.   Ζητούμε το δικαίωμα δωρεάν μεταφοράς όλων των συνταξιούχων κατόχων της κοινωνικής κάρτας και την παραχώρηση εκπτώσεων στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας για τους δικαιούχους.
  • Επαναφορά του πασχαλινού επιδόματος και επιδόματος μάνας με βάση τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την οικονομική κρίση
  • Βελτιώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας για τα άτομα της τρίτης ηλικίας
  • Επαναφέρουμε την απαίτηση μας για κάλυψη του κόστους για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα .
  • Αύξηση της χορηγίας για τα ακουστικά βαρηκοΐας και απλοποίηση των διαδικασιών υποβολής της αίτησης. 
  • Λειτουργία  γηριατρικών κλινικών  με προγράμματα μακροχρόνιας φροντίδας ηλικιωμένων και ένταξη  και άλλων Κέντρων Αποκατάστασης  στο ΓεΣΥ με διεύρυνσή των παρεχόμενων ειδών  και υπηρεσιών  αποκατάστασης.
  • Επιδότηση λειτουργίας προγραμμάτων τηλεφροντίδας ή και λειτουργίας του κόκκινου κουμπιού  
  • Επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης αιτημάτων και βελτίωση της ανταπόκρισης των δημόσιων υπηρεσιών προς τα άτομα της τρίτης ηλικίας

Παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης , τα άτομα της τρίτης ηλικίας εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από τη μη έγκαιρη ανταπόκριση των δημόσιων υπηρεσιών.  Ειδικότερα σημειώνουμε την ανάγκη για:

  • Επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων των χαμηλοσυνταξιούχων  από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας  και την επίλυση του προβλήματος επικοινωνίας με τη ποιο πάνω υπηρεσία.
  • Άμεση εξέταση των αιτήσεων των ηλικιωμένων που ζητούν φροντίδα, οι οποίες παραμένουν  αδικαιολόγητα στα συρτάρια για μήνες ή και χρόνια.
  • Άμεση λήψη  πρόσθετων μέτρων για αντιμετώπιση του προβλήματος  που παρουσιάζεται από την υπερβολικά πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση αιτήσεων για θεσμοθετημένη σύνταξη ατόμων που εργάστηκαν και στο εξωτερικό.
  • Ολοκληρωμένο σχεδιασμό και υλοποίηση από το κράτος και τη τοπική αυτοδιοίκηση προγραμμάτων φροντίδας, στήριξης και κοινωνικοποίησης των ατόμων της τρίτης ηλικίας
  • Προς το σκοπό αυτό επιβάλλεται η αύξηση των κονδυλίων που παρέχονται στην τοπική αυτοδιοίκηση
  • Αυστηρότερος και πιο συχνός έλεγχος των στεγών ηλικιωμένων για την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας, η οποία χρειάζεται  και βελτιώσεις ούτως ώστε να αποφεύγονται τα κρούσματα εξευτελιστικής συμπεριφοράς και βίας σε βάρος ηλικιωμένων, που παρουσιάζονται κατά διαστήματα σε στέγες ηλικιωμένων, οι οποίοι φοβούνται να διαμαρτυρηθούν.
  1. Άμεση εγκατάσταση ανελκυστήρων και όλων  των  αναγκαίων  υποδομών για εξυπηρέτηση ατόμων σε αναπηρικά καροτσάκια σε όλα τα    κυβερνητικά    και δημόσια κτίρια και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους  καθώς και στους προσφυγικούς συνοικισμούς
  1. Βελτίωση του σχεδίου επιχορηγημένων διακοπών των συνταξιούχων με την σημαντική αύξηση του κονδυλιού που εγκρίνεται για το σκοπό αυτό.

Τέλος ζητούμε από το κράτος

  • Να εξασκήσει την επιρροή του με στόχο οι ασφαλιστικές εταιρείες να μην  αυξάνουν σημαντικά τα ασφάλιστρα των αυτοκίνητων των συνταξιούχων ή ενδεχομένως το κράτος να εφαρμόσει σχέδιο επιχορήγησης των αυξημένων ασφαλίστρων που επιβάλλουν τιμωρητικά οι ασφαλιστικές εταιρείες λόγω ηλικίας.
  • Να σταματήσουν οι υπερβολικά ψηλές χρεώσεις των τραπεζών στα άτομα  τρίτης ηλικίας τα οποία τιμωρούνται επειδή  δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την νέα τεχνολογία.

Αγαπητέ κύριε πρόεδρε,

 Παρακαλούμε όπως έχουμε συνάντηση το συντομότερο για συζήτηση των πιο πάνω προβλημάτων.

Με εκτίμηση

Κώστας Σκαρπάρης

Γενικός  Γραμματέας

ΕΚΥΣΥ- ΠΕΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ