Χαιρετισμός Σωτηρούλας Χαραλάμπους

Χαιρετισμός Σωτηρούλας Χαραλάμπους

Γενική Γραμματέας ΠΕΟ

Στην εκδήλωση που οργανώνουν η ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ

Και η BES για τη Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Λευκωσία Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η σημερινή κοινή εκδήλωση της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ και της BES για να τιμηθεί η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας η 8η Μαρτίου, αποτελεί την συνέχεια μιας παράδοσης που η ΠΕΟ μαζί με τις τουρκοκυπριακές οργανώσεις μέλη της ΠΣΟ έχει κτίσει εδώ και πολλά χρόνια.

Αυτή η παράδοση βασίστηκε στους ιστορικούς κοινούς αγώνες της εργατικής τάξης της Κύπρου των δεκαετιών του 1940 και 1950.  Στο μεγάλο αγώνα των μεταλλωρύχων της Σκουριώτισσας το 1948, ήταν μαζί οι τουρκοκύπριες και ελληνοκύπριες σύζυγοι των απεργών, μαζί με τα παιδιά τους, διαμαρτυρόμενες για την απόφαση της εταιρίας να κόψει το γάλα στα παιδιά. 

Μαζί δέχθηκαν τις σφαίρες της αστυνομίας των Άγγλων αποικιοκρατών όταν μπήκαν μπροστά για να εμποδίσουν την επίθεση στους απεργούς.  Αυτή την παράδοση κρατήσαμε και μέσα στις δύσκολες συνθήκες του διαχωρισμού που βίαια επιβλήθηκε στο λαό της Κύπρου ως αποτέλεσμα του πραξικοπήματος και της εισβολής.

Κτίστηκε με πολύ κόπο, σε συνθήκες που η συνεύρεση ήταν πολύ δύσκολη εξαιτίας των εμποδίων διακίνησης ανάμεσα στις δυο κοινότητες, σε συνθήκες που το να συναντιέσαι με τον άλλο θεωρείτο από τους γνωστούς εθνικιστικούς κύκλους και στις δυο κοινότητες εσχάτη προδοσία.

Είναι μια κατάκτηση των ταξικά προσανατολισμένων συνδικαλιστικών δυνάμεων, των δυνάμεων της λύσης και της επανένωσης τέτοιου είδους δραστηριότητες και γι’ αυτό η ΠΕΟ θα συνεχίσει και να στηρίζει τέτοιες δραστηριότητες αλλά και να καταθέτει συνεχώς ιδέες για διεύρυνση και εμπλουτισμό τους.

Η φετινή εκδήλωση για τη Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου μετά από μια παρατεταμένη στασιμότητα στο Κυπριακό, η μεγαλύτερη χρονικά περίοδος στασιμότητας από την περίοδο που συζητείται το Κυπριακό, έχει ξεκινήσει τις επαφές της η προσωπική απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Είναι πεποίθηση μας και ταυτόχρονα απαίτηση μας προς τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων η παρουσία της κ. Ολγκίν να αξιοποιηθεί δημιουργικά έτσι που να επαναρχίσουν άμεσα οι συνομιλίες.  Για να γίνει αυτό εφικτό επιβάλλεται να υπάρξει προσήλωση στο κεκτημένο των συνομιλιών όπως αυτό διαχρονικά έχει καταγραφεί.  Επιβάλλεται δέσμευση των δυο πλευρών στο πλαίσιο Γκουτέρες και έμπρακτη ετοιμότητα για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που έμειναν στο Γκρανς Μοντανά.  Δέσμευση στη μορφή λύσης του Κυπριακού που είναι η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

Οτιδήποτε άλλο, είτε η επιμονή σε λύση δυο κρατών είτε η μη ξεκάθαρη τοποθέτηση αναφορικά με το κεκτημένο των συνομιλιών ουσιαστικά οδηγεί στην παράταση της στασιμότητας και στη μονιμοποίηση της κατοχής, στην εμβάθυνση της ενσωμάτωσης των κατεχομένων με την Τουρκία. Και όλα αυτά είναι σε βάρος του συνόλου του λαού μας ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων.

Επειδή ακριβώς για μας το μέλλον είναι στην επανένωση και όχι στην διαιώνιση του στάτους κβο θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία για κοινή δράση για να φέρνουμε μαζί τους εργαζόμενους, να αναδεικνύουμε ότι κοινά είναι τα προβλήματα των εργαζομένων και ότι η προοπτική μας ως εργατικό κίνημα είναι συνδεδεμένη με την επανένωση.

Αυτό είναι και το βασικό μήνυμα της σημερινής συνεύρεσης των γυναικών μελών της BES και στης ΣΗΔΗΚΕΚ στην τοπική αυτοδιοίκηση.  Μπορεί να εργαζόμαστε σε διαφορετικούς χώρους αλλά έχουμε κοινά προβλήματα.  Τα ελλείμματα ισότητας στην εργασία και την κοινωνία επηρεάζουν ελληνοκύπριες και τουρκοκύπριες εργαζόμενες, το ίδιο οι ανεπαρκείς υποδομές φροντίδας παιδιών, οι περιορισμένοι δημόσιοι πόροι που διατίθενται για την κοινωνική πολιτική, τα στερεότυπα για το ρόλο των δυο φύλων, οι έμμεσες διακρίσεις που καθηλώνουν την γυναίκα στα κατώτερα κλιμάκια της εργασιακής ιεραρχίας, η βία και η παρενόχληση, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός που δυσκολεύουν την καθημερινή επιβίωση των εργατικών οικογενειών είναι ζητήματα  που αφορούν όλες τις γυναίκες,.  Δεν ξεχωρίζουν αυτά τα προβλήματα αν είσαι τουρκοκύπρια ή ελληνοκύπρια.

Τιμώντας σήμερα την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, ξαναφέρνοντας στη μνήμη μας τους αγώνες που έδωσαν οι γυναίκες στην Κύπρο και τον κόσμο για ισότητα και δικαιοσύνη είναι και μια καλή ευκαιρία να ανανεώσουμε την στήριξη και αλληλεγγύη μας στους αγώνες που δίνουμε η κάθε μια στο δικό μας χώρο.   Γιατί μέσα από αυτή τη στήριξη παίρνουμε δύναμη και συνεχίζουμε. 

Δεν θα μπορούσα να κλείσω αυτόν τον χαιρετισμό αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι χωρίς αναφορά στο μεγάλο πόνο και στο δράμα που βιώνουν εδώ δίπλα μας οι γυναίκες της Παλαιστίνης από την επίθεση γενοκτονίας που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ εναντίων των Παλαιστινίων της Γάζας με αφορμή την επίθεση της Χαμάς.  Αυτό το έγκλημα πρέπει να τερματιστεί άμεσα και είναι ευθύνη αυτών που στηρίζουν και υποθάλπουν το Ισραήλ να πάψουν να το πράττουν, να ενεργήσουν για πλήρη και συνεχή κατάπαυση του πολέμου.   Να ενεργήσουν για να βρεθεί λύση στο Παλαιστινιακό πρόβλημα βασισμένη στις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Για ακόμα μια φορά συγχαίρω τη ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ και την BES γι’ αυτή την εκδήλωση.  Η ΠΕΟ μαζί με τα προοδευτικά τουρκοκυπριακά συνδικάτα θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε τον μοναδικό δρόμο που δίνει ελπίδα και προοπτική, το δρόμο του αγώνα για επανένωση της Κύπρου, το δρόμο του αγώνα για μια κοινωνία ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ