1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021 ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, στην μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων της θηριωδίας του Ναζισμού έχει καθιερώσει την 1η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία το 1939 η ναζιστική Γερμανία επιτέθηκε στην Πολωνία, ως Μέρα Δράσης των εργαζομένων για την Παγκόσμια Ειρήνη.

Αυτή την συμβολική μέρα, τα ταξικά συνδικάτα της κοινής μας πατρίδας ενώνουμε τη φωνή μας στον αγώνα για την υπεράσπιση της ειρήνης, για ένα κόσμο χωρίς πολέμους και ιμπεριαλιστικές  επεμβάσεις και για μια Κύπρο ειρηνική και ευημερούσα, κοινή πατρίδα όλων των παιδιών της.

Παρά το γεγονός ότι σε ολόκληρο τον κόσμο,  οι κοινωνίες και οι εργαζόμενοι βιώνουν τις σκληρές συνέπειες που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού,  εντούτοις οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις συνεχίζονται.  Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώνονται ή λιμοκτονούν εξαιτίας των συγκρούσεων  και εκατομμύρια  άλλοι εξαναγκάζονται  στην προσφυγιά και την μετανάστευση. Σήμερα ο Αφγανικός λαός πληρώνει το τίμημα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και καταστροφών που  οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προκάλεσαν  με μοναδικό σκοπό την εδραίωση της κυριαρχίας τους και τον έλεγχο των ενεργειακών και φυσικών πόρων

Η περιβαλλοντική και οικολογική κρίση, οι κλιματικές αλλαγές και η ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής σε ολόκληρο τον πλανήτη αφού  τα ακραία καιρικά φαινόμενα  γίνονται πλέον συχνό φαινόμενο με καταστροφικές συνέπειες για την ζωή των εργαζομένων. 

Η επιδείνωση των κλιματικών αλλαγών  και η μεγάλη καταστροφή στο περιβάλλον ως αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης χρησιμοποίησης των φυσικών πόρων με σκοπό το κέρδος,  σε  συνδυασμό με τις συνθήκες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης συμβάλλουν στην επιδείνωση της φτώχειας  και την ένταση των κοινωνικών – οικονομικών ανισοτήτων σε ολόκληρο τον πλανήτη και θέτουν την παγκόσμια ειρήνη σε κίνδυνο.

Την ώρα που οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με την εργασιακή αβεβαιότητα και την ανεργία, τις έντονες κοινωνικές αντιθέσεις και τις προβλέψεις για αύξηση της φτώχειας, τα κράτη δαπανούν δισεκατομμύρια ευρώ στους εξοπλισμούς  αντί για την υγεία, την παιδεία  και την κοινωνική πρόνοια,  ενώ με το πρόσχημα της πανδημίας περιορίζονται τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Η συνέχιση της διαίρεσης  της χώρας μας, οι οικονομικές δυσκολίες, η συνεχιζόμενη ένταση στην περιοχή της Μεσογείου,  ο κίνδυνος πολέμου, και η μετανάστευση  είναι οι πραγματικότητες που βιώνουν οι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι εργαζόμενοι.

Το συμφέρον των λαών της περιοχής υπηρετείται με την συνεννόηση και την  συνεργασία για την ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών, μέσα από διάλογο στη βάση της αμοιβαιότητας και των κανόνων του διεθνούς Δικαίου και όχι με την όξυνση και τις αντιπαραθέσεις.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο αλλά και στην περιοχή μας, επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά την αναγκαιότητα για την επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα η οποία θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων και στην επικράτηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.

O κοινός αγώνας των Κύπριων εργαζομένων για λύση και επανένωση της Κύπρου, αποτελεί κομμάτι των αγώνων των λαών όλου του κόσμου για επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης.

Eπαναλαμβάνουμε την δέσμευση μας για συνέχιση του κοινού μας αγώνα για την επανένωση της πατρίδας μας στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Για ένα κράτος με μια κυριαρχία , μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα και πολιτική ισότητα όπως ορίζεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Οι πολιτικές των εντάσεων και προκλήσεων, η αποφυγή  των διαπραγματεύσεων και τα παιχνίδια επίρριψης ευθυνών δεν συμβάλλουν στη λύση. Οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει το συντομότερο να επαναρχίσουν από το σημείο όπου έμειναν στο Κράν Μοντανά επαναβεβαιώνοντας τις  συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί και στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.  H απουσία διαλόγου, η δημιουργία νέων τετελεσμένων και οι ενέργειες που απομακρύνουν την μια κοινότητα από την άλλη οδηγούν στην οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας.

Η  πανδημία  και οι  πρωτόγνορες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί   αναδεικνύουν     τα κοινά ταξικά συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων  και την ανάγκη για εντατικοποίηση των κοινών αγώνων   και της  αλληλεγγύης των εργαζομένων.

Με  την ευκαιρία της 1η Σεπτέμβρη εκφράζουμε την διεθνιστική μας αλληλεγγύη  με τους αγώνες των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο και απευθύνουμε μήνυμα ελπίδας και αγώνα για ειρήνη και κοινωνική πρόοδο, για εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα και για να μην φορτωθούν ξανά στις πλάτες των εργαζομένων  οι επιπτώσεις και αυτής της κρίσης.

ΠΕΟ, DEVIS,  KTAMS,  KTOS,  KTOEOS, BES, KOOP-SEN, DAU-SEN

ΑΚΕΛ ,  CTP,   TDP, BKP,  YKP,    BAĞIMSIZLIK YOLU

ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ   ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  ΕΙΡΗΝΗΣ ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟΣ – İKİ TOPLUMLU BARIŞ İNİSİYATIFİ

THIS COUNTRY IS OUR PLATFORM – BU MEMLEKET BİZİΜ PLATFORMU

ΕΔΟΝ, ΠΟΓΟ , ΕΚΑ

 

{gallery}/photos/2021/1_september{/gallery}

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ